Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA

Tri zadatka za prvu regionalnu pobjedu

Autor: Andrija Dešpoja

13.10.2023. 09:08
Tri zadatka za prvu regionalnu pobjedu

Foto: ZVONKO KUCELIN/KK ZADAR



U šest dana četiri utakmice. To je ovotjedni itinerar košarkaša Zadra u kojem su iza sebe ostavili dva ogleda, regionalni okršaj kod Studentskog centra igran u ponedjeljak te prekjučerašnji debi pred svojim navijačima protiv Alkara. Nakon Podgorice i gostovanja Sinjana na Višnjiku, Zadranima već danas slijedi sraz trećeg kola ABA lige koji se također igra u Krešinom domu, a protivnik je ponovno crnogorska momčad, ovoga puta Mornar iz Bara.


Bit će to utakmica koja će definitivno mnogo toga odgonetnuti oko nove-stare momčadi koju je oko sebe okupio Danijel Jusup i koja je jako blijedo otvorila novu regionalnu sezonu u dvama susretima odigranim u Morači.


Šut Barana


S druge strane, ako je suditi po onome što su branitelji naslova prvaka Hrvatske pružili u posljednjem dvoboju s Alkarom, onda se stručni stožer Zadra ima pravo nadati prvoj regionalnoj pobjedi, jer momčad je unatoč izostanku tri najiskusnije karike: Luke Božića, Marka Ramljaka i Karla Žganeca, odradila uistinu odličan posao i pokazala da nisu svi aduti u rukama nositelja igre, već da i na klupi ima jako dobrog košarkaškog materijala.




– Protiv Alkara smo prikazali igru s dodavanjima i trčanjem bez lopte te brzim prijenosom s lijeve na desnu stranu. Znam da je Alkar niža razina od abaligaških protivnika, ali i protiv takve momčadi valja odigrati kako treba da bismo se vratili na staro. Nekim igračima još uvijek nije leglo otvaranje kontranapada i u tome često štekamo pa nemamo brzi prijenos lopte pasom nego uglavnom driblingom, što je puno lošije. Sve u svemu, u skoku smo dominirali, dobro smo trčali te smo poštedjeli igrače, a i mlađi su dobili svoju šansu – istaknuo je strateg Zadra nakon najveće pobjede u novoj sezoni.


Plus 33 je zasigurno razveselilo Jusupa, ne toliko zbog samog rezultata, već zbog činjenice da je ekspresno stvaranje visoke prednosti kontra Sinjana omogućilo minimalnu potrošnju igrača, a neki koji su dobili poštedu nisu se ni pokazali nužnima. Stoga se momčad iz Bara dočekuje u optimalnim uvjetima, a k tome se igra i pred svojom publikom. Za trenera Zadra nema dileme da će za osvajanje dva boda trebati dosta mentalne i fizičke potrošnje, a naglasak je, što se tiče igre protivnika, stavljen na šuterske sposobnosti igrača Mihaila Pavićevića. Iako je Mornar nakon dvaju odigranih kola u istoj »kašeti brokava« kao i Zadar, mnoge će zavarati podatak da su Barani u tim dvama kolima na suprotnoj strani parketa imali dvije od tri najsnažnije momčadi u ligi – Partizana i Budućnost. Stoga, njihov položaj na ljestvici nema puno veze sa samom kvalitetom »rostera«.


– Mornar je momčad s izuzetno visokim šuterskim rangom, dosta dobro uzimaju šutove za tri poena i mislim da će biti presudno hoćemo li s jedne strane biti koncentrirani i zatvarati taj šut, a onda iskakati i ne pružati im mogućnost drugog pokušaja u istom napadu. Uspijemo li u tome, imat ćemo puno veće šanse za dobiti utakmicu. ABA liga je jako zahtjevno natjecanje, sve momčadi su kvalitetne, jako dobro se pripremaju za protivnike, dobro razvijaju igru i nije lako sprovesti ideje koje imamo. Dakle, na par stvari moramo obratiti pažnju, a to su Mornarov šut za tri poena, naš obrambeni skok i naša defenzivna tranzicija – istaknuo je Jusup što je presudno u okršaju s crnogorskim sastavom, koji se uz Cibonu najkasnije oformio i definitivno još nije ni blizu uigranosti koju bi njihov trener želio.


No, nije se dao uhvatiti trener Zadra na tu situaciju, već je okrenuo pilu na ono što može i mora njegova momčad planira li upisati prvu pobjedu u ABA ligi.


– Mislim da Mornaru neće biti veliki nedostatak to što su mijenjali postavu uoči sezone, imaju nekoliko vrlo kvalitetnih stranaca i ne bih se oslanjao na njihovu neuigranost, jer čak i da je to sve istina svi mogu odigrati jednu dobru utakmicu, a na koncu ni mi nismo baš uigrani – kazao je strateg kluba s Višnjika.


Foto: ZVONKO KUCELIN/KK ZADAR


Božić vraća formu


Sličnog razmišljanja je i najkorisniji igrač prošle sezone regionalnog natjecanja Luka Božić. Poznato je koliko je on značio ovoj momčadi u prošlogodišnjim uspjesima, a sada to sve treba ponoviti, i to nakon viroze koja ga je neko vrijeme udaljila s treninga. Ipak, onaj pravi Luka se vraća, što je najavio protiv Studentskog centra kada je s 39 indeksnih poena bio igrač s najvećom valorizacijom u drugom kolu.


– Čeka nas teška i zahtjevna utakmica s Mornarom koji je šuterska momčad. Moramo im odgovoriti agresijom, odgovornošću i uz to pokušati zaustaviti skok u napadu u kojem su također dosta jaki. Vjerujem da ćemo uz pomoć navijača, budemo li se držali dogovorene taktike, doći do povoljnog rezultata – kazao je Božić, kojem je službena stranica ABA lige u najavi današnjeg dvoboja kao oponenta u suparničkoj momčadi postavila Milića Starovlaha koji u prva dva kola ostvario prosječan učinak od devet poena i 3.5 asistencije.


Ipak, ne umanjujući kvalitete krilnog igrača Mornara, veća opasnost sigurno prijeti od strane iskusnog centra Alexa Gavrilovića koji je u dvjema utakmicama na učinku od 16.5 koševa i pet skokova, kao i od strane iskusnog Nikole Vranješa te kolonije stranaca koju predvode Antabia Waller i Dwight Murray Jr.


Utakmica se igra danas u Dvorani Krešimira Ćosića s početkom u 18 sati, uz izravan prijenos na Arena Sportu.