Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Dražen Adžić

Sjedište Saveza seli u Zadar

Autor: Alen Plahinek

23.11.2023. 15:31
Sjedište Saveza seli u Zadar

Foto: Arhiva ZL



U Zadru će se u subotu održati Skupština Hrvatskog saveza daljinskog plivanja na kojoj će se, među ostalima, dogovoriti korekcije vezane uz novi Zakon o sportu, kao i promjene u Statutu. Skupštinu će predvoditi predsjednik Saveza Dražen Adžić, legendarni zadarski plivač i vaterpolski trener, koji nam je ukratko i detaljnije objasnio što će se događati na Skupštini.


– Moramo se uskladiti s novim Zakon o sportu, al to su neke sitnice, ništa kardinalno. Više »posla« imat ćemo vezano uz novi Statut Saveza, u kojem ćemo premjestiti sjedište u Zadar. Siguran sam da je preko 90 posto sjedišta raznih saveza u Zagrebu, eventualno neko u Splitu, a evo sada će biti i u Zadru. Razlog je jednostavan, a to je da je KDP Donat perjanica našeg sporta u Hrvatskoj. U Zadru postoje četiri kluba daljinskog plivanja, ali Donat ima primat i najbolje rezultate. Donat je ove godine postao ekipni prvak Hrvatske, a uz to ima i nekoliko individualnih prvaka države. Marija Bondarenko na deset kilometara te Klara Bošnjak na tri kilometra u bazenu. Ti uspjesi su meni kao Zadraninu posebno važni. Osim tih rezultata, daljinsko plivanje je daleko najrazvijenije u Zadru, kada gledamo rekreativce, odnosno broj ljudi koji dolazi plivati na Višnjik – rekao je Adžić te nastavio o čemu će još biti riječi.


– Imat ćemo promjene oko broja glasova u Skupštini, te ćemo uvesti novo tijelo u Skupštinu, Komisiju sportaša. Na sljedećem državnom natjecanju, natjecatelji će među sobom odabrati predstavnika koji će biti član Skupštine i imat će pravo glasa u njoj.





Hrvatska je do sada imala samo jednu predstavnicu u daljinskom plivanju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a radi se o Karli Šitić koja je u metropoli Ujedinjenog Kraljevstva osvojila 11. mjesto.


– Hrvatski je savez osnovan 2001. godine, a Karla je jedina uspjela otići na olimpijske igre. Trenutačno imamo dvoje izglednih kandidata, Marina Mogića, koji je član Poreča i našu Klaru Bošnjak. Oboje idu na Svjetsko prvenstvo u Dohu, što će biti i mogućnost za doći do vize za Olimpijske igre u Pariz sljedeće godine. Bit će jako teško jer se u disciplini od deset kilometara natječe 80 najboljih plivača i plivačica na svijetu, a samo prvih 13 dobiva izravan plasman – zaključio je Adžić i napomenuo da je daljinsko plivanje, za razliku od nekada, kada su ga nosili mahom veterani, mladim natjecateljima postalo izuzetno privlačno i više nikoga ne iznenađuje kada se na pobjedničkim postoljima često nađu i maloljetnici.