ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

IZVRSTAN REZULTAT

Klara Bošnjak: Mlada Zagrepčanka prva je članica Donata koja se plasirala na SP

Autor: Paulo Sarić

26.04.2023. 20:08
Klara Bošnjak: Mlada Zagrepčanka prva je članica Donata koja se plasirala na SP

Foto: Saša Wozdecky



Izvrstan rezultat Klare Bošnjak na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u daljinskom plivanju koje se prošle subote održalo na riječkoj Kantridi, na kojem je mlada Zagrepčanka pet kilometara isplivala s vremenom 59:28 i stigla do naslova prvakinje Hrvatske, članici KDP Donat ujedno je donio i plasman na Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima koje će se od 14. do 30. srpnja održati u Fukuoki.


Velik je to uspjeh za mladu plivačicu koja je izvrsnim nastupom umalo srušila i hrvatski rekord koji joj je »pobjegao« za samo pet sekundi.


– Prije trke mi je jedini cilj bio pokušati se približiti rezultatu od prošle godine. Iskreno, nisam očekivala da ću ga uspjeti toliko popraviti, a na koncu sam isplivala preko 30 sekundi brže vrijeme. Znala sam koja je norma za plasman na Svjetsko prvenstvo, no ne mogu reći da mi je to bio cilj. Rezultat me malo i iznenadio, pošto u zadnje vrijeme nisam toliko puno plivala duge discipline u bazenu te nisam znala što uopće mogu očekivati. Ove sezone sam se više bazirala na to da poboljšam brzinu. Poslije trke sam zaista bila sretna, zadovoljna i ponosna. Rezultat je došao neočekivano, pa je zbog toga možda bio još i slađi – kazala je u uvodu jedna od najboljih mladih hrvatskih plivačica.


Vrijedno iskustvo




Bošnjak je zahvaljujući subotnjem rezultatu ujedno postala i prva članica Donata koja se plasirala na smotru najboljih svjetskih plivačica, a i njoj će to biti prvi nastup na Svjetskim prvenstvima u daljinskom plivanju, iako iza sebe već ima bogato međunarodno iskustvo.


– Prošle godine sam nastupila na Europskom juniorskom prvenstvu, a trebala sam nastupiti i na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, no nisam uspjela zbog obveza u bazenskom plivanju te će mi ovo biti prvo Svjetsko prvenstvo u daljinskom plivanju – dodala je mlada Zagrepčanka, istaknuvši da će se pokušati što je moguće bolje pripremiti, ali da pritiska rezultata – neće biti.


– Najbolje je otići bez očekivanja i »prazne glave« jer se često najbolje prolazi kada se ode bez velikog opterećenja. Na meni je da otplivam što je moguće bolje i steknem dodatno iskustvo pred buduća natjecanja.


Donat i Medveščak


Osim dugih relacija u daljinskom plivanju, Bošnjak uspješno nastupa i u bazenima gdje preferira dionice od 800 i 1500 metara slobodnim stilom, a natječe se i na 400 metara mješovito, što je ujedno i najduža relacija koja se pliva u toj disciplini. Velike razlike u daljinama na prvu zvuče nekompatibilno, s čime se dijelom i sama slaže, no mladoj Zagrepčanki ništa nije teško.


– Velika je razlika između pet kilometara i 400 metara, no ja čitav život treniram plivanje na 1500 metara, a tu je već priprema slična. Prije svega po pitanju glave. Iako je 1500 metara osjetno kraća dionica, mi dugoprugaši imamo mentalitet za duge discipline te nam nije problem isplivati dužu dionicu, dok bi onima koji plivaju samo do 400 metara to već predstavljalo puno veći problem – pojasnila je Bošnjak.


Zanimljiva je i kombinacija klupskih boja. Dok u Zagrebu u bazenskom plivanju nastupa za Medveščak, Klara u Zadru pliva za Donat.


– Mislim da u Zagrebu postoji tek jedan klub daljinskog plivanja, no ja sam se odlučila za Zadar. Teta mi ovdje ljetuje, pa ljeti budem kod nje kada nastupam na plivačkom maratonu. Kasnije sam se upoznala i s Draženom (Adžićem, op.a), a i trener iz Medveščaka mi je kazao da se slaže s mojim odabirom kluba i da nisam pogriješila – poručila je Bošnjak.