Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Matej Nevešćanin i Šime Perić

Najbolja sezona do sada, no pogled ide prema Parizu 2024.

Autor: Šime Ćurko

24.11.2023. 13:22
Najbolja sezona do sada, no pogled ide prema Parizu 2024.

Foto: HSSV



Sjajna godina. Tako bi se u dvije riječi mogla opisati 2023. koja je, uz niz medalja na nacionalnim prvenstvenima, Mateju Nevešćaninu (2006.), članu Kluba za skokove u vodu Zadar 2011, donijela titulu juniorskog prvaka Europe na 1 m, osvojenu na EP-u u Rijeci.


– Moja najbolja sportska godina – kaže Nevešćanin koji će danas, s trenerom Šimom Perićem, dobiti Nagradu Grada Zadra. Novo je to priznanje lokalne sredine za mladog skakača koji je, premda nije napunio ni 17 godina, u kratkom vremenu ispisao povijesti ovog sporta u Hrvatskoj.


– Jakom sam zahvalan Gradu na ovom priznanju. Odrastao sam u Zadru, ovo je moj grad i sretan sam što je prepoznat trud koji ulažem. Bez obzira na to što su skokovi u vodu pojedinačni sport, ovo nije nagrada samo meni, nego cijelom timu ljudi bez kojih ti rezultati ne bi bili mogući.


Bogata kolekcija




Ovogodišnje europsko juniorsko zlato »naslonilo« se na svjetsko juniorsko srebro osvojeno u prosincu prošle godine u Montrealu s Davidom Ledinskim u sinkro skokovima s 3 m. Ukupno od 2021, Nevešćanin ima pet medalja s SP-a i EP-a, računajući juniore i mlađe juniore. Osim toga, dojmljiv je bio i nastup na seniorskom SP-u u japanskoj Fukuoki, gdje je odjeknulo 23. mjesto na 3 m, a uspješan nastup imao je i Europskim igrama u Krakowu. Bogata kolekcija, nema što.


– Ova godina je bila najuspješnija do sada, ne samo zbog juniorskih rezultata, nego i zato što sam prvi put nastupio na svjetskoj seniorskoj razini i to s jako dobrim izvedbama.


Sljedeća godina najveći izazov nudi u borbi za Olimpijske igre u Parizu. Može li Matej biti prvi hrvatski skakač (Marcela Marić je 2016. nastupila u Rio de Janeiru) s olimpijskom vizom?


– Nadam se. Sve radimo za otići u Pariz. Kao dijete san mi je bio nastupiti na olimpijskim igrama i sada sam sve bliži tome. Međutim, bit će jako teško, konkurencija je odlična. Hrabri nas ono što sam pokazao na SP-u u Japanu i to je smjer kojim trebamo ići kako bismo došli do Pariza. Sigurno je da ćemo raditi još više nego do sada za taj cilj – podvukao je Nevešćanin, koji jednu »vizu« već ima, i to onu sa SAD, gdje 2025. planira nastaviti sportsku i obrazovnu karijeru nakon završetka srednje škole.


Šest ujutro


Nagradu Grada s Matejom je dobio je i trener Šime Perić, svojevremeno najbolji hrvatski skakač. Dogodilo se tako da je »učenik« po rezultatima premašio »učitelja«.


– Iza ove Nagrade je jako puno truda, rada, zalaganja, sve bez čega se ne može uspjeti u sportu. Dovoljno je reći da je trebalo ustajati u šest sati ujutro, zatim na nastavu, pa nakon toga drugi i navečer treći trening. Međutim, ne gledamo na ono što je iza nas već prema onome što nas očekuje – ističe Perić, koji se također dotaknuo želje za odlaskom u Pariz.


– Matej je bio 23. na Svjetskom seniorskom prvenstvu, što je odličan doseg i taj bi nas plasman odveo na Igre. Međutim, razlike su vrlo male i zato nema nikakvog pritiska, bez obzira na to što smo svjesni koliko bi bila velika stvar izboriti Olimpijske igre – dodao je Perić.