Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Krsto Baljak

Sportu sam dao više od 40 godina života

Autor: Šime Ćurko

24.11.2023. 11:26
Sportu sam dao više od 40 godina života

Foto: PIXSELL



Krsto Baljak je rođen u mjestu Lovincu, Općina Poličnik, 27. prosinca 1945. Završio je Ekonomski fakultet VSS. Radno iskustvo stekao je kao djelatnik komercijale Kemijske industrije INA. Veći dio svog radnog vijeka sudjeluje u radu i promicanju sportskih organizacija i sporta općenito. Jedan je od osnivača Kuglačkog kluba Poličnik registriranog u Poličniku 1978., iz kojeg je kasnije nastao Kuglački klub Zadar, višestruki prvak Hrvatske i Europe. Od 1992 do 2001.je obnašao dužnost profesionalnog tajnika u Jedriličarskom klubu Uskok te je aktivno sudjelovao u organizaciji europskog i svjetskog prvenstva u jedrenju. U to doba klub je stekao i međunarodnu reputaciju. Sudjelovao je u pripremi knjige Stoljeće zadarskog jedrenja. Za uspješnost u radu i organizaciji Uskoka kao uspješnog jedriličarskog kluba primio je Plaketu Franjo Bučar. Jedan je od osnivača Saveza Zadarske županije u jedrenju te je jedan mandat član Hrvatskog jedriličarskog saveza. Volonterski sudjeluje u razvoju sporta u već spomenutom kuglačkom klubu osnovanom u Poličniku, zatim u organizaciji i manifestacijama atletskih disciplina na području Grada i Županije. Bio je jedan mandat predsjednik Atletskog športskog društva Zadar, član Atletskog saveza zadarske Županije te direktor polumaratona Nin – Zadar, koji se organizira u povodu dana Grada Zadra. Sudjelovao u pripremanju i izdavanju Enciklopedije hrvatska prezimena, autor akademik Vlatko Pavletić. Službeno je to obrazloženje zbog kojeg će Krsto Baljak na današnjoj Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti Grb Grada Zadar. Ukratko, Baljak je nagrađen za postignute uzorne uspjehe, s posebnim naglaskom na rad sportskih organizacija.


Lovinac


– Ovo je veliko priznanje, posebno kad je riječ o mom dugogodišnjem radu u sportu. Sve je počelo u rodnom Lovincu, a prvi doticaj sa sportom bile su mi Radničke sportske igre, o kojima naši mlađi sugrađani malo znaju, ali oni stariji će se sjetiti – kaže Baljak, koji se kao mladić okušao u nogometu. Zanimljivo je zašto se s ovim sportom brzo razišao.


– Došao sam u NK Zadar, za koji je tada igrao Bruno Skoblar. A onda me trener pitao jesam li došao igrati nogomet ili skidati kilograme. Bio sam malo debeljuškast, ha,ha.





Otišao je Baljak brzo iz nogometa, a prvi veliki projekt imao je u kuglanju.


-.U Lovincu smo osnovali Kuglački klub Poličnik, koji je kasnije preselio u Zadar. Dakle, današnji Kuglački klub Zadar je nekada bio Poličnik, To je podatak koji se često zaboravlja i zato je bitno da se spominje i u obrazloženju odluke o Grbu Grada.


Vitrenjak


Veliki posao odradio je u jedrenju.


– Ponosan sam na vrijeme provedeno u jedrenju jer je tada izgrađen cijeli kompleks na Vitrenjaku, koji je ostao u službi jedriličara i građana. Bilo je to ulaganje od oko 4,5 milijuna dolara, a velike zasluge za to idu Tankerskoj plovidbi i tadašnjem direktoru, kapetanu Ivi Mustaću. To je kapitalni objekt koji je ugostio nekoliko velikih svjetskih i europskih natjecanja i donio je preporod zadarskog jedrenja, a i postao je omiljena gradska plaža.


Puno je sportova u kojima je bio Baljak.


– Mislim da su me zaobišli jedino rukomet i plivanje…


Nagrada ga ovaj put nije zaobišla. Predložio da je Atletski klub Sv. Ante iz Poličnika, s podržala Športska zajednica Grada Zadra.


-. Raduje me Nagrada, iza koje stoji puno rada, Sportu sam dao više od 40 godina života i nije mi žao, Opet bih sve ponovio. Hvala mojoj supruzi koja mi je veliki oslonac, kao i komisiji za dodjelu nagrade, odnosno Gradskom vijeću, koje je podržalo prijedlog o dodjeli Grba – zaokružio je Baljak svoje dojmove.