Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tenis

Serdarušić prvi Hrvat koji je osvojio Umag u parovima! Hrvat i Slovenac sjajno iskoristili pozivnicu

Autor: Zlatko Horvat

29.07.2023. 21:35
Serdarušić prvi Hrvat koji je osvojio Umag u parovima! Hrvat i Slovenac sjajno iskoristili pozivnicu

Foto: Nino Serdarušić i Blaž Rola/Foto ATP UMAG 202



Nino Serdarušić i Slovenac Blaž Rola sjajno su iskoristili pozivnicu i osvojili 33. izdanje Plava Laguna Croatia Open u konkrenciji parova u dramatičnom meču, nakon što su se izvukli iz ponora.


Prvi nositelji Talijani Simone Bolelli i Andrea Vavassori imali su set i 3:1, imali su i tri meč-lopte, ali na kraju su slavili Serdarušić i Rola, koji su iskoristili treću meč-loptu u pobjedi sa 4:6, 7:6 (2), 15:13. Za 26-godišnjeg Serdarušića i šest godina starijeg Rolu ovo je prvi ATP naslov u parovima u karijeri.


Serdarušić, Zagrepčanin koiji je dio djetinjstva proveo u Umagu, prvi je hrvatski tenisač s umaškim trofejem u konkurenciji parova, iako je hrvatski tenis imao i prve igrače svijeta u parovima, koji su nastupali u Umagu. Lovro Zovko je triput dogurao do finala, dvaput s Ivanom Ljubičićem (2000. i 2001.), jednom s Marinom Čilićem (2011.).




Franko Škugor je 2014. bio finalist sa Srbinom Dušanom Lajovićem, a 2016. su na korak do trofeja ostali Nikola Mektić i Antonio Šančić. Posljednji su do finala dogurali Marin i Tomislav Draganja 2017. godine. No, tek je Serarušić s Rolom uspio otići do kraja preko Bollelija, dvostrukog pobjednika u parovima u Umagu.


Pozivnica


– Lud osjećaj. Kakva priča… Sjeli smo dan prije kvalifikacija, nisam znao hoću li upasti – kaže Blaž Rola. – Nino me pitao da li bih igrao parove. Otišao je do direktora Tomislava Poljaka, koji nam je sat vremena prije ždrijeba rekao da će nam dati pozivnicu, poželjevši nam sreću. Mislim da je vrijedilo. Tko bi rekao da ćemo završiti s trofejom u rukama. Ludi tjedan… – kaže Blaž Rola.


Drama je dostigla vrhunac u meč »tie-break«, u kojem su Nino i Blaž poveli s 8:4. No, uslijedio je niz od pet uzastopnih poena Talijana kojima su oni prvi stigli do meč-lopte. No, na servis Role hrvatsko-slovenska kombinacija je osvojila oba poena i ona stigla do svoje meč-lopte koja nije iskorištena.


Imali su zatim Bolelli i Vavassori još dvije meč-lopte kod svog vodstva 11-10 i 12-11, posljednju uz servis, ali ih nisu iskoristili da bi Serdarušić i Rola kod vodstva 14-13 uspjeli ostvariti »mini-break« na svoju ukupno treću meč-loptu.


Lutrija


– Htjeli smo i ranije zaigrati zajedno. Sada ćemo sigurno nastaviti dalje, uz singl karijeru, koju guramo dalje. No, na većini turnira igrat ćemo zajedno. Ako zaigramo zajedno godinu, dvije, možemo doći do visoke razine. Ovo je ATP, dobili smo četiri kvalitetna para, koji svakog tjedna igraju zajedno. Imali smo i sreće, a to što smo pokazali ovog tjedna, sugerira da ima smisla zajedno igrati dalje parove – kaže Nino Serdarušić.


Prošle godine Fabio Fognini i Bolelli spasili su osam meč-lopti u finalu, Lloyd Glasspool i Harri Heliovaara imali su – osam meč lopti. Talijani su spasili dvije meč-lopte kod 5:6 u drugom setu, dok su u »tie-breaku« gubili sa 6:0! Uzvratili su s osam poena u nizu, a zatim dobili i meč »tie-break«, koji se igra do deset.


– Bilo je svega. Meč »tie-break« je uvijek lutrija. Okrenulo se na ovog puta našu stranu i nećemo se žaliti – dodao je Serdarušić.