ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Marin Šipić

Kružni napadač hrvatske rukometne vrste podsjeća: "Nedostaje nam samo europsko zlato..."

Autor: Davor Petrović

28.12.2023. 11:02
Kružni napadač hrvatske rukometne vrste podsjeća:

Foto: Marin Šipić/Foto A. KRIŽANEC

Nadam da će ga ova generacija osvojiti i uvijek ću vjerovati u to - kaže Šipić



POREČ Hrvatska rukometna reprezentacija od utorka se nalazi u Poreču, gdje Goran Perkovac brusi formu svojih izabranika za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, koje će biti održano od 10. do 28. siječnja iduće godine.


– Presretan sam što smo opet zajedno. Osjećaj je prekrasan jer sam propustio zadnja dva okupljanja. Sretan sam što sam opet sa suigračima iz reprezentacije i baš mi bude drago što sve počinje – kaže Marin Šipić iza kojeg je više nego dobar prvi dio sezone.


Jednostavno, čovjek se sjajno snašao u švicarskom klubu zvanom Kriense-Luzern.




– Tamo sam šezdeset minuta na terenu. Stalno igram i presretan sam. U dobroj sam formi i nadam se da će se to vidjeti i na ovom Europskom prvenstvu. Tijekom kvalifikacija izbornik je isprobao dosta igrača, što bi nam moglo donijeti korist. Nikad se ne zna kada bi netko novi mogao pokazati kvalitetu. Sigurno će nam biti i lakše na treninzima u Poreču – objašnjava Šipić.


Velika očekivanja


Trenutno je naglasak stavljen na uštimavanje obrane i fizičku pripremu, a dodatni bonus predstavlja vrlo dobra zdravstvena situacija u reprezentaciji.


– To je odlično za nas i nadam se da će tako biti cijelo vrijeme. Siguran sam da su izbornik i stručni stožer osmislili kvalitetan plan i program rada. Stvarno mislim da imamo odličnu reprezentaciju koja može parirati svakom suparniku – govori 27-godišnji kružni napadač.


Ne treba ni naglašavati da su očekivanja velika, pogotovo nakon posrtaja u zadnjih nekoliko godina. Razina forme će se pak moći vidjeti od 4. do 6. siječnja, kada je na rasporedu Croatia kup na kojem će, uz Hrvatsku, sudjelovati i reprezentacije Crne Gore i Slovenije.


– Taj turnir nam donosi dvije jake utakmice koje će nam poslužiti za isprobavanje nekih taktičkih varijanti. Croatia kup će sigurno biti određeni pokazatelj za nas. Vjerujem da ćemo tu vidjeti kako će sve skupa funkcionirati na Europskom prvenstvu. Tamo nas očekuje teška skupina sa Španjolskom, Austrijom i Rumunjskom – rezonira Šipić.


Recept


Prema njegovim riječima, Hrvatska od početka mora pobijediti svakog suparnika.


– To je jedini recept za ono što svi želimo ostvariti. Otvaranje Europskog prvenstva nije moglo biti teže jer prvu utakmicu igramo sa Španjolcima. Izgubimo li, ništa neće biti gotovo, ali svima nam je u glavama zadnje Svjetsko prvenstvo. Tamo smo izgubili od Egipta na startu i praktički sami sebi ugasili nadu za dalje. Kasnije smo igrali dobro, ali ti bodovi su nam baš jako nedostajali. Moramo biti svjesni da jedna lošija utakmica može zeznuti cijelo natjecanje jer se bodovi prenose. Zato i kažem da bi bilo lijepo pobijediti Španjolsku na otvaranju u Mannheimu. Tako bismo osvojili važne bodove i dobili dodatno samopouzdanje za nastavak Europskog prvenstva – tumači Šipić, uz napomenu da svi reprezentativci od početka moraju zapeti iz sve snage i tražiti što bolje rezultate.


Iz skupine B dalje idu dvije prvoplasirane reprezentacije, a iduća faza natjecanja nosi križanje sa skupinama A i C, u kojima se nalaze Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija i Švicarska, odnosno Island, Mađarska, Srbija i Crna Gora.


– Dovoljno je pogledati kakve su to reprezentacije. Ovo je Europsko prvenstvo, i tu nema lakših utakmica. Sve te reprezentacije su jake i kvalitetne. Prema tome, moramo imati puni fokus od prve utakmice. Svi znamo da nam u kolekciji medalja nedostaje samo europsko zlato. Ja se nadam da će ga ova generacija osvojiti i uvijek ću vjerovati u to. Ovdje bi nam takav rezultat donio i plasman na Olimpijske igre u Parizu, a to je također motiv više za nas – zaključuje Šipić.