Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Premijer liga, doigravanje

Žilavim Dubravašima uzeta mjera za vodstvo u seriji

Autor: Andrija Dešpoja

02.05.2024. 20:45
Žilavim Dubravašima uzeta mjera za vodstvo u seriji

Foto: Mate Komina



Pobjeda se piše, a dojam briše, sukus je premijere košarkaša Zadra u doigravanju za prvaka Hrvatske. Protiv Dubrave po očekivanju nije bilo lako doći do pobjede koja je na kraju ispala i izdašna 78:61, ali s obzirom na odlično otvaranje i rani bijeg na dvadeset viška, drugi dio utakmice nije donio igru na koju je inače navikao sastav Danijela Jusupa svoje navijače. Iako pobjeda Zadra uopće nije dolazila u pitanje, gosti su definitivno pokazali zube favoriziranom protivniku i pošteno namučili branitelje naslova koji se pak opravdano nada da će u drugoj utakmici u nedjelju i zaključiti pitanje prolaska prema polufinalu.



Furiozno otvaranje


Rezultat 20:2 nakon proteka prvih osam i pol minuta igre ukazao je da su domaći košarkaši itekako ozbiljno shvatili osmoplasiranu Dubravu koja je prvenstveno naletjela na neprobojni zadarski bedem, a da nije bilo čak pet njihovih napadačkih skokova u tom uvodnom razdoblju prednost Jusupove momčadi bila bi još i izraženija od svakako iz njihove perspektive odličnih 18 plusa. Napadački se Zadar raspojasao na krilima kapetana Marka Ramljaka koji je odmah na otvaranju vezao dvicu i tricu, da bi se potom paljbom s vanjskih pozicija pridružili Juan Davis i Arijan Lakić. Ovaj potonji je s devet koševa bio najučinkovitiji u raspoloženoj Jusupovoj početnoj petorci, a gosti su se mogli malo utješiti u sami smiraj prve dionice posredstvom Andrije i Andreja Matića čijim su pogotcima sveli zaostatak na 14 koševa (20:6).




A dobar dio druge četvrtine Dubrava je egzistirala samo na učincima dvaju Matića koji su nekako dogurali svoju momčad do deset ubačaja, da bi onda konačno nešto pokazala dvojica gostujućih najtalentiranijih igrača Toni Ročak i Stellan Rajaofera koji su gotovo prepolovili zaostatak na 11 minusa (26:15) i tako ponukali Jusupa da posegne za svojom prvom minutom odmora. I trebalo je nekoliko minuta da se domaći igrači vrate u onaj dobar šuterski ritam iz prve četvrtine. Drežnjak, Božić i Klarica zabili su po tricu te je semafor pred završnih 60 sekundi prvog poluvremena ukazivao na najvećih dotad 19 viška (37:18) i potom su Zadrani malo zastali, a Dubravaši su iskoristili preostalo vrijeme da preko Matea Vidovića i Karla Vragovića odnesu u svlačionicu prihvatljivih 13 koševa minusa (40:27).



Mučenje u nastavku


Ta može se i nazvati žuta minuta uoči odmora kao da je naljutila Jusupove igrače koji su se u nastavak otvorili 12:2 serijom u koju su trice ugradili Karlo Žganec i Lakić. Dovoljno da se izrealizira bijeg na najvećih 23 plusa (52:29), čime je poslana jasna poruka gostima da se nemaju više čemu nadati u ovoj prvoj utakmici četvrtfinala. Kanonadu Zadra je malo kasnije nastavio Drežnjak iako se i Dubrava počela opuštati u napadu te je preko Ročka i Rajaofere u smiraj treće dionice uspjela primiriti nalet domaćih košarkaša, otopivši im prednost na 15 poena (61:46). Stoga je Zadru bilo potrebno i u posljednjoj četvrtini zasukati rukave kako bi se Dubravi zapriječio put prema jednoznamenkastom zaostatku, što je bila čak i ozbiljna prijetnja u uvodnom dijelu koji je protekao u potpunoj zbunjenosti s jedne i druge strane. Četverominutna suša Jusupovih igrača konačno je raspetljana petom tricom Lakića za 64:48, no trica Vidovića za 66:54 razvukla je još malo konačnu odluku koju su donijeli Davis i Žganec tri minute prije kraja (72:56). Najučinkovitiji u domaćim redovima bio je Lakić s 21 košem, a 14 i 11 su dodali Žganec i Drežnjak, s tim da je Žganec prikupio i deset skokova. Zanimljiv učinak ostvario je Božić koji je ubacio osam koševa, te skupio 11 skokova i osam sistencija, a kod Dubrave su dominirali Andrej Matić i Vidović sa 17 i 15 ubačaja.