Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

JEDRENJE

Šime i Mihovil Fantela odradili predolimpijsku regatu u Marseilleu

Autor: Alen Plahinek

20.07.2023. 21:23
Šime i Mihovil Fantela odradili predolimpijsku regatu u Marseilleu

Foto: Fantela sailing team



Najpoznatija zadarska (a i puno šire) sportska braća, Mihovil i Šime Fantela, odradili su posljednju regatu prije Svjetskog jedriličarskog prvenstva, koje će se u kolovozu održati u nizozemskom Haagu. Braća Fantela završila su predolimpijsku regatu u Marseillu u svojoj klasi, 49er, na četvrtoj poziciji, a medalja ima je izmakla za samo bod i pol.


– Zadovoljni smo rezultatom, pokazali smo da smo u jako dobroj formi prije Svjetskog prvenstva. Ostaje žal za medaljom jer smo gotovo cijelo vrijeme bili treći. Konkurencija je bila jako dobra i svi smo bili vrlo izjednačeni, a budući da se zadnje jedrenje vrednuje duplim bodovima, izmakla nam je medalja. Bilo je i lošijih trenutaka, ali nema veze, sve je to sastavni dio sporta – kazao je Mihovil te najavio svjetsku smotru.


– Za 20-ak dana kreće natjecanje u Haagu. Idemo tamo dati sve od sebe, to nam je jedini cilj. Nemamo neki pritisak rezultata. Pripremiti ćemo se što bolje možemo, kako fizički tako i na uvjete koji bi nas mogli dočekati u Nizozemskoj.




Cilj je izboriti nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Parizu, a upravo je Svjetsko prvenstvo prvo kvalifikacijsko natjecanje.


– Ovo nam je prva prilika za Igre. Naravno da želimo to odmah izboriti, a za to nam je potrebno biti među najboljih osam. Konkurencija je vrlo jaka i izjednačena, kao što se vidjelo i sada u Marseilleu. Lako se ostane bez olimpijske norme, to je sport može se svašta dogoditi. Može puknuti konop, može se dogoditi diskvalifikacija… Međutim spremit ćemo se i dati svoj maksimum za izboriti normu – kazao je Šime, koji iza sebe ima bogatu riznicu »velikih« medalja, od zlata s Olimpijskih igara u Riju 2016. s Igorom Marenićem, do svjetskog zlata s bratom Mihovilom 2018. godine.


– I dalje imam veliku motivaciju. Vuče me ovaj novi projekt, želja za napretkom, a tu je i sportska motivacija. Osvojio sam olimpijsko zlato s Igorom u klasi 470, ali ovo je neko novo natjecanje. Sada sam u 49er-u s bratom i želim i tu ostvariti što veći uspjeh. Koliko znam, jako malo jedriličara je uspjelo osvojiti olimpijsko zlato, a i na drugim natjecanjima u dvije različite klase, tako da je i to još jedno gorivo za moj sportski motor – objasnio je Šime.