Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

LOVRO MAZALIN

Hrvatski reprezentativac nakon šest godina ponovno u Krešinom domu

Autor: Paulo Sarić

20.07.2023. 19:07
Hrvatski reprezentativac nakon šest godina ponovno u Krešinom domu

Foto: DANAIL PETROVIć/KK MZT/ABA LIGA



Ne računajući ostanke u zadarskoj svlačionici, odnosno produljenja ugovora s trenerom Danijelom Jusupom, kapetanom Markom Ramljakom te startnim centrom Karlom Žganecom, povratak Lovre Mazalina u Zadar prvo je veliko ovoljetno pojačanje za aktualnog prvaka Hrvatske. Novopečeni hrvatski reprezentativac nakon punih šest godina se vraća u Krešin dom gdje je prvi puta bio kao posuđeni igrač Cedevite u sezoni 2016./2017. Mazalin je tijekom svog prvog boravka u Zadru bio na prosjeku od 9.8 poena i 4.4 uhvaćene lopte, a na Višnjik se vraća nakon jako dobre sezone u Ciboni kojoj je pomogao osigurati rani ostanak u ABA ligi i podići pehar namijenjen pobjedniku Kupa Krešimir Ćosić.


– Nazvao me trener Danijel Jusup i predstavio mi plan. Svidjela mi se njegova ideja i općenito pogled koji ima na košarku, popričali smo o detaljima na parketu i izvan njega, te mi se svidjelo što sam čuo. Nakon nekoliko dana finaliziranja određenih stvari smo riješili ugovor. Na koncu se sve jako brzo rasplelo – kazao je povratnik u zadarske redove Lovro Mazalin, koji je upravo u Krešinom domu doživio prvu seniorsku afirmaciju na regionalnoj sceni.


Povezanost s klubom


– Kada sam prvi puta dolazio u Zadar na ljeto 2016. imao sam 19 godina i glavni cilj mi je bio igrati i što je moguće uspješnije napraviti potpunu tranziciju iz juniorske u seniorsku košarku. Sezona je bila dosta turbulentna, na koncu smo promijenili čak trojicu trenera, no ostvarili smo zacrtano i izborili ostanak u ABA ligi. Nažalost, u domaćim natjecanjima nismo uspjeli doći do trofeja kraj jake konkurencije, no kada pogledam unatrag bilo je to jako dobro iskustvo.




Po prvi puta sam dobio veću minutažu u seniorskoj košarci i skupio veliki broj lijepih uspomena. Ta sezona mi je jako puno koristila. Sjećam se da sam super otvorio jesen, da bi kasnije došlo do oscilacija i pada u mojim igrama, no to je bilo i realno za očekivati od tako mladog igrača. Iz Zadra vučem lijepe uspomene iz dvorane, sjećam se prisne povezanosti s navijačima i samim klubom te mi je drago da se ponovno vraćam na Višnjik – dodao je 26-godišnji krilni igrač.


Profesionalna karijera je Mazalina u međuvremenu odvela do Zaragoze, Sparsa, Gorice, Poitiersa i na koncu Cibone. Visoki Petrinjac je tijekom svojih košarkaških putešestvija prošao pregršt toga, i dobroga i lošega, a u Donatov grad se vraća s »punom vrećom« iskustva, ali i kao ponešto drugačiji igrač od onoga kojeg pamti zadarska publika.


– Tih godina sam igrao na »trojci« te sam dosta više igrao s loptom u rukama, dok sam kroz zadnje godine pronašao svoju ulogu na poziciji »četiri«, iako se smatram polivalentnim igračem te svojim kvalitetama mogu pomoć i na pozicijama »pet« i »tri«. U posljednjih šest godina sam dosta toga prošao te se u Zadar vraćam kao fizički puno jači, kompletniji i općenito iskusniji igrač – kazao je hrvatski reprezentativac.


Ipak, neke stvari se nisu promijenile. Igra na otvorenom terenu je oduvijek bila jedna od Mazalinovih jačih strana, što bi se trebalo jako dobro uklopiti u stil košarke koji gaji trener Jusup.


Brza košarka


– Oduvijek sam najviše volio uhvatiti skok u obrani i povući loptu preko cijelog terena te vjerujem da će mi stil igre koji zahtjeva trener Jusup izuzetno odgovarati, jer ćemo igrati brzo i trčati »u leđa« suparniku«. U takvim situacijama nije toliko bitno je li netko »jedan« ili »četiri«, već je bitno da se brzo povuče lopta prema naprijed i krene što je moguće brže organizirati napad.


U Zadru prošle sezone nije bilo pretjerano striktnih podjela na pozicije, već su svi igrači trebali ispuniti svoje uloge. Svi su bili podjednake visine, svi su igrali čvrstu obranu i puno toga se preuzimalo, te sam uvjeren da će mi takav stil igre odgovarati na kojoj god poziciji budem igrao.


Kada se napadi brzo razvijaju iz uhvaćenog skoka često dođe do preuzimanja, što će mi, vjerujem, otvarati prostor za »miss-match« te ću moći igrati leđima i kreirati s posta, što je također jedna od mojih kvaliteta. To i jest dio plana kako ćemo igrati – otkrio je nekadašnji igrač Cedevite.


Dodatni napredak


Mazalin je prošle sezone nosio dres Cibone u koju je stigao iz francuskog Poitiersa te se brzo prometnuo u jednog od udarnih igrača momčadi iz Savske, kojoj je pomogao rano osigurati ostanak u regionalnoj ligi, a posebno je zasjao u okršaju s FMP-om u 23. kolu, kada je koš srbijanskog sastava zatrpao s 32 poena, što je nadogradio s 13 skokova, za ukupnu valorizaciju od 45 indeksnih bodova i nagradu za najkorisnijeg igrača kola.


– Zadovoljan sam svojim igrama u Ciboni. Imao sam veliku minutažu, napredovao sam kao igrač i skupio dodatno iskustvo igrajući ABA ligu, a kao momčad smo ostvarili sve ciljeve koji su bili postavljeni pred nas uoči početka sezone te smo i osvojili Kup Krešimir Ćosić. Nažalost, na kraju smo imali dosta ozlijeđenih igrača pa nismo bili u poziciji da se ravnopravno borimo za naslov prvaka Hrvatske. Ozljede su nas koštale da napravimo i ponešto bolje rezultate – istaknuo je 205 centimetara visoki košarkaš.


Mazalinov rani potpis pokazatelj je da je Zadar i ovoga ljeta počeo na vrijeme slagati igrački kadar te se već naslućuju konture momčadi koja će se od jeseni boriti za ponavljanje rezultata iz minule sezone.


– Ne volim puno govoriti o ciljevima i očekivanjima i time verbalno podizati ljestvicu. Najvažnije je da kvalitetno treniramo te da iz dana u dan dajemo sve od sebe. Vjerujem da ćemo imati kvalitetnu momčad, da ćemo pružati kvalitetne predstave na parketu i da ćemo, na koncu, ostvarivati i dobre rezultate. Veselim se sezoni u Zadru i nadam se da ću dodatno napredovati kod trenera Jusupa i podići svoje igre na višu razinu – zaključio je Mazalin.