Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Košarka

Jasmin Repeša u Opatiji predstavljen kao novi sportski direktor HKS-a

Autor: Katarina Blažević

20.07.2023. 16:16
Jasmin Repeša u Opatiji predstavljen kao novi sportski direktor HKS-a

Foto: Josip Vranković, Roko Prkačin, Goran Filipović, Josip Sesar i Jasmin Repeša/Foto V. KARUZA

Ruku na srce, ovo je i zahtjevan posao u ovom trenutku jer puno je stvari koje u struci možemo posložiti, ne samo u nacionalnim vrstama, nego i u klupskim programima. Probat ćemo utjecati da se u njima napravi jedan zaokret onoliko koliko se može napraviti s obzirom na financijske poteškoće - rekao je Repeša



OPATIJA Konferencija za medije u opatijskom hotelu Ambasador, tijekom koje je predstavljen novi sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza, počela je u tužnom tonu zbog smrti košarkaške legende Mirka Novosela. Glavni tajnik HKS-a Josip Vranković, izbornik Josip Sesar te novoimenovani sportski direktor Saveza Jasmin Repeša izrazili su sućut obitelji i bližnjima člana košarkaške Kuće slavnih.


Nasljednik Aleksandra Petrovića na poziciji sportskog direktora svoj je trenerski put upravo i počeo uz Novosela u Ciboni, a sada se zapravo vraća u hrvatsku reprezentaciju, samo u ponešto drugačijoj ulozi, nakon što je u dva navrata bio izbornik hrvatske vrste. U klupskoj je karijeri, pak, vodio niz talijanskih klubova (posljednje Pesaro prošle sezone), turski Tofaš, crnogorsku Budućnost, španjolsku Unicaju, a u Hrvatskoj je sjedio na klupi Cibone, Splita i Cedevite.


Repeša je tijekom konferencije za medije ujedno čestitao izborniku Sesaru na pobjedi nad Irskom te je naglasio kako je “sustav evidentno dobrim dijelom izgrađen”.




– Uvijek je lijep osjećaj vratiti se u reprezentaciju u bilo kojem obliku. To je pitanje ponosa i časti jer se to ukazuje ljudima za koje se misli da zaista mogu napraviti najbolje rezultate s onime s čime se raspolaže. Ruku na srce, ovo je i zahtjevan posao u ovom trenutku jer puno je stvari koje u struci možemo posložiti, ne samo u nacionalnim vrstama, nego i u klupskim programima. Probat ćemo utjecati da se u njima napravi jedan zaokret onoliko koliko se može napraviti s obzirom na financijske poteškoće koji naši klubovi imaju. Ali svojim košarkaškim iskustvom i znanjem te autoritetom mogu pomoći da to krene nabolje – izjavio je Repeša.


Glavni tajnik HKS-a Josip Vranković imao je uvodnu riječ uoči predstavljanja novog sportskog direktora, a u kojoj je pojasnio što se od Repeše očekuje. Prvi zadatak je formiranje stručnog savjeta.


– Što se tiče samog rada oko novog sportskog direktora, zamišljeno je da on bude profesionalac i da oformi svoj tim koji će biti u stručnom savjetu, a ja se nadam da ćemo početkom rujna izaći s imenima. U vidu suradnje s Jasminom smo htjeli dobiti širu sliku, odnosno kroz trenerske strukture i određene stvari koje se vežu trenera napraviti iskorake. Do studenoga želimo izaći s novim programima, želja nam je unaprijediti i olakšati rad trenerskoj strukturi. U Jasminu smo dobili idealnog suradnika koji može objediniti kako rad s nacionalnim strukturama, tako i poboljšati rad vezano uz samu trenersku struku – objasnio je Josip Vranković.


Osim Repešina predstavljanja, pred medije su izašli i izbornik Josip Sesar, kapetan seniorske vrste Roko Prkačin te Goran Filipović. Irska je bila lagan zadatak koji je Hrvatska prošla s 40 poena razlike, a u subotu od 20 sati na rasporedu je Luksemburg.


– Očekujem pobjedu i u idućoj utakmici. Dobili smo Irsku s velikom razlikom i mislim da nas je to dosta napunilo samopouzdanjem što ne može biti loše za iduće susrete. Ne smijemo se vraćati nazad, glave su sada fokusirane na Luksemburg. Vjerujem da uz pravi pristup možemo ostvariti pobjedu – rekao je Roko Prkačin, dok je razigravač Goran Filipović naglasak stavio na odličnom prvom poluvremenu.


– U tom smo periodu pokazali kako bi naša igra trebala izgledati. To je nekakav put na kojem smo i radili u pripremnom periodu, a mislim da smo pokazali i protiv jačih ekipa da dosta stvari ovisi o nama i kako ćemo se mi nametnuti.


Izbornik Josip Sesar i u uvjerljivoj je pobjedi pronašao nešto na čemu njegovi igrači moraju dodatno raditi.


– Sigurno ima stvari na kojima ćemo poraditi i popraviti ih. Odmah nakon Irske smo se okrenuli prema Luksemburgu. Znamo da su igrali Europsko prvenstvo malih nacija u lipnju i iz tih utakmica ćemo izvući njihove akcije i napraviti skauting individualnih karakteristika igrača. Moramo se dobro pripremiti i prije svega energetski odigrati utakmicu kao što je to bilo protiv Irske – dodao je Sesar.