Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Reakcija

Međunarodni olimpijski odbor odbacio teške Putinove optužbe o "etničkoj diskriminaciji" sportaša

Autor: Hina

20.10.2023. 14:07
Međunarodni olimpijski odbor odbacio teške Putinove optužbe o

Foto: Foto REUTERS

MOO još nije donio konačnu odluku o sudjelovanju Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu 2024.LAUSANNE  Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u petak je odlučno odbacio optužbe o “etničkoj diskriminaciji” koje je dan ranije iznio ruski predsjednik Vladimir Putin zbog ograničenja sudjelovanja ruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.


“Odlučno odbacujemo optužbe da ove mjere predstavljaju etničku diskriminaciju. Strogi uvjeti koje je MOO definirao u svojim preporukama međunarodnim federacijama za sudjelovanje pojedinačnih neutralnih sportaša s ruskom ili bjeloruskom putovnicom na međunarodnim natjecanjima u skladu su s Olimpijskom poveljom,” objavio je MOO.


“Oni su reakcija na kršenje Olimpijske povelje od strane ruske i bjeloruske vlade,” dodaje se.
Putin je u četvrtak na konferenciji “Rusija – sportska sila” u Permu optužio MOO da koristi Olimpijske igre kao sredstvo politike i rasizma.


“Zahvaljujući nekim od čelnika modernog Međunarodnog olimpijskog odbora saznali smo da poziv na Igre nije bezuvjetno pravo najboljih sportaša, već svojevrsni privilegij, koji se može zaslužiti ne sportskim, već političkim rezultatima. Geste koje nemaju nikakve veze sa sportom,” rekao je Putin.


“Same Igre koriste se kao instrument političkog pritiska protiv ljudi koji nemaju nikakve veze s politikom. I kao gruba, a zapravo rasistička, etnička diskriminacija,” dodao je Putin.


MOO još nije donio konačnu odluku o sudjelovanju Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu 2024.