Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Druga runda

Novi ogled Hrvatske i Maroko, no ovoga puta ulozi su mnogo veći

Autor: Hina

15.12.2022. 11:52
Novi ogled Hrvatske i Maroko, no ovoga puta ulozi su mnogo veći

Foto: Reuters



Nakon što je otvorila Svjetsko prvenstvo u Katru utakmicom protiv Maroka, hrvatska nogometna reprezentacija će i zatvoriti World Cup protiv istog suparnika.


Hrvatska i Maroko su otvorili natjecanje u skupini F odigravši na stadionu Al Bayt u Al Khoru bez pogodaka.


Hrvatska je imala posjed lopte 65 posto, ali samo pet udaraca prema golu, od kojih tek dva u okvir. Bez pravih rješenja u napadu i uz nekoliko dobrih intervencija Dominika Livakovića, Hrvatska je osvojila bod.




Maroko se pokazao kao vrlo tvrda ekipa koja ne prima i ne daje puno golova. Na putu do susreta za broncu nisu primili gol od Hrvatske (0-0), Belgije (2-0), Španjolske (0-0), Portugala (1-0), a Španjolci im nisu uspjeli zabiti niti u raspucavanju gdje su promašili tri jedanaesterca. Probili su ih tek Francuzi u polufinalu s dva gola.


Novi hrvatsko – marokanski ogled očekuje nas u subotu 17. prosinca na stadionu Khalifa International. Bit će to tek četvrti put u povijesti svjetskih prvenstava da se dvije reprezentacije dva puta susreću na jednom SP-u.


Prvi put se to dogodilo 1954. na SP-u u Švicarskoj, kada su dva puta igrali Mađarska i Zapadnja Njemačka. Mađarska “laka konjica” je u skupini deklasirala “Elf” 8-3, no u finalu poznatom kao “Čudo u Bernu”, Njemačka je pobijedila sa 3-2.


Mađarska je tada bila strah i trepet. Za ilustraciju njihove snage dovoljan je podatak kako su Ferenc Puskas, Sandor Kocsis, Zoltan Czibor, Nándor Hidegkuti i društvo prije SP-a pobijedili Englesku na Wembleyu sa 6-3, a potom i sa 7-1. Mađarska je do finala imala niz od 32 utakmice bez poraza, a u finalu je nakon svega osam minuta povela 2-0 golovima Puskasa i Czibora. No, Elf je ubrzo smanjio zahvaljujući pogotku Maximiliana Morlocka, potom i izjednačio preko Helmut Rahna, da bi šest minuta prije kraja isti igrač pogodio za veliko slavlje.


Tako je jedna velika generacija porazom otišla u povijest. SSSR je dvije godine kasnije okupirao Mađarsku, a Puskas i ostali asovi su prebjegli u inozemstvo i nikada više nisu zaigrali zajedno.


Osam godina kasnije na SP-u u Čileu dva puta su igrali Brazil i Čehoslovačka. U skupini je završilo 0-0 i obje ekipe su ispred Meksika i Španjolske prošle dalje, te potom dogurale do finala.


U finalu je Josef Masopust doveo ČSSR u vodstvo u 15. minuti, no Brazil je dvije minute kasnije nakon pogreške do tada sjajnog vratara Viliama Šrojfa, izjednačio preko Amarilda. U nastavku susreta pobjedu “Selecaou” donijeli su Zito (69) i Vava (78).


Posljednji put smo “dvostruki okršaj” reprezentacija na jednom SP-u vidjeli prije četiri godine u Rusiji, kada su dva puta snage odmjerili Belgija i Engleska i oba puta su “Crveni vragovi” bili uspješniji.


Belgija je u skupini pobijedila Englesku sa 1-0 golom Adnana Januzaja u 51. minuti. Novi ogled bio je u borbi za broncu, a Belgija je slavila sa 2-0. Golove su zabili Thomas Meunier (4) i Eden Hazard (82).