Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SP u Kataru

Večeras se igra europski »El Clasico« između Tricolora i Gordog Albiona, Englezi prijeti aktualnim prvacima

Autor: Igor Duvnjak

10.12.2022. 07:48
Večeras se igra europski »El Clasico« između Tricolora i Gordog Albiona, Englezi prijeti aktualnim prvacima

Foto: Oliver Giraud i Kylian Mbappe/Foto REUTERS

Engleski se napad kao totemu okreće mitskom Harryju Kaneu, prvom strijelcu prošlog Svjetskog prvenstva u Rusiji, uz to se nadajući iznenadnim bljeskovima igrača kalibra Fodena ili možda Bellinghama



Desert dolazi na kraju, tako je i s četvrtfinalnim obračunima na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Na kraju tog poslovično zanimljivog i uzbudljivog programa nogometni svijet će napeto pratiti duel velikana Francuske i Engleske. Njihovi preci, slavni plemići, mačevima su se otimali za razna dobra, a potomci vješto nadigravaju s loptom. Svakako je europski »El Clasico«, večeras sudar s posebnom težinom, ispit koji daje odgovor o posljednjem od četiriju sretnika koji ulaze u polufinale. Pogledi su uprti k zvijezdama, tako i onih u svijetu ljubitelja nogometa koji već danima pričaju o sudaru asova, onog francuskog Mbappea i engleskog Kanea, koji se večeras licem u lice kao predvodnici ovih velikih momčadi otimaju za polufinalnu vizu.


Aktualni prvaci svijeta raspolažu igračima s kojima bez imalo bojazni mogu u dvoboj sa svakim, druga je stvar što fenomen kalibra Mbappéa, bilo iznenadnim prodorima za dodavanje suigraču u matnu poziciju ili pak egzekucijama, često čini razliku. Ispada da ga se jednostavno, s obzirom na munjevite startove mekim koracima, ne može čuvati »čovjek na čovjeka«, često ne pomaže niti dupliranje. Igrači Gordog Albiona će mu jednostavno nastojati što više smetati, nastojati zakrčiti prolaz za protok lopte do njega, smjestiti ga u »kavez«. Kyle Walker, onako brz, ali nedovoljno za Kyliana, ima nezahvalnu zadaću brige o njemu na početku, kasnije će se vidjeti. U toj su francuskoj priči jako važne dionice Antoinea Griezmanna koji može igrati i kreatora. As Griezmann je na razini, njemu i svima u ekipi često je cilj sjajni golgeter Giroud, klasični centarfor. Nema im N’Goloa Kantea i Paula Pogbe, ali Tchouameni i Rabiot dobro rade za »četiri mušketira« – Mbappea, Girouda, Griezmanna i Dembelea.


Engleski se napad kao totemu okreće mitskom Harryju Kaneu, prvom strijelcu prošlog Svjetskog prvenstva u Rusiji, uz to se nadajući iznenadnim bljeskovima igrača kalibra Fodena ili možda Bellinghama. Golgeter i lider momčadi, zvijezda Tottenhama, u Kataru je zabio pogodak u drugoj fazi SP-a, bio strijelac u uvjerljivoj pobjedi osmine finala nad Senegalom.




– Bit će teško. To je branitelj naslova, ali na Svjetskom prvenstvu morate igrati protiv najboljih na svijetu. Imali smo ipak nekoliko dana za oporavak – poručio je Kane uoči velikog dvoboja.