Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Statistika

Tri igrača postigla su po tri pogotka nakon prvog kruga SP-a, Ivan Perišić drugi najbolji asistent

Autor: Hina

03.12.2022. 10:58
Tri igrača postigla su po tri pogotka nakon prvog kruga SP-a, Ivan Perišić drugi najbolji asistent

Foto: Ivan Perišić/Foto REUTERS

Najviše golova i asistencija zajedno ostvarili su Portugalac Bruno Fernandes, Kylian Mbappe, te Alvaro Morata



DOHA  Završen je prvi krug Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru nakon kojeg 16 reprezentacija nastavlja put prema pobjedničkom pokalu, dok je za 16 vrsta turnir završio.


Među reprezentacijama koje nastavljaju put prema naslovu prvaka je i Hrvatska koju u osmini finala čeka Japan. U preostalim susretima osmine finale igrat će Nizozemska – SAD, Argentina – Australija, Francuska – Poljska, Engleska – Senegal, Brazil – Južna Koreja, Maroko – Španjolska, te Portugal – Švicarska.


Nakon prvog kruga SP-a pet igrača vodi na ljestvici strijelaca sa po tri gola – Španjolac Alvaro Morata, Francuz Kylian Mbappe, Englez, Marcus Rashford, Nizozemac Cody Gakpo i Ekvadorac Enner Valencia.




Od hrvatskih igrača najefikasniji je bio Andrej Kramarić s dva pogotka. Najbolji asistent prvog kruga je engleski napadač Harry Kane s tri asistencije, dok je naš Ivan Perišić prvi vrhu s dva dodavanja za gol.


Najviše golova i asistencija zajedno ostvarili su Portugalac Bruno Fernandes (2 gola, 2 asistencije), Kylian Mbappe (3 gola i asistencija), te Alvaro Morata (tri gola i asistencija).


Ukupno je u prvom krugu postignuto 120 golova, što je prosjek od 2.5 po susretu.


Prvi gol na turniru zabio je Ekvadorac Enner Valencia protiv Katra, dok je najbrži strijelac bio Kanađanin Alphonso Davies koji je protiv Hrvatske zabio u drugoj minuti.


Iranac Mehdi Taremi je protiv Engleske zabio u 13. minuti nadoknade.


Portugalac Cristiano Ronaldo je postao prvi nogometaš u povijesti koji je zabio gol na pet svjetskih prvenstava, dok je Argentinac Lionel Messi postao prvi s asistencijom na pet World Cupova.


Od 14 jedanesteraca, čak pet nije realizirano, pri čemu je dva obranio poljski vratar Wojciech Szczesny čime je postao tek četvrti u povijesti koji je obranio dva jedanaesterca unutar 90 ili 120 minuta igre. Poljska “jedinica” je obranila udarce Salemu Aldawsariju i Messiju.


Prije njega dva jedanaesterca u regularnom dijelu susret ili produžecima su obranili Jan Tomaszewski, Brad Friedel i Iker Casillas.


Najviše golova zabili su Engleska i Španjolska, po 9, a najmanje Belgija, Danska, Katar i Wales, po jedan. Najviše je primila Kostarika, čak 11 golova, a najmanje Hrvatska, Brazil, Maroko, Nizozemska, Tunis i SAD, po jedan.


Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić jedini je igrač uz Francuza Kylana Mbappea i Amerikanca Christiana Pulišića koji je dva puta biran za igrača utakmice. Modrić je nagradu “Player of the Match” dobio nakon utakmice protiv Belgije, te protiv Maroka.


Dodajmo i kako je Dominik Livaković u društvu desetorica golmana koji na dvije utakmice u nije primio gol.