Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Liga prvaka

Milanski derbi u polufinalu Lige prvaka srušio rekord po zaradi od ulaznica, utržak je veći od 10 milijuna eura!

Autor: Igor Duvnjak

12.05.2023. 06:57
Milanski derbi u polufinalu Lige prvaka srušio rekord po zaradi od ulaznica, utržak je veći od 10 milijuna eura!

Foto: Foto REUTERS

Sudac je imao dvostruke procjene. Moramo vjerovati, utakmice se promijene, neke epizode mogu preokrenuti i već zapisani rezultat - kaže trener poraženih Stefano Pioli



Inter je nadigrao Milan u vječitom, opjevanom legendarnom gradskom nogometnom derbiju i s tih 2:0 naizgled je već odrškrinuo vrata za ulazak na finalnu pozornicu. No, još treba proteći mnogo vode velike lombardijske rijeke Pad do iščekivanog revanša, tko zna čija će igra kojega od ovih ljutih rivala pasti, živi bili pa vidjeli. Bilo kako bilo, Interisti su puni zadovoljstva kompletirali ovaj blistavi mozaik prvih večeri polufinala najcjenjenijeg klupskog svjetskog nadmetanja, zastori su spušteni poslije velikih priredbi, one madridske i remija Reala s Manchester Cityjem (1:1) i ovih Interovih 2:0 s Milanom. Sada svi jedva čekaju novo »dizanje zastora« i izlazak ove četvorice velikana na scenu za odigravanje odlučujućeg drugog čina u kojem se kriju odgovori tko će igrati u istanbulskom finalu 10. lipnja.


Inter si je dvama munjevitim bljeskovima s otvaranja velikog derbija priskrbio itekako obećavajuću baštinu, a pritom je novim trijumfom potvrdio ocjene kako je već ranije pronašao željeni kurs kojim plovi k uspjesima. Kroničari samo poručuju da je ovo Crno-plavima već šesti uzastopni puni pogodak, od toga ih ima četiri u campionatu kojima je dodao po jednu pobjedu u talijanskom Kupu i ovu, vjerojatnu najslađu, u Ligi prvaka. Dugotrajna pobjednička paljba strategove momčadi utišala je one brojne kritičare koji su ne tako davno smjenjivali trenera Simonea Inzaghija i nalazili mu nasljednika, sada svi redom »mukom umukoše«. Čekajući utorak odluke idućeg tjedna i veliki revanš, Inzaghi može biti zadovoljan izborom za derbi, potvrdilo se da je odigravao adute koji su donijeli ovaj veliki ulog. Umjesto Lukakua u vrhu napada je isturio Edina Đžeku, a veteranski golgeter iz BIH majstorski je zahvalio na povjerenju efektnim golom i prvom munjom koja je zabljesnula nemoćne suparnike. Kao po nekom neobjavljenom dogovoru, i drugi trenerov izbor, Mhitarjan, kojega je od 63. minute zamijenio naš reprezentativac Marcelo Brozović, upisao se, samo tri minute nakon Džeke, također efektno u strijelce. Nakon ovog »blitzkriega« za prepričavanje nemoćna obrana Rossonera bila je »rastavljena na sastavne djelove« dok su simpatizeri Crno-plavih guštom gledali rezultat na semaforu brojeći minute do kraja kako bi se prepustili slavljenju ovako značajne pobjede.


Nosila


Naravno da je strateg pobjednika bio itekako zadovoljan onim što su njegovi igrači prikazali, njihovim reakcijama na njegove zahtjeve, ali kako nikada sve nije idealno, tako i njemu ostaje žal što Inter nije zabio i treći gol. A mogao je, kao ono kada je tri minute poslije 2:0 Barella (talijanski nosila) pogodio stativu. Da je lopta ušla u mrežu, ionako grogirani Milan mogao je završiti na nosilima dok bi mu i sada daleko finale Lige prvaka u Istanbulu bilo skoro pa nedohvatljivo.




– Ponosan sam na našu utakmicu, a u prvom poluvremenu momčad je bila izvanredna – mogao je zadovoljno prokomentirati igru i rezultat Intera Simone Inzaghi, uzdahnuvši pritom sa žaljenjem što pobjeda nije zaokružena još nekim golom. Kada je u nastavku Tonali za Milan pogodio stativu, promašaji su mogli biti kažnjeni. Epizoda je podsjetila na staru ovdašnju pošalicu, kada trener kolegi kaže da je najgore povesti 2:0 jer ako primiš gol, nastane panika, na što mu ovaj cinički poručuje: »Najbolje je onda suparniku dati 2:0 fore«…


– Mogli smo postići još koji pogodak jer je trenutak bio sjajan. Ostvarili smo jedan važan rezultat, ali u utorak ćemo morati odigrati utakmicu kao u ovom prvom polufinalu. Krenut ćemo s prednošću i imat ćemo publiku na našoj strani, ali oprez, jer neće biti lako – dodaje Inzaghi.


Inzaghi, koji je u prvoj sezoni na Interovoj klupi izgubio taj gradski dvoboj, sada ih je dobio već tri zaredom, ali odbija pomisao da će njegova momčad sada, kao po nekoj inerciji, proći u finale preko Milana, ne želi da se u njegovom taboru nešto slavi unaprijed.


– Trebat će sada još jedan veliki napor kako bismo ostvarili san kao što je plasman u finale Lige prvaka. Sada sam od igrača tražio i glavu i srce, dečki su pokrili svaki centimetar terena, a i oni koji su ušli u igru, značajno su nam pomogli. Ponavljam, nedostaje nam »još jedan komad«, ovo nije gotovo. Istanbul je puno bliže? Apsolutno ne. U prethodnim fazama Lige prvaka nismo baš dobro čuvali prednost, s Portom i Benficom, a sada ćemo to morati činiti nasuprot momčadi koja će se htjeti iskupiti. Inače, već u subotu imamo važnu utakmicu sa Sassuolom i morat ćemo se oporaviti kako fizički tako i mentalno. Pokoji je igrač sada s terena izašao sa zdravstvenim problemima, a moramo nastojati biti spremni i za campionato. Tajna naših uspjeha? To je rad koji obavljamo svakodnevno. Imamo pritom kontinuitet u ovim trenucima, unatoč ovom ludom kalendaru i sada si sve želimo odigrati do kraja. Sada smo 90 minuta plus sudačka nadoknada udaljeni od ostvarenja jednog sna koji bi mogao postati stvarnost – poručio je Simone Inzaghi nakon pobjede.


Stativa


U taboru poraženih Rossonera jasno da ne mogu biti zadovoljni rezultatom. Istina, momčad Stefana Piolija u nastavku se oporavila od preživljenih šokova s otvaranja derbija, napadala je, čak je pogođena i stativa, ali ispalo je da je mljela u prazno, Interova je prednost ostala netaknuta. Po onoj »tko gubi, ima se pravo ljutiti«, Milanov trener nije zaboravio španjolskog suca Manzana.


– Imao je dvostruke procjene, one s dvije različite težine i dvije u različitim procjenama u dvojbenim situacijama, ali neću ulaziti u detalje – bunio se Pioli. U napadu mu je itekako nedostajao ozlijeđeni Portugalac Leao, na što pak pobjednici samo odmahuju rukom uz konstataciju da je pak njima nedostajao vrsni slovački branič Škriniar. – Inter je igrao bolje u prvom poluvremenu i postigao je dva gola, mi smo pak igrali bolje u nastavku. Pritom treba reći da oni do sedme minute nisu ušli u naš šesnaesterac, a onda su zabili. Nerazzurri su dali više kvalitete, a mi smo više lopti pogriješili. Htjeli smo biti intenzivniji, kompaktni i agresivni, ali nismo uspjeli. Inter je bio bolji u duelima. Utakmica je bila komplicirana kako taktički tako i na psihološkom planu. No, u drugom smo dijelu vidjeli veliku reakciju, to je ono što moramo činiti 16. svibnja. Imali smo nekoliko šansi za smanjenje zaostatka, sada moramo podići razinu. Treba nam jedno drukčije izdanje. Među igračima ima razočaranja, ali i volje da preokrenemo rezultat. Moramo vjerovati, utakmice se promijene, neke epizode mogu preokrenuti i već zapisani rezultat. Nastojat ćemo biti bolji u uzvratu – nada se Stefano Pioli.


Zarada rekordnih 10 milijuna eura


Milanski derbi samo se potvrdio kao neodoljivi sirenski zov za tifose koji masovnim odazivom pritom ruše rekorde zarade. Sada su tako postavili novi rekord San Sira u polufinalu Lige prvaka. Puca se krupnom financijskom artiljerijom, zarada od ulaznica od 80.000 posjetitelja premašila je deset milijuna eura, točnije objavljena je brojka od 10.461.705,00 eura. To je najveća zarada od publike u Ligi prvaka ne samo za »Meazzu« već i za calcio općenito. Premašeno je tako onih 9,1 milijun eura od utakmice osmine finala Lige prvaka između Milana i Tottenham kada je na San Siru bilo više od 75 tisuća navijača.