Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Liga prvaka

Carlo Ancelotti i Pep Guardiola hrabre se za uzvrat na Etihadu

Autor: Igor Duvnjak

11.05.2023. 17:10
Carlo Ancelotti i Pep Guardiola hrabre se za uzvrat na Etihadu

Foto: Luka Modrić i Erling Braut Haaland/Foto REUTERS

Zar ste mislili da ćemo Realu dati šest komada? - ljutio se trener Cityja Pep Guardiola



RIJEKA   Za razliku od Rijeke i cijele Hrvatske, gdje se mirno i zadovoljno odlazilo na počinak nakon što je Let 3 izborio ulazak u finale Eurovizije, u taborima nogometnih velikana Reala i Manchester Cityja u njihovoj skoro pa svakodnevnici s povišenim adrenalinom s nadama, ali i s itekakvim zebnjama i pribojavanjem, nastojali su usnuti nakon velikog madridskog obračuna okončanog s 1:1, nadajući se da će baš njihov klub nekako prokrčiti put u veliki istanbulsko finale Lige prvaka. Glasoviti stadion »Santiago Bernabeu« bio je pozornica na kojoj se nitko nije nametnuo, odluka se seli na Etihad, tek idućeg utorka u Manchesteru nogometni svijet će saznati tko je trenutno veći od ovih dviju veličina. Ne vrijedi više pravilo gola u gostima, rivali opet kreću od nule. Igračku snagu i kvalitetu Kraljevi i gostujući Građani su potvrđivali i u ovom prvom polufinalnom dvoboju, svaki spremni kazniti i najmanji obrambeni propust suparnika, demonstrirali su to i sjajnim golovima, onim Viniciusa u prvom poluvremenu za domaće te izjednačujućim torpedom De Bruynea u nastavku.


– Vjerujem da nas rezultat nije nagradio za ono što smo napravili. Ali ovo nam izdanje ostavlja pozitivne osjećaje, možemo odigrati na isti način u uzvratu. Ponovimo li ovakvu utakmicu, imamo šansi. Istina, oni će imati prednost domaćeg terena, ali mi smo jako opasni u gostima – tješio se stari nogometni vuk Carlo Ancelotti negiravši tvrdnje da je Real popustio nakon sjajnog Viniciusova pogotka. U svemu pritom nije bio zadovoljan suđenjem Portugalca Diasa.


– Nije bilo pada, naprotiv poslije vodstva je bilo razdoblje u kojem smo najbolje igrali, mogli smo dati i drugi gol. Onda su nam u jednoj izoliranoj akciji pogodili mrežu, onako je naša pobjeda mogla biti zaslužena. Sudac nije bio dobro gledao u dodjeli žutih kartona, kao i kod suđenja kornera. U jednom polufinalu treba više paziti – dodao je Ancelotti.


Senatori




Dotakao se usput Luke Modrića i Tonyja Krooosa, hvaleći svoje »senatore«. Modrić je, naime, ekspresno oporavljen od ozljede po zajedničkoj (pr)ocjeni novinara i čitatelja Marce dobio ocjenu 6, kao i spomenuti Nijemac te Rodrygo, slabije ocijenjeni domaćin je tek Benzema, dobio je »četvorku«.


– Modrić i Kroos stvoreni su za najveće utakmice kao što je ova. Oni ih vode, udaraju im ritam i to su radili i protiv Manchester Cityja. Takvi igrači su ključni u ovakvim mečevima. Svaka čast mladima, Camavingi, Rodrygu i Viniciusu, ali Modrić i Kroos su im dali presudnu pomoć, kao i uvijek. Rüdiger na Haalandu? Uopće se nismo fokusirali na Haalanda. Daleko bitnije bilo nam je zaustaviti De Bruynea i Gündogana između linija. Modrić, Kroos i Valverde tu su napravili sjajan posao.


Toliko spominjani Modrić odigrao je 87 minuta, to mu je prva skoro pa cijela utakmica nakon ozljede bedrenog mišića lijeve noge. U subotu je bio odigrao zadnjih osam minuta u finalu kupa protiv Osasune.


– To je otvoren rezultat. Odigrali smo dobru utakmicu, znali smo da će oni imati loptu u posjedu, ali nisu stvarali brojne prilike pred našim golom – rekao je Modrić, kojem je to bila već 46. utakmica za Real ove sezone. Imali smo više prilika i šteta što su nam zabili taj pogodak. Mislim da smo zaslužili više. No, 1:1 je otvoren rezultat pa ćemo mi otići na uzvrat kako bismo pobijedili. Iz ove prve utakmice nitko nije izašao osnažen. Znali smo i prije početka da pitanje pobjednika neće biti riješeno ovdje. Bilo je teško očekivati da netko stekne takvu prednost. Izgledi u tom dvoboju su bili i ostaju 50:50 posto. Na uzvrat putujemo puni želje, samopouzdanja i vjere u pobjedu.


Njegov veliki rival Pep Guardiola, s kojim se šjor Carlo srdačno pozdravio nakon ovog madridskog »prvog poluvremena«, samo je potvrdio bjelodanu činjenicu kako u ovako zahtjevnom susretu opasnost vreba sa svih strana, opreza nikada dovoljno.


– Kada smo mi bili bolji, oni su zabili. Kada su oni bili bolji, mi smo zabili. Tijesna utakmica. Imali smo dobre trenutke, ali ponekad je bilo i teško kada su oni držali loptu. Dobro smo ušli u drugo poluvrijeme, no onda su oni proigrali. Puno dodavanja odigravali su na lijevoj strani, u čemu su bili jako dobri. No onda je Kevin zabio fantastičan gol te smo imali nekoliko dobrih situacija. Na kraju su i oni imali svoje šanse – istaknuo je Pep Guardiola, ponavljajući već danima kako je nadmetati se s momčadi Kraljevskog Kluba.


Ideja


U Madridu je glasoviti norveški golgeter Erling Haaland ispao »spavajuća mina«, Guardiola se svakako nada da će eksplodirati u uzvratu.


– Zahtjevno je igrati protiv Reala, koji ima iskustvo i kvalitetu. Putujemo u Manchester, gdje ćemo vidjeti što možemo bolje napraviti. Ovakva utakmica je poput play-offa, stoga se nadam da ćemo nešto naučiti te se bolje braniti i napadati. Prostori između stopera i bekova bili su zatvoreni. Erlingu nije bilo lako. Dobro se kretao i imao je svoje prilike. Kroos nas je natjerao da se branimo. Da nije igrao u sredini, mogu vam potvrditi da bismo se manje branili. Ponovo ćemo pogledati utakmicu. U nekim smo dijelovima bili dobri. Mogli smo biti agresivni i pokušati zabiti više golova. Imam ideju što napraviti u idućoj utakmici. No, prvo moram ponovo pogledati ovaj susret.


Wayne Rooney, glasoviti nekadašnji engleski golgeter svjetske klase, gromoglasno je najavljivao dolazak Cityja u Madrid i poručivao u stilu »Haarland će ih razbiti«. Tragom toga Guardiola je nervozno reagirao na konferenciji za medije, uzbudio se na pitanje novinara: »Jeste li očekivali da će rezultat biti ovakav nakon što su ljudi govorili da će City uništiti Real?


– Tko je to rekao? Real je simbol Lige prvaka, njezin aktualni osvajač i rekorder. Nitko ne poznaje ovo natjecanje bolje od njega. Ako ste vi mislili da ćemo mi doći u njegovu kuću i zabiti mu šest komada, to je vaš problem. Sretan sam s rezultatom 1:1. Bolje nego poraz 0:3. Iduću srijedu igramo pred našim navijačima – govorio je Guardiola, koji kao i rival Ancelotti planira idućeg tjedna pripremiti momčad za taj novi nogometni hod po trnju na najvišoj međunarodnoj razini.