Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Liga prvaka

Na Anfieldu se igra repriza prošlogodišnjeg finala Lige prvaka, Smolčić dočekuje Napoli

Autor: Igor Duvnjak

21.02.2023. 13:08
Na Anfieldu se igra repriza prošlogodišnjeg finala Lige prvaka, Smolčić dočekuje Napoli

Foto: Jurgen Klopp/Foto REUTERS

Pariški finale? Pogledao sam snimku proteklog vikenda. Shvatio sam zašto to nisam učinio ranije - rekao je Jurgen Klopp, trener Redsa



RIJEKA  Vrhunski nogomet neprestalno zabavlja milijune zaljubljenika predstavama na najvišoj razini. I dok se nije ugasila vatra zanimanja po vikendu u ligama petice, već gori ona još jača zbog prve od dviju večeri drugog dijela četvrtfinala Lige prvaka, večerašnjih sudara Liverpoola i Real Madrida te Eintrachta iz Frankfurta i Napolija. Navijači tih klubova su u transu, ali i svakom drugom ljubitelju nogometa rastu zazubice dok se čekaju ti veliki obračuni.


Liga prvaka je pritom već u ždrijebanju uzrokovala »boom«, spojivši odmah u osmini finala Liverpool i Real te Paris SG i Bayern, što su »samo«reprize dvaju od posljednja tri finala ovog natjecanja, onoga iz 2020. kada je Bayern u finalu 1:0 svladao Parižane, te lanjski završni pariški obračun kada je Real, isto s 1:0, torpedirao Liverpool na Stade de Franceu. Jasno da su to europski klasici, Liverpool sa šest kontinentalnih titula i njegov madridski gost s rekordnih 14, i tim rezultatima kazuju tko je tko u svjetskom klupskom nogometu.


Slavni engeski Redsi su pobjedom u starom dobrom gradskom derbiju s Evertonom 2:0, kao i prethodnim punim pogotkom s istim ishodom s Newcastleom na St. James Parku, dobili nužnu dozu samopouzdanja uoči velikog obračuna, što je za BBC Sport svjedočio i njihov slavni njemački kormilar Jürgen Klopp.


Tortura




– Igrajući toliko vremena nasuprot desetorici, mogli smo svakako stvoriti više i dati više golova, ali izgubili smo dio poleta i nismo ga sasvim vratili, tako smo ostavili neku nadu Newcastleu. Zadovoljan sam netaknutom mrežom, golovi s jednakim brojem igrača su bili perfektni, igrali smo zbilja dobro. Brojčano superiorni smo se opustili, a u nastavku smo imali šansi za gol. Treći pogodak bi bio točka na i, nismo ga dali i morali smo se boriti do kraja. Zato sam uveo Milnera, bio je sjajan kao i drugi, recimo dodavanja Trenta Nunezu i Salaha Gakpu su fantastični – hvalio je njemački trener Jürgen Klopp svoje adute, okrećući se Madrižanima. – Imamo dvije pobjede u nizu, to je lijepo, nismo to dugo uspjeli ostvariti. Susrećemo se s Realom, jednom od najjačih svjetskih momčadi. Bit će teško, ali na Anfieldu smo, što nam daje samopouzdanje. Pariški finale? Pogledao sam snimku proteklog vikenda. Shvatio sam zašto to nisam učinio ranije. Bila je to prava tortura. Odigrali smo dobro, mogli smo pobijediti, ali Real je postigao gol odluke.


Real je slavio u Pamploni s Osasunom, u toj uvertiri za gostovanje s Liverpoolom branitelju naslova domaćin je bio očekivano »tvrda kost«.


– Kompletno izjednačena utakmica, kompetitivna od strane obje momčadi – rekao je trener Reala Carlo Ancelotti, koji se kao igrač i trener naosvajao trofeja. I u Pamploni je Luka Modrić potvrđivao raskoš talenta na radost hrvatskih ljubitelja nogometa, vrhunski veznjaci kao Ancelotti i njegov prethodnik Zinedine Zidane ne mogu zamisliti predstave Madrižana bez Lukine režije. – Jako smo zadovoljni jer je ekipa bila jako dobra, znala je izdržati i naći pravi trenutak za postizanje gola. Dobro smo, idemo dobro raspoloženi na Anfield sa svim samopouzdanjem na svijetu. Mislim da je Benzema dobro, Carvajal će igrati.


Grijeh oholosti


Eintracht, sastav u kojem će Hrvoje Smolčić i Kristijan Jakić čekati priliku s klupe, hrabri se pobjedom nad Werderom (2:0) za izazovni domaći susret s Napolijem.


– Rode je imao problem, činimo sve da ga osposobimo. Ne uspijemo li, ima tko će ga zamijeniti – kaže trener Eintrachta Oliver Glasner nakon pobjede golovima Ndicke i Muanija čime je njegova ekipa na bundesligaškoj ljestvici i šesta s pet bodova zaostatka za vodećim trijom. – Bit će ovo velika večer s uistinu dobrim suparnikom. Satima smo gledali Napoli, imamo neke ideje »na papiru«, učinit ćemo sve da s terena izađemo kao pobjednici.


Gost Napoli vlada talijanskim prvenstvom, na čelu odmiče s teško zamislivih 15 bodova. Udarni duo Osimshen i Kvaratskhelia i prijatelji su ove sezone u Europi pobjeđivali Liverpool, u Italiji domaće velikane Romu, Juve, Milan, Lazio, u Frankfurt nasljednici Maradone i Carece stižu u seriji od šest uzastopnih pobjeda.


– Nije ovo uspon na alpski vrh, ali ne želim da se smatramo favoritima, bio bi to veliki grijeh oholosti – upozorio je, kako prenosi »Il Mattino«, trener Napolija Luciano Spaletti, čija čvrsta ekipa možda ne djeluje atraktivno, ali kao stroj neumoljivo melje suparnike. – Navijači mogu letjeti u maštanjima, ali ekipa ne smije činiti takve pogreške. Smanjivši koncentraciju, upali bismo u podcjenjivanje suparnika, što je put u poraz. Eintracht je sve samo ne loša ekipa, osvojio je Europsku ligu, u vrhu je Bundeslige. Njemačke ekipe su navikle igrati važne mečeve, pogotovo koncentrirati se na jedan susret, tako mora sada i Napoli, nastojeći pobijediti.



 


Raspored

Danas (21):


LIVERPOOL: Liverpool – Real Madrid


FRANKFURT:  Eintracht – Napoli


Sutra (21)


LEIPZIG : RB Leipzig – Manchester City


MILANO: Inter – Porto