ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani u Europi

Modrić osvojio novu titulu, Livaković sve dalje od nje

Autor: Alen Plahinek

08.05.2024. 13:28
Modrić osvojio novu titulu, Livaković sve dalje od nje

Foto: JUAN MEDINA



Nezamjenjivi nogometni čarobnjak iz Donatovog grada, Luka Modrić, proteklog je vikenda osigurao nevjerojatni 25. trofej s Real Madridom, ujedno i četvrti ligaški otkako je u »Kraljevskom klubu«. Četiri kola do kraja »Kraljevi« su riješili pitanje prvaka pobjedom nad Cadizom 3:0 na svojem Santiago Bernabeu. Modrić je u tom susretu odigrao svih 90 minuta te upisao asistenciju za prvi, prekrasan, gol Reala, čiji je autor bio Brahim Diaz. Osim tog susreta u proteklih sedam dana, Modrić je čarobirao i na Allianz Areni protiv Bayerna. U polufinalu Lige prvaka odigrao je 16 minuta, no uspio je i one objektivne gledatelje ostaviti neravnodušnima kada je maestralno »iz koljena« proigrao Viniciusa.


Modrić se ovim trofejem izjednačio s Marcelom i Karimom Benzemom na vrhu liste osvajača trofeja s Real Madridom. Ako bude sreće Modrić će osvojiti i 26. ove sezone (Liga prvaka) te postati rekorder. Ono po čemu već jeste najposebniji je starost. Postao je Modrić najstariji igrač Reala u povijesti LaLige, prestigavši legendarnog Ferenca Puškaša. Mitski Mađar imao je 38 godina i 233 dana kada je upisao posljednji nastup, a Modrić 38 godina i 238 dana uz činjenicu da Modrić na ovome sigurno neće stati.


Korak unazad


Novi monumentalan kiks u utrci za naslov turskog prvaka učinio je Fenerbahče Dominika Livakovića. Hrvatska »jedinica« ostavila je svoju mrežu čistom, no ni protivnička, a u ovom slučaju Konyaspora, nije se zaprljala. Završilo je 0:0, čime je Fener otišao na šest bodova minusa za vodećim Galatasarayem. Do kraja sezone još su tri kola, u jednom od njih je i derbi protiv Galatasaraya, i praktički samo čudo nad čudima može Feneru donijeti naslov prvaka. Isto tako u sve težoj poziciji su Wehen i Ivan Prtajin koji su u posljednjih šest kola upisali samo jedan bod te su pali u zonu ispadanja iz 2. Bundeslige. U posljednjem susretu Wehen je »stradao« na svojem terenu od Holstein Kiela s minimalnih 1:0. Trenutak nepažnje koji ih je bacio tri boda od sigurne zone dogodio im se u 65. minuti utakmice, a Prtajin je odigrao cijeli susret.




Do kraja su ostala još dva kola u kojima Wehen igra prvo protiv Braunschweiga, a onda protiv vjerojatnog putnika u najjaču njemačku ligu St.Paolija. Upravo protiv Braunschweiga će biti »biti ili ne biti« jer se radi o momčadi koja im bježi tri boda i posljednja je u sigurnoj zoni.


Povratak nade


Veliku pobjedu u borbi za ostanak u Seriji A učinili su Martin Erlić i Sassuolo. Drugi puta u sezoni pobijedili su novog prvaka Italije – Inter iz Milana. Najinteresantnije zvuči podatak kako je Inter ove sezone upisao samo dva poraza u sezoni, dakle Sassuolo je ta »crna mačka« Nerazzurrima. Ovom pobjedom momčad iz Emilije Romagne je ostala pretposljednja, ali je uvelike smanjila zaostatak za momčadima koje su u sigurnoj zoni. Tinjanin Erlić odigrao je cijeli susret, a do kraja sezone ostala su još samo tri kola. Za vrijeme boravka na Apeninskom poluotoku treba reći kako su Karlo Butić i FeralpiSalo ispali iz Serije B. Iako su se cijelo vrijeme grčevito borili za ostanak, posljednji čavao u lijes zabila im je Venecija proteklog vikenda (2:1). Butić u tom porazu nije bio u sastavu.



Sjajno izgleda Rio Ave Renata Pantalona. Nakon što su u jednom dijelu sezone prilično »visili« glede ostanka u ligi, nevjerojatnom serijom remija, bod po bod, Rio Ave se podigao na ljestvici. U posljednjem odigranom kolu upisana je pobjeda 2:1 protiv Victorije Guimaraes. Pantalon je za svoju momčad odigrao cijeli susret.


Pregršt poraza


Treći poraz zaredom upisali su Beltinci Jakova Katuše. Oni su na svojem terenu izgubili 2:1 od Ilirije i dva kola do kraja praktički izgubili šansu za kvalifikacijama u Prvu ligu. Matematički još nije sve gotovo, no za takav podvig trebat će apsolutno čudo. Katuša je u posljednjem porazu odigrao 45 minuta. Svih 90 pak je u porazu svojeg Etara odigrao Lovre Knežević. Oni su već davnog ispali iz najjačeg ranga Bugarske lige, a posljednji koji ih je porazio bio je Beroe s 3:0. Frani Čirjaku je pripalo 60 minuta u porazu Bunyodkora 2:0 od Termeza. Uzbekistanska liga je tek počela, no Bunyodkor je u šest kola upisao već četiri poraza i »ne piše« im se baš dobro. Od igrača iz Zadarske županije nastupio je još Marin Tomasov za Astanu. Oni su igrali protiv Aktobe, a završilo je 1:1. Astana je trenutačno treća s bodom manje od prvog Tobola, no sezona u Kazahstanu još je »mlada«.


Lovre Rogić nije nastupio u pobjedi Sarajeva na Slogom iz Doboja, kao ni Jakov Gurlica u dresu Brava protiv Aluminija (1:1). Stipe Perica prosjedio je na klupi poraz Standard Liegea od Leuvena (1:3), dok Ivan Santini i Antonio Mršić nisu bili u sastavima svojih momčadi koje su upisale poraze.