Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

EP U JEDRENJU

Fantele 13., De Micheli Vitturi 14. nakon prvog dana

Autor: Alen Plahinek

08.05.2024. 10:36
Fantele 13., De Micheli Vitturi 14. nakon prvog dana

Foto: Fantela sailing team



Jučer je u francuskom La Grande Motteu počelo Europsko prvenstvo u jedrenju, posljednji veliki ispit pred Olimpijske igre u Parizu. U Sredozemnom moru blizu Montpelliera do nedjelje će se 80-ak najboljih posada u klasama 49er, 49erFX i Nacra 17 boriti za titulu najboljih na Starom kontinentu. Naravno, osim europskih posada na natjecanju sudjeluju i posade iz cijelog svijeta kojima ovo služi savršeno za pripremu pred najvažnije natjecanje sezone.


Tri posade iz Zadra brane hrvatske boje na natjecanju. Najveće nade polažu se u braću Fantela, Šimu i Mihovila, koji nakon prvog dana natjecanja i tri plova zauzimaju ukupno 13. mjesto, odnosno 11. ako se računaju samo europske posade. Šesti je to njihov nastup na EP-u s kojeg imaju jednu medalju, broncu iz 2020. osvojenu na austrijskom jezeru Attersee.


– Odlično se osjećamo, spremni smo koliko možemo biti, sezona je počela malo nakrivo, Šime je imao mononukleozu taman prije Svjetskog prvenstva, pa smo se s Palmom i Hyeresom vraćali u formu. Tamo je bilo dobro, bili smo peti, radi jakog vjetra nije bio održan plova za odličja gdje smo mogli napasti i drugo mjesto, ali sve u svemu, zadovoljni smo – ističe Mihovil koji se osvrnuo i na EP:




– Jedre sve najbolje ekipe osim Španjolaca, osamdesetak posada je prijavljeno, vjetar će biti šarolik, uvijek je želja biti u top deset, a zatim je želja medalja. Svoj maksimum ćemo dati, obojica smo zdravi i idemo dan po dan.


Osim Fantela, koji su predstavnici JK Sveti Krševan, debitantski nastup na ovom natjecanju ima i posada JK Uskok Buba Pulek i Juraj Radačić. Riječ se o vrlo mladim jedriličarima, Pulek je 2004., a Radačić 2001. godište. Oni su unatoč sigurnoj nervozi pred premijerni nastup na Europskom prvenstvu, prvi dan odradili korektno i trenutačno zauzimaju 59. mjesto.


U klasi 49erFX već standardno jedre sestre De Micheli Vitturi, Marija Anđela i Mihaela Zjena. Nakon tri uvodna plova EP-a zauzimaju 14. mjesto u ukupnom redoslijedu, odnosno 11. kad je riječ o europskim posadama. Danas su na rasporedu nova tri plova.