ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

MATEJ NEVEŠĆANIN

Mladi zadarski skakač u vodu debitirao na Svjetskom prvenstvu

Autor: Alen Plahinek

21.07.2023. 11:43
Mladi zadarski skakač u vodu debitirao na Svjetskom prvenstvu


Na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u japanskoj Fukuoki u tri discipline natjecanja u skokovima u vodu nastupio je i 16-godišnji Zadranin Matej Nevešćanin (KSV Zadar 2011). Bilo mu je to drugo veliko međunarodno seniorsko natjecanje u karijeri, nakon Europskih igara krajem lipnja ove godine. Na dasci s visine 1 m završio je 49. (nastupilo je 63 skakača), potom je s Davidom Ledinskim u konkurenciji 27 parova u sinkro skokovima s 3 m bio 15. da bi u zadnjem nastupu, kvalifikacijama na 3 m ostvario sjajan rezultat osvajanjem 23. mjesta među 67 natjecatelja. Najbolji je to rezultat u povijesti hrvatskih skokova u vodu kad je riječ o međunarodnim seniorskim natjecanjima. S druge strane, najveći doseg ostvarila je Zadranka Marcela Marić koja je 2016. nastupila na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Uspjeh je to koje nitko prije ni poslije nje nije uspio ostvariti.


– Trener Šime Perić i ja zadovoljni smo rezultatima i iskustvom koje smo stekli na Svjetskom prvenstvu. Iskustvo je sigurno ključ za dalje, osobito za juniorska natjecanja. Ne mogu svi juniori dobiti takvu priliku i mislim da na Europsko juniorsko prvenstvo, koje je u kolovozu, idemo s malom prednosti u odnosu na konkurenciju – rekao je Nevešćanin, koji se kratko osvrnuo i na nastupe u Fukuoki.


– S 1 m je moglo puno bolje, ali s 3 m smo zadovoljni. Polufinale je bilo blizu, »iskliznulo« je iz ruku u posljednje dvije serije. U sinkro nam je nedostajalo sedam bodova do finala i smatram da je to nešto s čime možemo biti jako zadovoljni. Radit ćemo da i dalje budemo u vrhu i ostvarujemo sve bolje rezultate te da se, naravno, možemo natjecati sa skakačima koji su blizu ili na samom svjetskom vrhu – kazao je Nevešćanin s kojim je u Japanu bio i trener Perić.




– Matej je na 1 m bio jako loš, ispod razine koju smo očekivali. Sinkro skokovi su odrađeni jako dobro, nedostajalo im je sedam bodova za 12. mjesto i plasman u finale. Presudio je jedan samo malo lošiji skok. Onda su došle kvalifikacije na 3 m u kojima je Matej bio sjajan. Ostvario je vrlo vrijedan rezultat, koji pokazuje da smo »tu negdje« kad je riječ o kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine. Za to ostvarenje trebat će biti među 20 najboljih na Svjetskom kupu u Dohi, koji je za šest mjeseci – ističe Perić i dodaje:


– Ne treba, se zavaravati s ovim 23. mjestom koje, je, ponavljam, odličan doseg. Međutim, razlike su vrlo male i zato vrijeme koje je pred nama treba kvalitetno iskoristiti kako bismo stigli spremni u Dohu.


U kolovozu je Europsko juniorsko prvenstvo u Rijeci.


– Nakon povratka iz Fukuoke u Zadar imat ćemo dan odmora i prebacujemo se na juniorski program. Dio priprema odradit ćemo i u Rijeci te očekujemo da će Matej na Europskom prvenstvu biti u pravoj formi – zaključio je Perić, koji je dugo vremena nosio hrvatske skokove u vodu na seniorskim natjecanjima. Bio je blizu i norme za Olimpijske igre u Pekingu 2008., no na Daleki istok, kao olimpijac, ipak nije otputovao…