Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kreće

Hajduk i Dinamo večeras otvaraju sezonu SuperSport HNL-a

Autor: Davor Petrović

21.07.2023. 11:25
Hajduk i Dinamo večeras otvaraju sezonu SuperSport HNL-a

Foto: Josip Mišić, Martin Baturina, Stefan Ristovski i Dino Perić/Foto PIXSELL



Drugi čin nove sezone donosi prvo kolo SuperSport HNL-a i još jedan dvoboj Dinama i Hajduka na stadionu Maksimir. Modri su prošle subote bili bolji za gol Martina Baturine na utakmici za SuperSport Superkup, no večeras će karte biti nešto drugačije podijeljene.


Naime, Hajduku se u sastav vraća Marko Livaja, nakon odrađene jedne utakmice suspenzije, a Dinamo ipak ne može računati na Luku Ivanušeca. On je prošle subote šepajući napustio teren, ali prve liječničke prognoze govorile su da ta ozljeda lista nije strašna. Na kraju se, pak, ispostavilo da je pravo stanje stvari nešto drugačije.


– Pokušavamo ga osposobiti prije novog derbija, ali pitanje je vrijedi li s njim toliko riskirati, s obzirom na ono što nas čeka poslije Hajduka. Svi ostali su zdravi i konkuriraju za ovu utakmicu – kazao je Igor Bišćan, ciljajući na utorak i dvoboj s Astanom u kvalifikacijama Lige prvaka.


Impuls




Suvišno je isticati da Dinamov trener želi ostvariti još jednu pobjedu nad najvećim suparnikom. Za početak, tri boda na otvaranju prvenstva uvijek su dobrodošla, a svakome je jasno da bi pozitivan rezultat donio snažan pozitivni impuls uoči sučeljavanja s Astanom.


– Naša očekivanja su uvijek ista. Želimo pobjedu i, po mogućnosti, još bolju igru. Uvijek kažem da vam od samog derbija ne treba bolji motiv, ali izjave igrača Hajduka nakon Superkupa također se mogu iskoristiti u tom smislu. Vidjet ćemo kako će sve to skupa izgledati na terenu. Mi smo koncentrirani samo na sebe – dodao je Bišćan, koji je svjestan promjene rasporeda snaga.


Prema njegovim riječima, Livaja je najbolji igrač Hajduka, oko kojeg se vrti puno akcija.


– Bit će ovo drugačija utakmica, ali teško je procijeniti koliko će njegov povratak utjecati na zbivanja na terenu. Mi moramo biti fizički dosta bolji jer u subotu se vidjelo da nismo bili najsvježiji. Tada smo još uvijek djelovali teško. Siguran sam da će to ovoga puta biti bolje, barem za nijansu. Derbi je uvijek specifičan. Budemo li na svojoj razini, pobijedit ćemo – ustvrdio je Bišćan.


Večerašnji derbi nosi i psihološki ulog.


– Nama je uvijek bitno pobijediti Hajduka kod kuće. Drugom pobjedom u sedam dana pokazali bismo sebi i njima da smo najbolji u Hrvatskoj, kao što mislimo da jesmo. S druge strane, ne bih im volio biti u koži ako uđu u sezonu s dva poraza od Dinama. Tada bi pritisak bio samo na njima – rekao je maksimirski šef struke.


Lekina sućut


Njegov splitski kolega se, pak, osvrnuo na uragansku srijedu u glavnom gradu.


– Želio bih reći dvije riječi o tragediji u Zagrebu. Mi se bavimo samo nogometom, a ljudi gube živote, ima puno stradalih i ogromne su materijalne štete. Nije bitno izgubiti ili dobiti utakmicu. Važan je život. Moja sućut obiteljima koje su u velikim problemima i nadam se da će se rekuperati što prije. Molimo se da se takve stvari što manje događaju – istaknuo je Ivan Leko.


Njegova momčad je proteklih dana dobivala podršku na svakom koraku, čime je stvorena dodatna motivacija za derbi.


– Osjećaj je da smo na utakmici bili ravnopravni. A opet smo izgubili. Da bismo pobijedili, moramo biti još bolji, i to je ono što sada želimo. Superkup nam daje vjeru da možemo igrati protiv prvaka na njegovom terenu. Dinamo dominira dvadeset godina, ali i tome će jednom doći kraj – objasnio je trener Hajduka.


Njegov plan za stadion Maksimir je prilično jasan.


– Htjeli bismo da naši momenti na utakmici traju duže, da smo stabilniji i mirniji. Velike momčadi žele isprofilirati svoj stil i način igre te tako pobjeđivati. Prvenstvo je maraton od 36 utakmica, a naša motivacija je ogromna. Želimo se pokazati, biti na pravoj razini i pobijediti – zaključio je Leko.


Friganu se mogu otvoriti vrata liga petice


Kako komentirate odlazak Frigana u Westerlo?


– To je dobra liga, svi je zovu mali Premier. Otišao je u mali klub koji je dobio turske investitore. Imaju odličnog trenera, moje je godište, pitao me za Frigana prije nekoliko tjedana. Vjeruju da je pravi igrač. Želim mu puno sreće, neka bude maksimalno ozbiljan. Ako se tamo uspije dokazati, za njega su otvorena vrata liga petice – rekao je Leko na konferenciji za medije u Splitu.