Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Odličan nastup

Matej Nevešćanin 23. na 3 metra za najbolji hrvatski rezultat u povijesti seniorskih natjecanja

Autor: Hina

20.07.2023. 08:24
Matej Nevešćanin 23. na 3 metra za najbolji hrvatski rezultat u povijesti seniorskih natjecanja

Foto: Arif SitnicaHrvatski reprezentativci u skokovima u vodu, 16-godišnji Matej Nevešćanin, član KSV Zadar 2011, i 19-godišnji David Ledinski, svoj su nastup na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki u disciplini daska tri metra okončali u kvalifikacijama. Nevešćanin je zauzeo 23., a Ledinski 49. mjesto, dok je plasman u polufinale izborilo 18 najboljih. Nevešćanin je za svojih šest skokova ukupno dobio 366.50 bodova, dok je Ledinski natjecanje završio s 297.35 bodova. Najbolji u kvalifikacijama bio je Kinez Zongyuan Wang (500.95), ispred Britanca Daniela Goodfellowa (459.70 bodova), Kineza Daoyia Longa (452.75) i Meksikanca Osmara Olvere (443.70). U kvalifikacijama su nastupila 64 skakača, a 18. Tze Liang Ooi iz Malezije imao je 383.60 bodova.


– Veliki je ovo rezultat za Mateja, koji ima samo 16 godina i nakon nedavnih Europskih igara u Poljskoj tek je drugi put nastupio na velikom međunarodnom seniorskom natjecanju. Uz dva mala, ali doista vrlo mala kiksa, bio je 23. te mu je polufinale izmaknulo za 15 bodova. Na kraju je ostvario najbolji hrvatski rezultat u povijesti seniorskih natjecanja u skokovima u vodu. Ovo je rezultat vrijedan norme za kvalificirati se na Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine, uz uvjet da ga ponovimo sljedeće godine na Svjetskom kupu u Dohi – naglasio je Šime Perić, Matejev trener.


U prosincu prošle godine Nevešćanin i Ledinski osvojili su srebrnu medalju u sinkro skokovima s daske od 3 metra na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Montrealu. Sada grade put među seniorima. Taj skok nije uvijek jednostavan, ali Matej je pokazao da je na pravom putu.
– Za Davida i mene ovo je naše prvo seniorsko natjecanje i ponosni smo na sebe – rekao je Nevešćanin nakon sinkro skokova s daske u Fukuoki gdje su bili 15. i ostali korak do finala u kojem je bilo mjesta za 12 najboljih. Zadranin je već deset godina u ovom sportu.


– Bilo je pokušaja u drugim sportovima, ali skokovi u vodu bili su moja prva ljubav. Sada se trenira i 5-6 sati dnevno, ali to je ono što svaki profesionalni sportaš mora raditi – dodaje Nevešćanin.


Njihova želja zove se Pariz i Olimpijske igre 2024. godine.


– Još smo mladi, pa ako i ne uspijemo, učinit ćemo sve da imamo normu za 2028. godinu – dodao je Ledinski.