Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Ante Delaš uvjeren

Mala šansa za podvig se nalazi u umoru Partizana

Autor: Andrija Dešpoja

24.12.2023. 13:01
Mala šansa za podvig se nalazi u umoru Partizana

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL



Privilegiju da na Badnjak ili, pak, Božić ugoste jedan od dvoje beogradskih košarkaških giganata košarkaši Zadra imali su kroz dugu klupsku povijest poprilično puta. Sjećanja se u tom kontekstu više vežu za posjete Crvene zvezde Donatovom gradu, pa će stariji navijači odmah spomenuti 1983. ili, pak, 1971. godine kada su »Crveno-bijeli« dočekani u grotlu Jazina s upaljenim svijećama, a nakon jako dugo vremena povijest će se ponoviti dolaskom Partizana u rasprodani Krešin dom upravo na Badnji dan.


Povratak u prošlost


Kada su u pitanju velike utakmice Zadra s Partizanom na prvu se nameće dvoboj odigran pred 11 godina, točnije iz sezone 2012./13., kada se na Višnjiku uprizorila infarktna završnica kakva se rijetko viđa, a velikim junacima su se na kraju pokazali Romeo Travis i neizostavni »clutch« igrač i miljenik zadarskih tribina Ante Delaš. Zadrani su tada u fenomenalnoj atmosferi pred sedam i pol tisuća gledatelja srušili Partizan rezultatom 80:78, iako su praktički cijelu utakmicu gledali u leđa »strašnom« protivniku koji je 15 sekundi prije kraja imao sve u svojim rukama. Imali su »Crno-bijeli« napad pri vodstvu 74:75, no današnji kapetan Jusupove momčadi Marko Ramljak oteo je loptu gostima, da bi onda odgovornost na sebe preuzeo Ante Delaš i u suradnji s Romeom Travisom iskreirao jednu od najluđih završnica u povijesti dvorane Krešimir Ćosić. »Sveti Ante«, kako su ga od milja zvali zadarski navijači, na četiri sekunde prije kraja pogađa sretnu tricu od ploče za 77:75, što je izazvalo potpuno ludilo u dvorani, no tu je tek bio početak nevjerojatne drame jer je nakon minute odmora Partizana lopta došla do Latvijca Dāvisa Bertansa koji praktički sa sirenom zabija tricu preko Bariše Krasića za novo vodstvo Partizana 77:78.


Ante Nazor (KK Zadar), slavlje

FOTO: Zvonko Kucelin/Arhiv ZL


Na Višnjiku su nastupili šok i nevjerica, a do kraja utakmice ostalo je još točno 0.8 sekundi i rijetki su vjerovali u čudo. Ali, svemu unatoč, dogodio se potez za notes koji je prethodno dogovoren na »time-outu«. Trener Ante Nazor je nacrtao da se pokuša odbojkom ilitiga »tip-inom« doći do prilike za ubačajem, i to je u konačnici uspjelo Travisu koji je iz »alley-oopa« iskoristio filigranski precizno Delašovo dodavanje izvan aut linije. Ludilo u Krešinom domu je bilo neopisivo, a i dandanas je svježa memorabilija na taj događaj, kojeg će cijeloga života pamtiti i vinovnik fenomenalnog preokreta, Ante Delaš.




– Moram reći da je prošlo dosta vremena od te 2012. godine, ne mogu se sjetiti cijele utakmice, no tu završnicu je teško zaboraviti. Ključan je bio potez Ramljaka koji je ukrao loptu nakon čega sam uspio ubaciti tricu od table. Uslijedila je daleka trica Bertansa, ali ostalo je taman vremena da na minuti odmora dogovorimo specijal akciju, koja je zapravo bila i jedina moguća u tom trenutku. Iz igračkog kuta to je bilo nešto sasvim normalno za pokušati napraviti u preostalom vremenu, i na naše oduševljenje pošlo nam je za rukom to i realizirati, a pošto je bila puna dvorana i protivnik Partizan, ispao je nezaboravan spektakl i u konačnici veliki šušur – prisjetio se Delaš događanja na ludoj utakmici s Partizanom, koji je oduvijek veliki takmac košarkaša Zadra i protivnik protiv kojeg se ne igra samo za bodove.


U pripremi za trenerske vode


I s nepunih 36 godina na leđima Ante Delaš još uvijek odolijeva košarkaškoj mirovini. Iako je u veteranskim godinama, prkosi zubu vremena nastupajući za Ribolu Kaštela u Prvoj muškoj ligi, međutim čini se da bi mu ova sezona mogla biti posljednja odrađena u dresu, no to ne znači i njegov bijeg iz košarke, jer se u Delaš u budućnosti vidi u trenerskoj ulozi koju obavlja već neko vrijeme u mlađim uzrasnim kategorijama kaštelanskog kluba.


– Vodim mlađe kadete u Riboli Kaštela te nastupam još ovu sezonu za seniorsku momčad, više za svoj gušt. Moram kazati da me trenerski posao zanima i definitivno se vidim u tome u budućnosti, no vidjet ćemo kako će se ta priča razvijati – otkrio je stariji brat Delaš.


Umor Partizana


U početnim godinama regionalnog natjecanja i u vrijeme kada su Delaš i Travis zakuhali kašu tadašnjem strategu »Crno-bijelih« Dušku Vujoševiću kvalitativni jaz između Zadra i Partizana nije bio toliko dubok kao što je danas. Euroligaški stroj Željka Obradovića se prošle, ali i ove sezone po budžetu, logistici, igračkom te trenerskom kadru još i više udaljio od momčadi s Višnjika te stoga sanjati pobjede nad »Crno-bijelima« i nije toliko realna priča. Za Delaša ipak postoji mala šansa koju bi, naravno u optimalnim uvjetima, Jusupova momčad mogla iskoristiti.


– Rivalitet je uvijek rivalitet, ali ako ćemo realno gledati tada je bila puno manja razlika između Zadra i Partizana. Sada je to objektivno, da se ne lažemo, jedna potpuno druga dimenzija. Partizan je u odnosu na cijelu ligu, a kamoli u odnosu na hrvatske klubove miljama daleko. Nažalost, mi smo tu gdje jesmo, ali što se tiče baš ove utakmice mislim da će Zadar imati svoju šansu. Prvenstveno zato što će Partizan imati dvostruko kolo Eurolige iza sebe, na teškim gostovanjima u Valenciji i Madridu, i u tome treba tražiti mala vrata za Jusupovu momčad. Nisam siguran da će oni u nedjelju odigrati na svom maksimumu, nije ni realno to očekivati nakon ogromne potrošnje koju imaju u Euroligi, međutim opet će se sve pitati Partizan, a ne Zadar kada je u pitanju ovaj okršaj.


»Ako ćemo realno gledati tada je bila puno manja razlika između Zadra i Partizana. Sada je to objektivno, da se ne lažemo, jedna potpuno druga dimenzija


Ante Delaš


Za »Svetog Antu« nema dileme da je ovaj Obradovićev Partizan trenutačno jedan od najjačih košarkaških kolektiva na »Starom kontinentu«.


– Po meni, oni su uz Real najbolja momčad u Europi. Njih nekako najviše pratim i gledam, prvenstveno zbog Željka Obradovića, jer se i sam sada bavim tim poslom. Najjasniji mi je od svih trenera i najjasnije vidim što želi, te ih obožavam gledati jer igraju sve školski, kako obranu tako i napad.


Grotlo Višnjika


Kada su Partizan i Zadar u pitanju onda bi se u istu rečenicu definitivno moglo staviti kako i jedna i druga momčad imaju nešto što ostali abaligaši nemaju. I Jusup i Obradović su uspjeli zadržati gro momčadi iz prethodne sezone, što je potvrda da sustavno rade i da se golim okom mogu vidjeti njihove zamisli na samom parketu.


– Uvijek kada se održi momčad na okupu dulje vrijeme, onda se vidi sustavni rad. U tome se može povući nekakva paralela između Zadra i Partizana, iako su Beograđani više koncepcijski mijenjali nego Zadar, zato što im se značajnije promijenila struktura nositelja igre. Drugačiji su igrači Dante Exum, Mathias Lessort, Ioannis Papapetrou u odnosu na PJ Doziera, Franka Kaminskog ili Mateusza Ponitku, tako da Partizan igra malo drugačije nego prošle sezone, a po meni igraju bolje jer su i kompletniji i snažniji u odnosu na lani.


Ante Delaš (KK Zadar)

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL


Krešin dom će po svemu sudeći biti potpuno rasprodan za nedjeljni okršaj s Partizanom i sigurno će ta činjenica dati veliki vjetar u leđa domaćim igračima. Koliko tzv. šesti igrač može biti od koristi s obzirom na to da se iskusni gosti koji su navikli igrati u takvim uvjetima neće prepasti grotla Krešinog doma?


– Definitivno će krcata dvorana na Višnjiku biti veliki motiv za igrače Zadra i znam po svom iskustvu da kada iza tvojih leđa stoji osam tisuća grlatih navijača i kada su svi zagriženi za isti cilj, da je to jedan poseban gušt. Ali, moramo biti realni i kazati da Partizan igra skoro svaku drugu večer u Euroligi pred 20 tisuća ljudi, tako da će luda atmosfera dati Zadru dosta toga, no ne mislim da će Partizanu nešto oduzeti – kazao je za kraj Delaš.


Čovjek za odlučujuće koševe


Iako je bio član Zadra »samo« tri sezone (2011./12., 2012./13. i 2015./16.) Ante Delaš je ostavio jako dubok trag na Višnjiku. Odigrao je ukupno 123 utakmice u dresu aktualnog prvaka Hrvatske i pritom zabio 1266 koševa, uz valorizaciju od 1203 indeksna poena, no sve te puste brojke ne mogu ni blizu dočarati koliki je utjecaj imao u odlučujućim trenucima utakmica, kada je nerijetko upravo on bio igrač odluke i kreator mnogih pobjedničkih koševa koji su mu i donijeli od strane navijača prepoznatljiv nadimak »Sveti Ante«. Primjerice, poput spasitelja se Delaš ukazao koncem 2011. u četvrtfinalu Kupa Krešimir Ćosić u posljednjoj sekundi kontra Cibone na Višnjiku (90:89), da bi krajem iste kampanje protiv Zagreba u Trnskom zabio tricu koja je vratila Zadar u ABA ligu. U svojoj drugoj zadarskoj sezoni Delaš je nastavio niz odlučujućih poteza, od asistencije Travisu za čudesnu pobjedu protiv Partizana, preko pobjedničkih koševa protiv Cibone kod kuće u ABA ligi, pa Alkara u Sinju i Jollyja u Šibeniku u Ligi za prvaka, dok je u povratničkoj trećoj sezoni potpisao još nekoliko pobjeda u završnim trenucima, od četvrtfinala Kupa protiv Zagreba u Trnskom i polufinala protiv Cibone na Višnjiku, do ključnih utakmica u Ligi za prvaka protiv Cibone i Gorice.