Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA liga, 13. kolo

U lov na predbožićno košarkaško čudo

Autor: Paulo Sarić

24.12.2023. 09:50
U lov na predbožićno košarkaško čudo

Foto: Luka Jeličić



Predbožićni spektakl u Krešinom domu. Tim bi se riječima najlakše mogla opisati današnja utakmica Zadra i Partizana u ABA ligi. Premda sa sportske strane tek jedan od brojnih susreta u izazovima bogatoj sezoni, neuobičajen termin dvoboja koji pada na Badnji dan i renome suparnika, koji u Donatov grad dolazi u izvrsnoj formi i s četvrte pozicije na ljestvici Eurolige, nedjeljnom okršaju daje poseban značaj. Ulaznice nestaju iz minute u minutu te je do sinoć bilo rasprodano više od 75 posto dvorane, dok će preostali ljubitelji loptanja pod obručima svoj dragocjeni komadić papira tražiti u zadnji čas i pritom riskirati da ostanu na suhom. Svi će se oni, pak, nadati da Zadar može iznenaditi moćnu družinu Željka Obradovića i svojim navijačima pokloniti najljepši poklon za Božić, svjesni da će to biti gotovo nemoguća misija jer će s druge strane parketa stajati jedna od najboljih europskih momčadi i aktualni branitelj naslova regionalnog prvaka.


– U zahtjevnom ritmu utakmica čeka nas ona najteža, protiv Partizana. Beograđani imaju odličan igrački kadar, igraju jako dobro, čvrsti su u obrani, dok su u napadu raznovrsni te imaju visok postotak šuta za tri poena, a uz to su i agresivni na skoku u napadu. Očekuje nas vrlo izazovna utakmica, no učinit ćemo sve što je u našoj moći da pokušamo biti konkurentni izuzetno kvalitetnom suparniku – kazao je pomoćni trener Toni Dijan u najavi današnjeg dvoboja, iskoristivši priliku da pozove sve kojima su Zadar i plavo-bila boja u srcu da u što je moguće većem broju dođu na utakmicu i daju podršku njegovim momcima u lovu na predbožićno košarkaško čudo.


Sraz Davida i Golijata


Glavni trener Danijel Jusup, koji je zbog viroze preskočio sinjski okršaj s Alkarom, još uvijek se nije oporavio te njegovo prisustvo na klupi nije sto posto potvrđeno, no posljednje informacije iz kluba govore da se trofejni stručnjak oporavlja te da bi trebao povesti svoju momčad u novi boj. Bit će to pravi okršaj Davida i Golijata, jer je uspoređivanje Zadra i Partizana u ovom trenutku na granici zdravog razuma. Beograđani su u gotovo svakom segmentu nekoliko klasa iznad financijskim nedaćama i lošim upravljanjem izmučenog kluba s Višnjika, pri čemu je kvalitativna razlika među stanovnicima dviju svlačionica tek šlag na bogatoj torti »Crno-bijelih«. Badnjački gosti Krešinog doma su do prekjučerašnjeg poraza od branitelja naslova Real Madrida povezali pet pobjeda u najjačem klupskom košarkaškom natjecanju »Starog kontinenta«, pri čemu su dvije bile ostvarene na strani, kod Žalgirisa i Valencije. Razlika u kvaliteti između današnjih suparnika je ogromna, no ogromna je i potrošnja Partizana koji, jednako kao i Zadar, igra na dva fronta, pri čemu je onaj »zapadni« neusporedivo zahtjevniji od izazova s kojima se branitelji naslova prvaka Hrvatske susreću u domaćem prvenstvu. Ipak, ne vjeruju u zadarskom taboru da će njihova šansa ležati u većoj fizičkoj potrošnji i mentalnoj zasićenosti gostiju, već se u potpunosti fokusiraju na sebe i svoje izdanje.




– Partizan na svakoj poziciji ima dvojicu kvalitetnih igrača, a njihov trener je poznat po tome što ozbiljno pristupa svakoj utakmici te očekujem maksimalno motivirane i spremne goste. Naša filozofija je da budemo dobri i čvrsti u obrani, jer ćemo s druge strane imati šuterski izuzetno kvalitetnu momčad. Cilj nam je limitirati njihov postotak šuta za tri poena, morat ćemo kontrolirati napadački skok, a pošto su oni izuzetno agresivni u obrani trebat ćemo paziti na izgubljene lopte i što je moguće više igrati tranzicijski jer smo svjesni da će biti jako teško parirati im u igri pet-na-pet – otkrio je plan rada mladi sukošanski stručnjak.


Ivan Barančić, Danijel Jusup, Toni Dijan i Boris Kovačević (KK Zadar)

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar/ABA liga


Dobra vijest je da problema s ozljedama nema pa bi trener Jusup na raspolaganju trebao imati čile i orne igrače, no ne valja se zanositi već treba s obje noge čvrsto ostati na zemlji i biti svjestan da je Partizan, kada se podvuče crta, ogroman favorit.


– Bilo bi preoptimistično najavljivati pobjedu, no obećavamo da ćemo dati sve od sebe i da ćemo pokušati odigrati najbolju utakmicu koju možemo, pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – istaknuo je Dijan, dodavši da vjeruje u posebnu atmosferu na tribinama.


– Očekujem dobru atmosferu, kakva je vladala i u većini utakmica do sada, a vjerujem da će blagdansko raspoloženje i činjenica da se utakmica igra na Badnji dan ambijent učiniti još boljim.


Blagdanska atmosfera


Današnji košarkaški spektakl iz igračke perspektive je najavio sada već iskusni Lovro Mazalin koji je u sezoni 2016./17. dva puta ostao za dlaku prekratak protiv beogradskog sastava. Prvi puta na domaćem parketu kada su »Crno-bijeli« tek u završne dvije minute prelomili susret, drugi puta kada je Maj Kovačević promašio otvorenu tricu za pobjedu u Pioniru. Oba puta se kobnim pokazao Uroš Luković. Njega danas neće biti, no »Crno-bijeli« imaju pregršt vrsnih igrača, predvođenih kapetanom Kevinom Punterom.


– Očekuje nas sraz s vrlo talentiranom momčadi, a svi znamo koliko kvalitetnih igrača Partizan ima na svakoj poziciji. Beograđani igraju jako čvrsto i agresivno, a otkako im se vratio Punter izgledaju još bolje nego su izgledali na samom početku sezone. Vidljivo je da se dižu u formi, no mi ćemo se koncentrirati na sebe. Svaki dan naporno treniramo kako bismo bili sve bolji te sam uvjeren da se svaki od igrača veseli utakmici na Badnji dan – rekao je Lovro Mazalin.


Visoki Petrinjac je u posljednjoj utakmici protiv FMP-a odigrao jako bitnu rolu s klupe ugradivši devet poena u novi trijumf svoje momčadi, a posebno će se pamtiti njegovo polaganje za vodstvo Zadra 64:76, čime je zaključio novi trostruko-dvoznamenkasti učinak Luke Božića, tek četvrti u 23 godine dugoj povijesti ABA lige.


– Uvijek može bolje, ali generalno sam zadovoljan svojim izdanjima. Trudim se dizati se iz utakmicu u utakmicu te u svakoj minuti na parketu pokušavam dati sve od sebe. To je jedini ispravan pristup – kazao je 26-godišnji visoki igrač, koji je poseban naglasak stavio na predbožićni ambijent koji će vladati u Krešinom domu.


Tornado Zadar

FOTO: Nenad Opačić/ŠC Višnjik


– Imamo prekrasnu dvoranu koja će zasigurno biti puna. Tribine će biti krcate, a to će nedvojbeno dodatno motivirati igrače Partizana i neće im dozvoliti da se opuste. Pred nama je iznimno teška utakmica protiv kvalitetnog suparnika koji je posebno opasan u skoku u napadu. Siguran sam da se oni neće opustiti, niti nas na trenutak podcijeniti. Mi moramo biti spremni, a naš jedini zadatak je dati sve od sebe – poručio je Mazalin.


Utakmica se igra u nedjelju, na Badnji dan, u dvorani Krešimir Ćosić s početkom u 17 sati, a svi koji će umjesto na Višnjiku susret pogledati u obiteljskom okruženju pred TV ekranima to će moći učiniti na kanalima Arena sporta.