Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Premijer liga, 14. kolo

Zadar bez Jusupa teško preko Alkara

Autor: Andrija Dešpoja

20.12.2023. 19:50
Zadar bez Jusupa teško preko Alkara

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Posljednju ovogodišnju obvezu u Premijer ligi košarkaši Zadra su morali odraditi u tradicionalno neugodnom Sinju gdje su nakon podosta mučenja i čak 38 minuta neizvjesnosti stigli do 13. prvenstvene pobjede rezultatom 70:84 i tako najavili na najbolji mogući način okršaj s Partizanom na Višnjiku na Badnji dan. Teška utakmica za branitelja naslova prvaka Hrvatske koji je uspio u samoj završnici na mišiće odnijeti prevagu, a zanimljivo da su na sraz s Alkarom Zadrani stigli bez kormilara Danijela Jusupa kojeg je snašla viroza, pa je momčad pod svoje dobio Toni Dijan. Međutim igrači kao da su bili šokirani tom činjenicom te su u prvom poluvremenu pokazali vjerojatno najgore napadačko izdanje u hrvatskom prvenstvu ove sezone.


Napadačka suša


Ništa nije išlo od ruke gostujućem sastavu, iako se od prve minute krenuo s regionalnim MVP-om Lukom Božićem, no nedostajalo je agresivnosti u obrani i preciznosti u napadu, pa su se gosti u početnih dvadeset minuta “proslavili” s 0-12 šuta za tri poena i čak sedam promašenih slobodnih bacanja (7-14).


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Tako da su im tri poena prednosti Alkara (38:35) na odmoru bili poput vodstva od deset razlike jer srećom ni Sinjani nisu bili šuterski preraspoloženi. A domaćin je na svom vrućem parketu pokazao najveći zamah na samom otvaranju, preko Andrije Blatančića je stigao do prvog malo osjetnijeg vodstva (10:6), pa je i trica mladog Ivana Nazora označila drugi bijeg na četiri plusa (15:11), a nalet Alkara uspio je potom Dijan primiriti ubacivanjem Darija Drežnjaka u igru, čiji doprinos je bio zaslužan što se prema drugoj dionici otišlo s prednošću Zadrana (17:18). No, kada se očekivalo da će rezervisti favoriziranog abaligaša ostvariti nadmoć nad rezervistima iz sinjskih redova dogodilo se obratno. Zadar je nastavio šutersku krizu, nisu mogli pogoditi ni s rive u more, a momci Dina Ercega uspijevali su svako malo bocnuti nešto u napadu i održavati tri do pet koševa prednosti.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar/ABA liga


Preokret u nastavku




Uvidio je Dijan da je “vrag odnio šalu”, pa je odlučio uoči početka nastavka otkazati odmor kapetanu Marku Ramljaku i složiti abaligašku petorku koja je u petak odradila glavninu posla u slavlju nad FMP-om. Taj potez mladog zadarskog stratega pokazao se izrazito učinkovitim jer je svježi Ramljak donio potrebnu energiju na teren i na brzinu povezao četiri koša, a uspjelo se konačno, preko Drežnjaka, nakon 13 promašaja doći i do dva ubačaja izvan perimetra što je katapultiralo goste do sedam viška (40:47). Kao brzi vlak protutnjali su Zadrani tim uvodnom dijelom treće četvrtine, ali nisu i dokrajčili protivnika pa se Alkar uspio stabilizirati i preko Blatančića te Trevantea Andersona koliko-toliko ostati u dometu egala (49:56), da bi onda odličnim ulazom u odlučujuću dionicu preko Yuata Aloka i Mirka Jukića stigli do poravnanja (58:58).


Toni Dijan (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Malo kasnije, na šest minuta do kraja, Jukić je novom tricom odveo Sinjane i do vodstva (64:61), a srećom po goste odgovorio je ubrzo istom mjerom Arijan Lakić pa se prema završnih 180 sekundi otišlo s potpuno otvorenim šansama i za jednu i drugu momčad (68:68). Očekivala se stoga potpuna drama u samom finišu dvoboja, no sinjskoj publici je planove pokvario Lakić koji se ukazao novom tricom za 68:71, dok je i Božić doprinio s četiri pogođena bacanja za kapitalnih sedam zadarskih plusa (68:75) i konačno odbijanje nabujalog domaćeg sastava. Dario Drežnjak se pokazao najefikasnijim u redovima pobjednika s 21 košem, dok su po 14 i 13 dodali Božić i Lakić. Kod Alkara dominantna figura je bio Blatančić s 26 ubačaja, a mladi Zadranin Maksim Matulina je u 35 minuta provedenih u igri ostvario učinak dva koša, tri skoka i dvije asistencije.