Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Velika obljetnica

U ratnoj stvarnosti ispisana košarkaška povijest

Autor: Šime Ćurko

18.12.2023. 19:55
U ratnoj stvarnosti ispisana košarkaška povijest


Prije 30 godina odigrana je prva službena košarkaška utakmica u najvišem nacionalnom rangu između dva zadarska kluba. U Jazinama su se 18. prosinca 1993. na suprotnim stranama parketa našli Zadar i Puntamika, klub koji je osnovan 1974., a u ligaška natjecanja se uključio 1976. i kojem je plasman u Prvu ligu bio do tada daleko najveći uspjeh. Puntamičani su se među prvoligaše provukli kao treća momčad A-2 lige Jug u sezoni 1992./93., nakon odustajanja Omiša. Dvoboj gradskih rivala bio je prva utakmica te sezone odigrana u Jazinama. Naime, zbog neposredne ratne opasnosti Zadar i Puntamika bili su domaćini u Rijeci i Splitu. Dugo se nagađalo hoće li se za bodove međusobno boriti pred domaćom publikom, da bi nakon »povuci-potegni« HKS dopustio da se zadarska košarkaška povijest piše tamo gdje joj je i mjesto – u Jazinama.


Daleko od očiju


– Dugo se u Zadru nije igrala jedna službena košarkaška utakmica i očekivalo se, bez obzira na razliku u kvaliteti suparnika, da će Jazine biti pune. No, posjeta je bila malena, po onoj narodnoj »daleko od očiju, daleko od srca«, izgleda Zadrani su se privremeno odviknuli košarke – piše novinar Drago Marić u izvještaju s utakmice za Slobodnu Dalmaciju. Završilo je 128:89 za Zadar, kojeg je s čak 45 koševa predvodio Stipe Šarlija. S druge strane, zbog bolesti za Puntamiku nije nastupio Samir Žuža, uvjerljivo najbolji strijelac kluba. Momčadi su vodili treneri Giuseppe Giergia (Zadar) i Joško Pulja (Puntamika).


– Pobjednik se znao unaprijed. Viši Zadrani dobrim skokom i brzim protunapadima rano su osigurali visoko vodstvo (11. minuta 35:9) koje se stalno povećavalo, da bi u 31. minuti iznosilo čak 51 poen razlike. Igralo se uglavnom bez obrana, pa su se tako koševa nadavali najbolji pojedinci, kod Puntamike Pruže i veteran Obad kojeg su gledatelji ispratili dugotrajnim pljeskom. Giergia je dobro postupio što je dao veću šansu mladim igračima od kojih je najviše pokazao Blaslov – zaključio je Marić. A upravo se spomenuti Marki Blaslov (1974.) prisjetio utakmice. Istina, onako »kroz maglu«.




– Koliko je Zadar bio bolji vidi se već po četvrtinama – na prvu je ispalio Blaslov, pa se nasmijao kada smo mu napomenuli da se tada još nije igralo na četvrtine, nego samo na poluvrijeme, u kojem je Zadar vodio 67:32.


– Eto vidite, davno je to bilo pa se puno toga ne sjećam. Zapravo, u toj se utakmici najviše sjećam Stipe Šarlije. Znam da je dao puno koševa.


Ipak, nije Blaslov sve zaboravio.


– Tada sam bio mladi igrač, koji je čekao kada će dobiti koju minutu. Protiv Puntamike sam nešto i igrao i koliko se sjećam dobro sam to odradio. Od mlađih u momčadi je bio i Miro Dundov, koji je imao sličan status kao i ja, a isticao se Marko Bulić. On se brzo izborio za priliku i postao jedan od najboljih igrača.



Fer i korektno


Na pitanje je li bilo posebnog naboja na utakmici, Blaslov odgovara:


– Mislim da čak i jest malo, iako je Zadar bilo puno jači, pa se znalo tko će pobijediti. Čini mi se da je u najavi utakmice netko iz Puntamike izjavio da će pobijediti Zadar, što je malo »zakuhalo« situaciju. Možda je Zadar zbog toga i dao čak 128 koševa. Međutim, sve je prošlo fer i korektno, kako i treba – zaključio je Blaslov, koji je kasnije iz Zadra otišao na posudbu u čakovečku Vajdu i Podravac iz Virja (s njim je bio i Miro Dundov), a najbolji dio karijere, od 2000. do 2007., odigrao je upravo u Puntamici, s kojom je 2005. izborio povratak u tadašnju A-1 ligu. Igrao je ponovno gradske derbije, ali tada u dresu »zelenih«.


– Kad sam se vratio iz Virja mislio sam da je gotovo s košarkom. Igrao sam Ljetnu ligu, i to je bilo sve. Onda me 2000. Pero Perić pozvao u Puntamiku i u nekoliko sezona smo prošli tri lige. Bilo je to odlično razbolje, u kojem posebno pamtimo polufinale Kupa protiv Cibone u punim Jazinama 2005. godine, i to dok smo bili drugoligaši – prisjetio se Blaslov koji je s profesionalnom košarkom završio 2007., nakon dvije prvoligaške sezone u Borik Puntamici. Nastupao je potom za Voštarnicu u A-2 ligi i nastavio nizati uspjehe, pa su »zeleni« s Blaslovom u sastavu dvaput osvajali drugo mjesto u ligi, a 2008. režirali senzaciju u Kupu Krešimira Ćosića kada su ušli među 12 najboljih sastava te ih je samo jedna pobjeda (Zabok) dijelila od četvrtfinala s Cibonom. Dugo je nastupao u Ljetnoj ligi u kojoj je stekao kultni status te je kao 46-godišnjak 2020. igrao finale u dresu momčadi Jadera Talvi putovanja.


U 19 utakmica 17 pobjeda Zadra i dvije Puntamike


Zadar i Puntamika u najjačem domaćem rangu zajedno su nastupali ukupno devet sezona, u kojima su odigrali 19 utakmica. Zadar ima 17, a Puntamika dvije pobjede. Mlađi brat je prvi put pobijedio (91:88) 13. ožujka 2007. (Zadar: Anzulović, Stipčević 15, Barać 5, Johnson 11, Filipović 1, Gečevski 8, Čolak 16, Lalić 2, Đugum, Perinčić, English 30, Oršulić. Trener: Petar Popović; Borik Puntamika: Dundov 18, Ivanov 9, Čiklić 21, Pavić 5, Dražović 4, Tičina 4, Mrva 4, Čular, Jurjević 7, Žorž 11, Dević 3, Kelečević 5. Trener: Tihomir Bujan), a potom i 17. studenoga 2020., 78:73 (Sonik Puntamika: Jošić 3, Vladović 15, Palčić, Rašić, Runjić 11, Cvitković 9, Vručinić 10, Barbaroša, Zelanto, Zovko 9, Keserović, Petani 16. Trener: Hrvoje Vlašić; Zadar: Carter 11, Paponja, Vujičić, Vuković 5, Bursać 2, Junaković 17, Mavra 16, Onuaku 14, Planinić 3, Gilbert 5. Trener: Veljko Mršić.