Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pretkvalifikacije za OI

U Istanbulu slijedi trenutak istine za hrvatsku košarkašku reprezentaciju

Autor: Katarina Blažević

20.08.2023. 16:45
U Istanbulu slijedi trenutak istine za hrvatsku košarkašku reprezentaciju

Foto: Dario Šarić i Ivica Zubac/Foto FIBA

Tursku predvodi NBA trio Furkan Korkmaz, Alperen Sengun te Ömer Yurtseven, a Hrvatsku Ivica Zubac, Dario Šarić i Mario Hezonja



ISTANBUL Ljubitelji košarke u Hrvatskoj nakon dugo vremena su došli na svoje te zadovoljno mogu gledati jednu novu Hrvatsku s izbornikom Josipom Sesarom, koja je u Istanbulu nanizala i osmu pobjedu ovoga ljeta, uz još one tri u prijateljskim susretima protiv Slovačke i Kine. I to poprilično uvjerljivo, jer jedino je protiv Nizozemske i Ukrajine hrvatska vrsta imala poneke crne rupe, ali oba puta uspjela se izvući i uspješno zaključiti utakmice.


Istina, ovoga ljeta sve utakmice imaju taj dodatak »pretkvalifikacije«, ali gubila je Hrvatska, ne tako davno, i utakmice od lošijih protivnika nego što su oni u Istanbulu, a u današnjem će joj se finalu (19 sati) suprotstaviti domaćin turnira za plasman u kvalifikacije Olimpijskih igara, jaka i dominantna Turska.


Paklena atmosfera


U polufinalu momčad Turske je uvjerljivo svladala Švedsku 105:84, a istu ekipu je i Hrvatska u grupnoj fazi nadigrala 99:67. Tursku predvodi NBA trio Furkan Korkmaz (Priladelphia 76ers), Alperen Sengun (Houston Rockets) te Ömer Yurtseven (Utah Jazz), a Hrvatsku Ivica Zubac (LA Clippers), Dario Šarić (Golden State Warriors) te Mario Hezonja, aktualni osvajač titule pobjednika Eurolige s Real Madridom. Na papiru sve govori da ćemo večeras gledati izjednačen i uzbudljiv dvoboj, u kojem samo pobjednik uzima kartu za posljednji turnir kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu…




– Tursku reprezentaciju, prije svega, vodi jedan od najboljih europskih trenera, Ergin Ataman. Momčad je to puna talenta. Naravno, nedostaje im Cedi Osman, na poziciji »playmakera« nemaju Willbekina i Larkina, no ipak imaju zaista veliku širinu, visoke igrače i dobre šutere. Trebat će se stvarno dobro pripremiti uz već dobro poznatu paklenu atmosferu koji njihovi navijači znaju napraviti – kaže izbornik Hrvatske Josip Sesar.


Tehnika i taktika


A upravo na tu paklenu atmosferu i računa izbornik turske vrste Ergin Ataman, koji je svjestan kako će i Turskoj i Hrvatskoj finalni dvoboj biti itekako drugačiji u odnosu na prošla četiri susreta u Istanbulu. Obje momčadi gotovo su jednako uvjerljivo projurile do finala.


– Bit će to teška utakmica. Hrvatska je momčad puna dobrih i iskusnih igrača. Imaju NBA igrače Zupca i Šarića, te prvaka Eurolige Hezonju. Stoga će utakmica s Hrvatskom biti potpuno drugačija. Bit će to utakmica u kojoj će u prvom planu biti igrački kapaciteti te tehnika i taktika. Što je najvažnije, trebat će nam više pokretačke snage naših navijača. S tim pritiskom želimo pobijediti Hrvatsku – kaže izbornik turske vrste Ergin Ataman.


Prvi »playmaker« Hrvatske Goran Filipović protiv Ukrajine u polufinalu je upisao 10 poena i tri asistencije te se dobro uklopio s novom četvorkom koja nije nastupila u pretkvalifikacijama za EuroBasket.


– Turska je domaćin, organizirali su ovaj turnir da se plasiraju dalje. Nezgodni su, turska je liga dosta jaka, imaju nekoliko igrača iz NBA i Eurolige… Dat ćemo sve od sebe da se što bolje pripremimo za utakmicu i osvojimo turnir – dodao je Goran Filipović.


U drugom finalu europskih kvalifikacija u Gliwicama se sastaju domaćin Poljska te Bosna i Hercegovina.