ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PRETKVALIFIKACIJE ZA OI

Hrvatski košarkaši u trećoj četvrtini slomili Ukrajince i izborili finale u Istanbulu

Autor: Katarina Blažević

18.08.2023. 19:07
Hrvatski košarkaši u trećoj četvrtini slomili Ukrajince i izborili finale u Istanbulu

Foto: Reuters



Hrvatski košarkaši svladali su i zadnju prepreku na putu prema finalu pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre 2024. te će se u nedjelju od 19 sati s boljim iz ogleda Turske i Švedske boriti za plasman u posljednji kvalifikacijski turnir.


Nakon ponešto više mučenja pala je i Ukrajina, Sesarovi izabranici odličnom su serijom 14:0 u prvih pet minuta drugog poluvremena otišli na velikih “plus 20” (56:36) i do kraja mirno držali prednost do konačnih 85:70.


Očito je dobro djelovao veliki odmor na hrvatske igrače jer na parket je tada istrčala neka drugačija momčad u odnosu na onu koja je imala vodstvo 32:23 u drugoj četvrtini, a onda dopustila protivniku izjednačenje 32:32.




Bila je to jedna od već standardnih crnih rupa hrvatskih košarkaša, u kojoj su izgubili dvije lopte, onda vezali dva promašaja, da bi ponovo Dario Drežnjak protivniku poklonio loptu, a Kovliar lagano pogodio tricu za prvo poravnanje na utakmici.


Hrvatski košarkaši izgleda uvijek vole zakomplicirati stvari jer su utakmicu otvorili lijepom serijom i prednošću 15:4 nakon trice Hezonje.


Ali već onda su krenuli s greškama, zbog čega je Sesar zamijenio Filipovića Kapustom na poziciji playmakera, ali i Kapusta je odmah izgubio loptu, a Ukrajina smanjila na 15:11. Odličan je bio playmaker Kovliar, od kojeg je sve kretalo kod Ukrajine, ali srećom, njegova momčad kao da nije imala dovoljno kvalitete i snage preokrenuti rezultat.


I kad su izjednačili rezultat (32:32), Ukrajinci su odmah izgubili loptu zbog koraka, a Hrvatska nanizala šest poena. Šteta što su hrvatski igrači potom brzopleto odradili dva napada, ali na veliki odmor su svejedno otišli s prednošću od šest poena (42:36).


Problem su za izbornika Sesara predstavljale i rotacije jer u prvih 20 minuta nijedan igrač s klupe nije upisao poene, a zamjene su dodale tek dva skoka i jednu asistenciju.


Ali zato je početna postava Filipović, Smith, Hezonja, Šarić i Zubac serijom 14:0 na početku treće dionice igre praktički riješila pitanje pobjednika. Domaćin na papiru je napokon bio brz u napadu i dovoljno miran da iskoristi greške protivnika. Hezonja je ukrao loptu i brzo se sjurio do koša gdje je zakucao za 56:36.


Hrvatska je na kraju imala pet izgubljenih lopti više (16-11), što ju je i stavljalo u probleme tijekom utakmice, jednako kao i na prošlogodišnjem EuroBasketu. Trojac Hezonja – Šarić – Zubac ponovo je vukao momčad. Hezonja je prvi strijelac utakmice s 22 poena, uz pet skokova, a slijedi ga s dva poena manje Zubac (sedam skokova) te još dva manje Šarić (osam skokova).