ponedjeljak, 17. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Polufinale kadetskog PH

Kadeti Zadra sutra u Jazinama protiv Cibone brane lanjsku titulu

Autor: Juraj Vunjak

23.05.2024. 19:37
Kadeti Zadra sutra u Jazinama protiv Cibone brane lanjsku titulu

Foto: Mislav Klanac



Košarkaši Zadra plasirali u finale Prvenstva Hrvatske za kadete nakon uvjerljive pobjede nad Cedevitom Junior 104:84. U borbi za obranu lanjske titule prvaka sutra u 17 sati u Jazinama očekuje ih Cibona, koja je s 95:76 u drugom polufinalu pobijedila Medveščak.


Od početka dvoboja s Cedevitom isticao se zadarski kapetan Luka Bičić, razigravač koji je maestralno dirigirao napadačkim akcijama i uputio nekoliko asistencija za vodstvo Zadra 8:4. S druge strane, košarkaši Cedevite Junior su uspješno pronalazili rješenja za dobro postavljenu obranu Zadra, kojem nisu dopuštali veći rezultatski odmak, a u nekoliko navrata su i izjednačili. Srećom za Zadrane, u tom razdoblju Toni Josipović bio je sjajno raspoložen, pretvorio se u glavnog aktera u gotovo svakoj napadačkoj i obrambenoj akciji i držao vodstvo svoje momčadi. U drugoj četvrtini, pri rezultatu 24:24, Bičić i Karlo Gobin brzinski su ubacili dvije trice, a Luka Gulan bio je nadmoćan ispod protivničkog koša, nakon čega je Zadar, gotovo niotkud, povezao seriju od 13 poena. “Vitamini” su počeli dosta griješiti, a spretni Bičić je TO iskoristio i ukrao nekoliko lopti nakon čega je njegova momčad povećala vodstvo na velikih 43:29. Zagrepčani su uspjeli “skupiti” glave i oporaviti se uz brzu seriju od sedam koševa, no ispostavilo se kako je to bilo samo “zatišje pred oluju”. Zahvaljujući sjajnoj obrani i majstorijama Bičića, Zadar je ponovno slomio otpor protivnika. Filip Crnković bio je precizan u šutu, a visoki Alexander Božiković je s fizičkom snagom probijao protivničke redove. “Alex” je zaključio prvo poluvrijeme solo prodorom i košem pri kojem čak trojica igrača Cedevite nisu uspjela zaustaviti “diva iz Podstrane”.


Drugi dio počeo je vodstvom Zadra 61:48 Čekali su Zadrani pogreške protivnika, a strpljivost im se isplatila. Momčad Marka Trninića je dominirala obrambenim skokom i kontinuirano poentirala iz tranzicija, a posebno uspješan bio je Šime Grbin, koji je u kontri bio prvi u naletu. Uz pomoć Bičićevih kreacija, borbenosti Grbina i trice Gobina, Zadar je ubrzo došao do tada već nedostižne prednosti 83:53. U posljednjoj četvrtini Zadrani su bili opušteniji, a Trninić je rotirao igrače kako bi svi dobili priliku. Cedevita je tako donekle smanjila razliku, ponajprije zahvaljujući raspoloženom Dorijanu Ivanovskom. Kod Zadrana se pri kraju najviše isticao Krešimir Marić, koji je gospodario napadačkim i obrambenim skokom i redovno poentirao. Uskoro se začula sirena za kraj, a na semaforu je stajao rezultat 104:84 u korist Zadra koji je izborio sutrašnje finale. Najbolji igrač Zadra bio je Luka Bičić s dvostruko-dvostrukim učinkom (23 koševa, 10 asistencija), a učinkoviti su bili i Šime Grbin (16 koševa), Krešimir Marić (15) i Karlo Gobin (14). Glavni strijelac Cedevite bio je Dorijan Ivanovski s 26 koševa.




Trener Zadra Marko Trninić čestitao je svojim igračima i prokomentirao uvjerljivu polufinalnu pobjedu.


– Nismo očekivali da ćemo lako pobijediti Cedevitu. Iako smo u utakmicu ušli s dosta nervoze, u drugoj četvrtini smo se odvojili, a u trećoj “prelomili” susret. Zadnja četvrtina je bila samo “odrađivanje posla”, stoga čestitam svojim igračima. Ovo je bila momčadska pobjeda, odigrali smo pravu timsku igru, pogotovo u napadu, a se vidi po indeksu valorizacije od 122, što se rijetko događa. Zadovoljan sam pobjedom, a u finalu je nova utakmica koja će sigurno biti još teža. Nemamo vremena za posebne taktičke pripreme, pokušat ćemo zadržati timski duh i jedinstvo koje nas krasi cijelu sezonu i dati svoj maksimum protiv Cibone – izjavio je Trninić.


ZADAR 104
CEDEVITA J. 84
(24:21, 37:27, 22:9, 23:27)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 250. Suci: Frane Lovrić, Karlo Findri, Romana Stojanović.
ZADAR: Gulan 11, Bičić 23, Odvitović, Gobin 14, Marić 15, Grbin 16, Crnković 8, Bilokapić, Ročak 3, Josipović 11, Popović, Božiković 5. Trener: Marko Trninić.
CEDEVITA JUNIOR: Grašo 6, Kikaš 2, Mučnjak 6, Zrilić 4, Pavić 4, Škugor, Seba 12, Dujaković 7, Ivanovski 26, Gašparac 2, Pavković 15. Trener: Nenad Kukić.