Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Završni turnir

Kadeti Zadra novi prvaci države

Autor: Paulo Sarić

25.05.2023. 19:45
Kadeti Zadra novi prvaci države

Foto: Andrej Jančijev/KSZŽ



Kadeti Zadra novi su prvaci Hrvatske. Đaci Marka Selina ponovili su uspjeh juniora Roka Jurline i donijeli drugu ovosezonsku omladinsku krunu u „Grad košarke“. Nakon što su u srijedu uvjerljivo svladali Cedevitu Junior, mladi Zadrani su danas nadigrali i vršnjake iz Cibone rezultatom 90:72. „Vukovi“ su prvih petnaestak minuta pružali i više nego čvrst otpor, no kako je vrijeme odmicalo do izražaja je sve više dolazila šira klupa i veća individualna kvaliteta košarkaša iz Jazina koji su napravili korak naprijed u odnosu na prošlu godinu i trofejom okrunili uspješnu sezonu.


Otvaranje susreta je proteklo u izjednačenoj igri u kojoj se niti jedna momčad nije uspjela odvojiti na više od tri poena prednosti. „Cibosi“ su bili ti koji su zahvaljujući par skokova u napadu imali blagu rezultatsku inicijativu u prvim minutama, no kako se četvrtina bližila kraju tako su i mladi Zadrani malo po malo hvatali priključak i u drugu dionicu donijeli zalihu od dva posjeda (22:18). Trener Marko Selin je rano proširio rotaciju i gotovo od početka vjerovao osmorici igrača, dok se Ante Samac s klupe „Vukova“ uzdao tek u Jeru Jakića, što je došlo na naplatu u samoj završnici prvog poluvremena. Semafor je još u 16. minuti pokazivao otvorenih 34:29 za kadete Zadra, no tada je krenuo pravi uragan mladića u bijelim dresovima koji su serijom 12:2 otišli na dvoznamenkastu prednost i preuzeli kontrolu nad susretom. Posebno je značajan bio doprinos igrača s klupe, prije svega Andre Mirčete i Luke Bičića koji su kombinirano ubacili 18 poena, što se u kombinaciji s veliki brojem pogrešaka igrača Cibone i boljim zadarskim dalekometnim šutom pretočilo u ugodnih 49:33 uoči odlaska na veliki odmor.


Kadeti KK Zadar

Kadeti KK Zadar


Da pitanje novog prvaka ne bude prerano riješeno pobrinulo se bolje otvaranje nastavka od strane zagrebačkog sastava koji je podigao intenzitet u obrani i „na krivoj nozi“ uhvatio mlade Zadrane koji su ponešto opuštenije otvorili treću četvrtinu. Iskoristili su to „Cibosi“ da nakratko zaključaju prilaze svom obruču i serijom 3:13 priđu na tri posjeda minusa (56:49). Uslijedila je minuta odmora trenera Selina koja je blagotvorno djelovala na koheziju u zadarskim redovima, pa nije trebalo dugo čekati da mladići iz Jazina odgovore i da se sa sedam vezanih poena vrate u dvoznamenkaste vode (63:49). Josip Pavković je pokušavao zadržati svoju momčad na priključku, no kada je početkom četvrte četvrtine pet koševa vezao i do tada napadački samozatajni Michael Ružić, otišli su Zadrani i na okruglih plus 20, nakon čega je priči bio kraj.




Najefikasniji među petoricom dvoznamenkastih u redovima novog prvaka Hrvatske bili su Toni Josipović i Michael Ružić koji su susret završili s po 14 poena i osam skokova, dok je Cibonu predvodio Josip Pavković s 23 koša, sedam uhvaćenih lopti i pet asistencija.