Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Završni turnir

Juniori i kadeti Zadra titulu prvaka Hrvatske branit će u Jazinama

Autor: Šime Ćurko

07.05.2024. 11:23
Juniori i kadeti Zadra titulu prvaka Hrvatske branit će u Jazinama

Foto: ANDREJ JANČIJEV/KSZŽ



Nakon pet godina završnice Prvenstva Hrvatske za mlađe kategorije u košarci odigrat će se u Zadru, u dvorani Jazine. Nastup na završnom turniru u nedjelju su izborili juniori Zadra, koji su omjerom od 3-0 zauzeli prvo mjesto skupine kojoj je domaćin bio Bosco. Isto tako na zadnjem turniru Jedinstvene pretkadetske lige svoju završnicu osigurali su pretkadeti Zadra pobjedom protiv Kraljevice 49:64 i Kastva 47:72. Kadeti bi pobjedom protiv Dubrovnika sutra od 18 sati u dvorani Jazine osigurali prvo mjesto uoči završnog turnira, dok je Škola košarke Zadar nastup s tri pobjede na poluzavršnom turniru koji se odigrao u Zadru osigurala vikend ranije. Dakle, četiri uzrasta, U-13, U-15, U-17 i U-19 i u svakom će nastupiti Zadar (u najmlađoj Škola košarke Zadar). U svim uzrastima nastupit će i Cedevita Junior.


– Velikim naporima KK-a Zadar i Košarkaškog saveza Zadarske županije, koji će zajedno organizirati završne turnire, festival hrvatske košarke stiže u Zadar od 23. do 26. svibnja kada će se u našem gradu naći najbolje mlade momčadi u Hrvatskoj u sve četiri kategorije – potvrdio je Tomislav Kabić, tajnik KSZŽ. Titulu lanjskih prvaka Zadar će braniti s juniorima i kadetima, dok su pretkadeti u borbi za zlato izgubili od Cibone.


Zadar i Zagreb


Juniori KK-a Zadar nakon osvajanja juniorske lige Dalmacije, uz samo jedan poraz, uspješno su prošli i poluzavršni turnir Prvenstva Hrvatske u Zagrebu, kojemu je bio domaćin Bosco. Bio je to važan korak prema obrani lanjske titule prvaka Hrvatske koju su Zadrani osvojili nakon pobjede protiv Cibone u finalu u Šibeniku.




– Čestitam igračima na prolasku na završni turnir. Iako su mnogi favorizirali Bosco prije turnira, s obzirom na iskustvo igranja Premijer lige, mislim da smo u tri dana pokazali najviše na turniru i zasluženo prošli dalje. Igrali smo lijepu košarku, u svakoj utakmici postigli preko 100 poena i to me veseli – kaže Roko Jurlina, trener juniora Zadra.


Zadrani su prvo pobijedili Virku iz Virovitice sa 134:60, zatim zagrebački Dinamo sa 134:73 i domaćina Bosco sa 106:94 u dvoboju koji je odlučen u zadnjoj četvrtini.


– Veseli me karakter naših momaka. Sada trebamo još više raditi, ispraviti neke nedostatke i dobro se pripremiti za završni turnir. Idemo dan po dan, kao što smo do sada išli, nastaviti trenirati i vidjeti gdje će nas to na kraju dovesti.



Na završnom turniru nastupit će i tri zagrebačke momčadi, Cibona, Cedevita i Dubrava.


– U polufinalu nas čeka Cibona, još jedna momčad s premijerligaškim pa čak i ABA ligaškim iskustvom kroz ovu sezonu. Mislim da su favoriti u tom susretu, ali tako su mnogi favorizirali i Bosco pa smo pokazali smo da je tim iznad pojedinaca. Od početka sezone ističem da vjerujem u ovu skupinu momaka i vjerujem da ćemo ponovno pokazati dobre igre. Najbitnije da svi budemo zdravi i spremno dočekamo završni turnir – zaključio je Jurlina.


Diadora debitirala


Premda nisu prošli među četiri najbolje hrvatske juniorske momčadi, zadovoljni mogu biti i u Diadori. Prvi put su s jednom selekcijom nastupili na poluzavršnici, u kojoj su u trećem kolu imali odlučujući dvoboj za prvo mjesto protiv Cedevite Junior. Zagrepčani su pobijedili, a Zadranima, koje vodi trener Boris Hrabrov, ostaje dobar dojam cijele sezone zaokružen pobjedama protiv Šibenke i Međimurja na poluzavršnici. Najveći dosadašnjih uspjeh Diadore s mlađim uzrastima bio je lanjski nastup kadeta u Jedinstvenoj kadetskoj ligi, u kojoj su završili na sedmom mjestu.


– Iako juniori nisu stigli do iznenađenja protiv Cedevite, možemo im samo čestitati na velikim pobjedama koje su ostvarili kroz juniorsku ligu Dalmacije u kojoj je upisana jedna od najvećih klupskih pobjeda, protiv Splita na Gripama. Nakon toga i na poluzavršnici na kojoj su časno branili boje kluba i uz pozitivan omjer završili razigravanje u skupini, te su zauzeli mjesto među osam najboljih juniorskih momčadi u državi – objavili su na Facebook stranici Diadore na kojoj su najavili i očekivanja za (bližu) budućnost.


– Dobar dio momčadi ostat će na okupu. Sljedeće sezone ići ćemo po potvrdu ovog rezultata i tražiti iskorak, kako u juniorskoj tako i u seniorskoj selekciji kroz Drugu mušku ligu. Svim momcima i treneru Hrabrovu želimo zahvaliti na cijeloj sezoni u kojoj su ostvarili najveći rezultat od osnutka kluba koji je tek pri kraju svoje šeste natjecateljske sezone. Košarkaški analitičari dobro bi se trebali pozabaviti može li se s takvim rezultatima i tim podvigom pohvaliti još koji košarkaški, a i sportski kolektiv. Onima koji sljedeće sezone neće biti uz nas veliko hvala na svemu i želimo vam svu sreću u vašem daljnjem obrazovanju