Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Izbornik košarkaša

Josip Sesar poslije druge pobjede nad Kinom: "Ima još prostora za bolju igru"

Autor: Zlatko Horvat

17.07.2023. 06:54
Josip Sesar poslije druge pobjede nad Kinom:

Foto: Toni Perković/Foto V. KARUZA

Zadovoljan sam kako smo odigrali u defenzivi, a zabili smo 75 poena uz toliki broj promašenih šuteva, što dovoljno govori koliko još imamo prostora - kaže Sesar



Poslije pobjede u Kranjskoj Gori, hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je drugi uspjeh u ogledima s Kinom (75:61), pripremajući se za start pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. godine i opatijske susrete s Irskom i Luksemburgom. Josip Sesar i njegova mlada momčad kreću iz početka, nekad trofejni sport dotaknuo je dno. No, za to su najmanje krivi oni koji su se odazvali na Sesarov poziv.


– Drugo poluvrijeme je pokazatelj na koji bismo način trebali igrati obranu i napad. Ono što me raduje je plod zajedničke igre i dečki to jako dobro rade. Imali smo loš postotak za tri poena, ali to varira od utakmice do utakmice. Ne možemo očekivati da će nam postotak šuta svaki put biti visok. Zadovoljan sam kako smo odigrali u defenzivi, a zabili smo 75 poena uz toliki broj promašenih šuteva, što dovoljno govori koliko još imamo prostora – kaže Josip Sesar poslije pobjede u opatijskoj dvorani »Marino Cvetković«, koja je dva tjedna dom mladoj hrvatskoj momčadi.


Dobar test


Šut baš nije služio hrvatsku reprezentaciju (trice 5-25), a pod koš nije bilo lako ući. Kinezi igraju vrlo čvrsto. No, Sesarova momčad raste iz utakmice u utakmicu.




– To je ono što me raduje. Od Slovačke, preko prve utakmice s Kinom, kada je bilo znatno bolje, do sada ove s Kinom, koja je došla s kompletnom momčadi, s jednim NBA igračem i jednim NBA potencijalom, koji će vjerojatno izaći na draft, a lani je igrao Ljetnu ligu. U svakom slučaju, raduje me kako se igrači odnose prema igri i svim obaveza koje su pred njih postavljene. Nadam se da ćemo još rasti iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu.


Kina je bila dobar test. Pogotovo kada je u pitanju kineska obrana s puno kontakata. Sesar je imao i jednu osobnu zadovoljštinu, nije mala stvar dobiti Đorđevića i Kinu.


Saša Đorđević je poznat i priznat trener, vodio je euroligaške momčadi i sigurno je gušt pobijediti ga, sretan sam zbog toga, ali to je jedan trenutak ushićenja koji će brzo proći. Idemo dalje.


Nedjelja je iskorištena za regeneraciju. Pakleno se radilo cijelo vrijeme i zaslužili su – slobodan dan.


Atipična momčad


– Momci nisu imali nijedan slobodan dan od početka priprema, imaju regeneraciju i odmor. Polako počinjemo pripreme za Irsku. Rekao sam im da ove tri utakmice nisu važne i da ih treba zaboraviti. Izvući ćemo pouku iako smo pobijedili i vidjeti ćemo gdje smo griješili te se dobro pripremiti za Irsku. Hrvatskoj u goste stiže reprezentacija koja nikada nije bila na EuroBasketu, nikada na SP-u, dok je jednom sudjelovala na Olimpijskim igrama. Godine 1948. u Londonu, kada je na igre poslana vojna momčad. Završila je posljednja, a najteži poraz bio je onaj od Meksika (9:71). Imali su samo dva igrača viša od 180 centimetara. Vremena su se promijenila, barem su malo viši i ne gube s velikom razlikom.


– Irci su jedna atipična momčad, s pet niskih igrača. Puno trče, puno šutiraju. Ono što mi moramo napraviti je svesti ih u svoj ritam, ne dozvoliti im jurnjavu, otvorene šuteve i nadati se najboljem. Luksemburg? Idemo trening po trening. Ima tu još prostora za napredak. Da smo u ovoj utakmici imali 30-35 posto šuta, završilo bi dvadesetak razlike. Treba biti iskren i reći da je Kina igrala jako agresivno, na rubu osobnih pogrešaka. Možda je bilo i puno osobnih pogrešaka koje nisu suđene. Kina tako igra. To je tipična srpska košarka, Vujoševićeva škola. Napraviš veliki broj osobnih pogrešaka pa ako ih se dosudi 20 od 30, napravljen je dobar posao. Đorđević to pokušava igrati s Kinom, ali dečki su bili fokusirani, a mi smo sudionika Svjetskoga prvenstva sveli na 61 poen.