Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Novi početak

Hrvatska košarkaška reprezentacija okuplja se u Opatiji na pripremama za pretkvalifikacije za plasman na EURO

Autor: Ivica Cerovac

05.07.2023. 06:52
Hrvatska košarkaška reprezentacija okuplja se u Opatiji na pripremama za pretkvalifikacije  za plasman na EURO

Foto: Toni Perković/B. ŽIVULOVIĆ/PIXSELL

Tužno je vidjeti na kakvim se niskim granama nalazi reprezentacija koja je nekad osvajala medalje na velikim natjecanjima, no moramo okrenuti novu stranicu. Idemo probati izgraditi nešto od početka - kaže Puljanin Toni Perković



Danas će se u Opatiji okupiti hrvatska košarkaška reprezentacija, pred kojom su pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025. godine, koje će zajedničkim snagama organizirati Latvija, Cipar, Finska i Poljska. Novi izbornik Josip Sesar suočio se s poprilično izostanaka, pa tako za četiri predstojeće utakmice, po dvije protiv Irske i Luksemburga, neće moći računati na ozlijeđene Dominika Mavru, Luku Božića, Marija Hezonju, Tonija Nakića i Marka Ramljaka, a zbog prinove u obitelji neće biti niti Ante Žižića. Među 16 igrača koji su se odazvali Sesarovom pozivu nalazi se i Puljanin Toni Perković.


– Iskreno nisam previše pričao sa suigračima niti se raspitivao o razlozima zbog kojih nekoga neće biti. Kad sam bio mali, sanjao sam da jednog dana zaigram za reprezentaciju, uvijek sam se osjećao ponosnim kad sam branio boje svoje zemlje i nikad ne bih odbio poziv. Prihvaćao sam ga kad je bila bolja situacija, prihvatio sam ga i sada kad je nešto lošija, rekao je Toni Perković. – Ne želim nikoga podcjenjivati, ali činjenica da moramo igrati protiv Irske i Luksemburga potvrđuje da hrvatska košarka niže od ovoga ne može pasti. Tužno je vidjeti na kakvim se niskim granama nalazi reprezentacija koja je nekad osvajala medalje na velikim natjecanjima, no ono što je bilo moramo ostaviti iza sebe i okrenuti novu stranicu. Idemo probati izgraditi nešto od početka, napraviti dobru bazu za budućnost i pokušati dovesti hrvatsku košarku tamo gdje zaslužuje biti.


Peti izbornik


Josip Sesar će Perkoviću biti peti hrvatski izbornik nakon Dražena Anzulovića, Veljka Mršića, Damira Mulaomerovića i Aleksandra Petrovića.




– Sesar je bio vrhunski igrač, a po okončanju igračke karijere pokazao se i kao jako dobar trener. Upoznao sam ga dok je sjedio na klupi Gorice, često sam kao košarkaš Splita igrao protiv njega i ti naši okršaji su bili jako zanimljivi. Potvrdio je svoj trenerski potencijal i s Cibonom, koja je ostvarila odlične rezultate iako se posložila u zadnji tren. Veselim se suradnji s njim, premda će me sigurno dočekati i neke nepoznanice. Od Sesara očekujem da nam, uz nove izazove, donese i ono što krasi hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a to je zajedništvo – smatra Perković, »krivac« što se reprezentacija morala okupiti ovako rano.


– U prvoj rundi pretkvalifikacija bili smo u grupi s Poljskom, koju smo u prvom susretu svladali u Varšavi, nakon čega smo uzvrat u Zagrebu izgubili s većom razlikom. Upravo sam ja imao posljednji šut i da sam pogodio tu tricu, sve bi bilo drukčije, ali ta lopta nije ušla u koš.


Istanbul


Posljednju utakmicu pretkvalifikacija za europsku smotru Hrvatska će odigrati 2. kolovoza u Luksemburgu, a potom joj slijede predolimpijske kvalifikacije u Istanbulu od 12. do 20. kolovoza, gdje se nalazi u grupi s Nizozemskom, Belgijom i Švedskom.


– Za tu drugu akciju trebali bi nam se priključiti NBA igrači, kao i nekoliko ovih kojih sada neće biti u Opatiji. Zaoštrit će se dodatno konkurencija. Trebamo ići stepenicu po stepenicu. Idemo najprije ovdje osvojiti prvo mjesto, a onda ćemo se okrenuti onome što nas očekuje u Istanbulu. Pred nama je još jedno dugo, toplo ljeto, ispunjeno reprezentativnim obvezama, no takav je život sportaša i već sam se naviknuo na njega. Ne mogu se žaliti jer radim ono što volim, a to je najbitnije.


Zrelo je to razmišljanje jednog 25-godišnjaka za kojim je prva inozemna sezona, odrađena u francuskom drugoligašu Orleansu.


– Na početku mi je sve bilo kao iz bajke, u klubu su me brzo prihvatili i prvi dio sezone sam odigrao fantastično. Bio sam pun entuzijazma po dolasku u novu sredinu, držao me adrenalin i sve mi je išlo od ruke, a onda sam u drugom dijelu sezone malo mentalno pao, no ukupno gledano mogu reći da sam zadovoljan sezonom. No, sigurno ću promijeniti klub, a ostaje da vidimo hoću li ostati u Francuskoj ili ću promijeniti i državu. Zasad imam jednu ponudu iz Poljske, zovu me i neki klubovi da se vratim u Hrvatsku, a da se mene pita, volio bih karijeru nastaviti u Španjolskoj – zaključio je Toni, stariji brat Maura, braniča Dinama i U-21 reprezentacije.