Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Posljednji test

Izbornik košarkaša uoči generalke s Kinom u Opatiji: "Nama je svaka prva utakmica najbitnija"

Autor: Zlatko Horvat

15.07.2023. 11:35
Izbornik košarkaša uoči generalke s Kinom u Opatiji:

Foto: Toni Perković/Foto PIXSELL

Mi smo u pretkvalifikacijama za kvalifikacije za EP. Nemamo pravo gledati nigdje dalje, imamo pravo samo trenirati dan za danom najbolje što možemo - kaže Sesar



OPATIJA Posljednjih godina Opatija je dom hrvatskim košarkaškim reprezentativcima u vrućim ljetnim danima. Jedino što biser Jadrana još nije donio renesansu hrvatske košarke, koja je dospjela na dno. Pripremajući se za pretkvalifikacije za kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine i skorašnje susrete s Irskom (19. srpnja) i Luksemburgom (22. srpnja) u Opatiji, izabranici Josipa Sesara danas će odigrati pripremni susret protiv reprezentacije Kine. Početak ogleda je 18.30 u dvorani »Marino Cvetković«.


– Uvjeti u Opatiji su sjajni, od klimatizirane dvorane, teretane, a o hotelu nećemo ni govoriti. Imamo stvarno sve uvjete i sve nam je podređeno. Bio sam već ovdje na pripremama kada sam bio pomoćnik Draženu Anzuloviću – kaže hrvatski izbornik Josip Sesar, 45-godišnji Mostarac, koji je sredinom travnja preuzeo reprezentaciju.


Iako je u jednome trenutku zaustavio trening nezadovoljan angažmanom, pozvavši sve igrače na porciju sprinteva, Sesar ipak nije tako strog izbornik kada se napusti dvorana. Igrači mogu koristiti blagodati ljeta.




– Nemam tu apsolutno nikakvih problema što se tiče tih stvari. Program je napravljen tako da trening u teretani kreće u 10 sati, onaj u dvorani u 11 sati. Termin nam je do 14 sati i to je taj jedan trening dnevno koji imamo. Imamo i termin od 18.30 do 20 sati, koji ovisi o željama igrača. Uvijek netko od nas dođe i odradi trening s nekim igračima. Sprintevi? Iza nas je devet dana priprema, imali smo i dvije utakmice i normalno je da dođe do zamora, kako fizičkog, jer su momci imali mjesec i pol dana stanke, tako i psihičkog. To su normalne stvari u ekipnim sportovima, nekad zbog jednog igrača, koji može povući i dva-tri, ali bitno je da se igrači brzo vrate, resetiraju i odrade trening na zadovoljavajući način.


Mlada momčad


Sesar je okupio mladu momčad. Nedostaje puno igrača, koji bi po kvaliteti imali svoje mjesto u reprezentaciji.


– Ima dosta igrača s kojima smo bili u kontaktu, ali nisu tu što zbog ozljeda, što zbog osobnih razloga. Mogu se jedino koncentrirati na tri igrača, Ivicu Zupca, Marija Hezonju i Darija Šarića, koji zbog NBA pravila ne mogu biti od početka s nama. Nadam se da će poslije prvih dviju utakmica moći ući u trenažni sustav kako bismo ih mogli koristiti nakon pretkvalifikacija.


U prve dvije pripremne utakmice Hrvatska je ostvarila dvije pobjede, nad Slovačkom Aramisa Naglića (89:68) i protiv Kine (82:64).


– Ima oscilacija jer je dosta mladih igrača, ali meni je bitna njihova želja za igrom, za natjecanjem. Volja nije upitna i to je preduvjet da bi sve bilo dobro. Moramo se još uigrati i malo bolje upoznati. Što se tiče prvih utakmica, prvo poluvrijeme protiv Slovačke nije bilo na nekoj razini, dok smo drugi dio odigrali bolje u defenzivnom smislu. Što se tiče utakmice protiv Kine, sjajno smo otvorili, u drugoj četvrtini smo malo pali s promjenama


Josip Sesar/Foto PIXSELL

Josip Sesar/Foto PIXSELL


u petorci. Drugo poluvrijeme je svih 10 ili 11 igrača odigralo odlično. No, fokus nije bio na rezultatu, iako to ide s dobrom igrom, već na drugim stvarima. Tako će biti i danas jer nam je najbitnije ono što slijedi, a to je utakmica protiv Irske.


U malo više od tri desetljeća hrvatska košarka prošla je put od finala olimpijskog turnira s »Dream Teamom« do Irske i Luksemburga. Sesar sa svojim suradnicima kreće od dna.


– Trebamo znati da smo u pretkvalifikacijama za kvalifikacije, a pričati što je bilo prije je bespredmetno i nema smisla. Mi smo tu gdje jesmo, u pretkvalifikacijama, protivnici su nam Irska i Luksemburg. Moramo se dobro pripremiti, nemamo pravo nikoga podcijeniti, ali nemamo se niti razloga bilo koga bojati. Svaki dan radimo jako dobro, treniramo naporno, nadam se da će to dati ploda i rezultata.


Istanbul


Od 12. do 20. kolovoza Hrvatsku u Istanbulu čeka i pretkvalifikcijski turnir za Olimpijske igre u Parizu. Osam reprezentacija borit će se za jedno mjesto u kvalifikacijama za Pariz.


– Iskreno, ne mogu zabraniti igračima razmišljati o tome, ali ja ne želim o tome razmišljati. Ono što je činjenica jest da smo mi u pretkvalifikacijama za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Nemamo pravo gledati nigdje dalje, imamo pravo samo trenirati dan za danom najbolje što možemo. Nama je svaka prva utakmica najbitnija i gledam u tom smjeru.


Pri kraju treninga Sesar je puno vremena proveo u pojedinačnom razgovoru sa svakim igračem.


– Ne želim igračima nametati neke stvari izvan treninga. Oni svi žive od toga, žele biti košarkaši, biti sportaši. Nisam im zadao nikakva pravila unutar hotela. Imaju fleksibilno vrijeme doručka, ručka i večere, čak i spavanja. Inzistiram na radu i redu na parketu. Normalno, sa svim igračima se mora razgovarati, jedan trening s tri, četiri igrača, sljedeći sa sljedeća tri, četiri. Tako funkcioniramo. Više se baziramo na sportskom dijelu i košarkaškim stvarima, ali ima razgovora i o životnim stvarima.


Opatija i Rijeka uvijek su bili uz košarkaške reprezentativce, i danas bi dvorana »Marino Cvetković« mogla biti solidno popunjena, a pogotovo iduće srijede, kada krene pohod s dna europske košarke.


– Hrvatska reprezentacija mora biti svetinja u svim sportovima. Nadam se da će što više ljubitelja košarke doći, čak i oni koji je ne prate toliko, te nas podržati.


Velika čast

Josip Sesar je preuzeo vrući krumpir, reprezentaciju koja je spala na pretkvalifikacije.


– Velika je čast voditi reprezentaciju i ja sam iznimno počašćen što sam dobio ovu priliku. Svi mi volimo, kada dolazimo negdje, da je »med i mlijeko«, ali netko treba doći i kad je situacija malo nepovoljna za njega. Ja nisam imao nikakvih dvojbi. U košarci, od igračke i trenerske funkcije, ovo je vrh koji možeš dostići – kaže Sesar.