Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Predviđeni scenarij

Cibona je i službeno završila u očekivanom stečaju, Uprava sada kreće u preoblikovanje u Športsko dioničko društvo

Autor: Katarina Blažević

21.09.2023. 16:19
Cibona je i službeno završila u očekivanom stečaju, Uprava sada kreće u preoblikovanje u Športsko dioničko društvo

Foto: Foto PIXSELL

Sada je na snazi rok od 45 dana kada zagrebački velikan mora uvjeriti institucije da može odraditi preoblikovanje



RIJEKA Hrvatski košarkaši div i službeno je dotaknuo dno. Cibona je današnjim danom otišla u stečaj, nakon što je došao i taj 120. dan kako je njezin račun blokiran od strane FINA-e zbog dugova. Prvenstveno se ti dugovi odnose na bivše sportske direktore Marina Rozića te Andriju Žižića, ali i još poneke, dok je klub ujedno blokiran i pri Hrvatskom košarkaškom savezu zbog neisplaćenih igrača i trenera iz prošle sezone. Zbog toga, pak, Cibona u novu sezonu Premijer lige ne može krenuti s novim igračima jer ih ne može registrirati, već tek s petoricom koji su igrali i prošle sezone (Aranitović, Vuković, Radovčić, Majcunić i Perasović) te juniorima.


Jedino bi u ABA ligi trebali smjeti igrati i oni koji su za Cibonu potpisali ovoga ljeta, ali i to je trenutno upitno jer je za one koji prošle sezone nisu igrali u Hrvatskoj (Stein, Proleta, Buljan) potrebno ishoditi izlazno pismo, a njega opet traži ured HKS-a.


Ipak, Uprava na čelu s Tomislavom Šerićem ima plan te je nedavno objavila kako klub kreće u preoblikovanje iz Udruge građana u Športsko dioničko društvo, a i na postupak stečaja su bili spremni. Zbog toga su već zatražili da se proces stečaja produži do trenutka kada će klub i službeno početi preoblikovanje.




Sada je na snazi rok od 45 dana kada zagrebački velikan mora uvjeriti institucije da može odraditi preoblikovanje, za koje je ujedno potreban i Pravilnik o preoblikovanju koje Ministarstvo turizma i sporta RH još nije donijelo, i da njime može izvući klub iz velikih problema. Kako su u Ciboni naveli, dug trenutno iznosi pet milijuna eura te bi se preoblikovanjem, odnosno pretvorbom u dionice, smanjio za barem dva milijuna eura.