ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Superkup ABA lige

Mega očitala lekciju košarkašima Zadra

Autor: Paulo Sarić

20.09.2023. 17:05
Mega očitala lekciju košarkašima Zadra

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Košarkaši Zadra porazom su završili nastup na Superkupu ABA lige koji se od ponedjeljka do srijede igrao u glavnom gradu Crne Gore. Nakon što ih je u četvrtfinalu svladala domaća Budućnost, bolji od igrača Danijela Jusupa danas su bili i košarkaši Mege koji su slavili rezultatom 78:101. Ponovno oslabljeni neigranjem dvojice najboljih igrača Luke Božića i Darija Drežnjaka, te umorniji od suparnika zbog kraće rotacije i manje vremena za oporavak, Zadrani nisu uspjeli pratiti ritam srbijanskog sastava koji se još jednom predstavio u jako dobrom svjetlu i nagovijestio da bi mogao biti itekako opasan za sve suparnike i u ligaškom dijelu sezone.


Sporo otvaranje Zadra


Za razliku od jučerašnjeg okršaja s FMP-om, trener Jusup je napravio jednu promjenu u početnoj petorci gdje je Lovru Mazalina zamijenio Patrik Jambrović, dok je visoki Petrinjac svoju priliku čekao s klupe. Lišeni napadačkog doprinosa svog najboljeg strijelca iz prethodnog susreta, momci u bijelim dresovima su se mučili da probiju čvrstu obranu Mege koja je postigla prvih devet poena na susretu i rano pronašla povoljni vjetar. Poklopac sa suparničkog obruča skinuo je Karlo Žganec tricom na asistenciju Adema Mekića u trećoj minuti, no nije trebalo dugo čekati da se Beograđani odvoje na prvu dvoznamenkastu prednost (3:13) i natjeraju zadarskog stručnjaka na prvi razgovor sa svojim igračima.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Posvemašnji nedostatak napadačke kreativnosti, u kombinaciji s jako dobrom defenzivnom tranzicijom Mege, skupo je koštao Zadrane koji su u prvoj četvrtini ubacili skromnih 13 koševa, a da ni druga dionica ne donosi puno svjetlije tonove brzo su pokazali Stefan Miljenović i jedan od najtalentiranijih mladih hrvatskih igrača Andrija Jelavić koji su već nakon nekoliko napada primorali Danijela Jusupa na novi „time-out“.


Meka obrana i izgubljene lopte




Semafor je u tim trenucima pokazivao 12 poena minusa iz perspektive igrača aktualnog prvaka Hrvatske koji su ponovno imali velikih problema sa šutom za tri poena, a glavobolju su zadavale i izgubljene lopte koje su suparnicima davale priliku za „jeftine“ koševe. S druge strane je posebno raspoložen bio Nikola Topić koji je uzeo loptu u svoje ruke i nadahnutom dionicom odvojio Megu na 23:40, da bi isti igrač nedugo potom odveo svoju momčad i na do tada najviših plus 21 (25:46). Tek tri ubačena dalekometna šuta iz 17 pokušaja, veliki broj izgubljenih lopti i čak 18 primljenih poena iz tranzicije, naspram samo dva zabijena, zorno ilustriraju igru Zadra u prvih 20 minuta pa se na veliki odmor otišlo s neugodnih 31:48.


Adem Mekić (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Poseban kuriozitet je predstavljao nekarakterističan deficit napadačke agresivnosti i posljedično manji broj slobodnih bacanja od suparnika, što je statistička kategorija u kojoj su u prva dva dana Zadrani lakoćom „meli“ protivnike, a dodatne probleme su stvarale četiri osobne pogreške Mazalina zbog kojih je prošlosezonski igrač Cibone morao biti puno oprezniji u nastavku susreta.


Minutaža Njegovana


Otvaranje treće četvrtine nije donijelo veće promjene. Mega je bez puno problema držala visoki ritam zahvaljujući kojem je kontrolirala rezultat, dok kao plus sa zadarske strane valja istaknuti minutažu i dobru rolu mladog Ivana Njegovana koji je dobio veliku priliku sparirati s vršnjacima na parketu. Prišli su Zadrani nakratko na 15 koševa zaostatka nakon polaganja kapetana Marka Ramljaka iz kontre, no igrači Marka Baraća su brzo odgovorili serijom 2:9 i još jednom stavili uzde utakmice u svoje ruke. Dalekometni šut je i dalje bio boljka Jusupovim trupama koje su iz minute u minutu upadale i u sve veći deficit po pitanju kontrole skoka, no s druge strane valja istaknuti poboljšanje u napadačkoj efikasnosti i manji broj izgubljenih lopti. Ipak, sve je to bilo nedovoljno za ljepši pogled na semafor koji je uoči ulaska u posljednju dionicu pokazivao 53:78 za beogradski sastav.


Patrik Jambrović (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Lakićeva kanonada


Otišla je Mega u jednom trenutku i na 55:86, još jednom primoravši trenera Jusupa na razgovor sa svojim igračima, no taman kada se činilo da će rezultatski minus krenuti prema arktičkim razinama temperaturu je podigao Arijan Lakić koji je u kratkom razdoblju ubacio četiri trice, tri uzastopne, gotovo vlastoručno prepolovivši zaostatak. Bilo je to sve što valja istaknuti sa završnice podgoričkog turnira jer su zadnje minute protekle u neobaveznoj igri u kojoj su priliku dobili igrači s kraja kupa obje momčadi, pa je u samoj završnici na parket kročio i mladi Vice Grbić. Četvoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je Nikola Topić s 27 poena, dok je najefikasniji u dresu Zadra bio Arijan Lakić sa 17 koševa, četiri skoka i tri asistencije.