Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Premijer liga, 6. kolo

Otpor Bosca slomljen tek u posljednjim sekundama

Autor: Andrija Dešpoja

29.10.2023. 13:55
Otpor Bosca slomljen tek u posljednjim sekundama

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Košarkaši Zadra u razmaku od 40 sati bili su prisiljeni izaći drugi put na parket, i uspjeli su teškom mukom održati svoju neporaženost u Premijer ligi, svladavši u nedjeljnoj matineji posljednjeplasirani Bosco s 81:78. Od svih gostovanja u zgusnutom itineraru sastava koji predvodi Danijel Jusup ovaj kod Bosca trebao je biti najlakši, no ispao je najtežim u dosadašnjem dijelu domaće sezone. Domaća momčad pokazala se teško premostivom preprekom, vodila je većim dijelom utakmice, a čak je i zaprijetila u samoj završnici primicanjem na samo dva koša zaostatka, no pobjeda je i to sedma u nizu, a šesta u hrvatskom prvenstvu pripala Zadranima.


Kvartet na poštedi


Odlučio se Danijel Jusup nakon velike potrošnje dva dana prije kontra Cibone na davanje poštede čak četvorici svojih vedeta, pa je u rezervu za sraz s fenjerašem Premijer lige stavio Luku Božića, Darija Drežnjaka, Marka Ramljaka i Karla Žganeca, no to kockanje trenera Zadra nije se pokazalo isplativim, barem što se prvog poluvremena tiče. Zadar je nakon proteka pet minuta igre imao devet koševa prednosti (3:12), a domaćin je pritom uspio zabiti tek jednom i to preko mladog hrvatskog reprezentativca Borne Katanovića i činilo se da Jusupov potez ima rezona, pogotovo jer su pred kraj prve dionice Zadrani imali i deset koševa viška (11:21), nakon dobrih reakcija najmlađih Ivana Njegovana i Vice Grbića. No, tu su onda gosti i stali, a “Salezijanci” u narednih 12 minuta potvrdili da su nezasluženo na samom dnu ljestvice, bez slasti pobjede u novoj sezoni.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Ono što su Zadrani radili Ciboni u prekjučerašnjem abaligaškom dvoboju, to su napravili i košarkaši Bosca Jusupovim štićenicima. Vanjski šut domaćina bio je skoro pa briljantan u ostatku prvog poluvremena, pogađali su kako su god htjeli igrači Ante Samca, a prednjačili su Katanović te bivši član Jazine Arbanasa Dino Butorac i Zadranin Ante Krapić koji su do odmora svaki zabili po dvije trice, a ukupno ih je Bosco pogodio osam iz 15 pokušaja što se pokazalo dovoljnim za čak šest koševa viška (42:36) nakon proteka 20 minuta igre.


Trice Jelenkovića




Vidio je Jusup da je “vrag odnio šalu” i povratkom iz svlačionica odlučio se na logičan potez, ubacivši u igru Drežnjak, Ramljaka i Žganeca kojima je pak trebalo pet-šest minuta za dolazak na radnu temperaturu. Bosco je imao u 25. minuti najveće vodstvo od sedam koševa (46:53), ali onda je svježi trio uz asistenciju Arijana Lakića i Adema Mekića pronašao ekspresni povratak prema egalu (53:53), da bi u samoj završnici treće dionice Zadrani košem Petra Vujačića dohvatili i vodstvo (62:64). Djelovalo je da je to bio i posljednji trzaj domaćeg sastava u ovoj utakmici, jer se Jusupova momčad na otvaranju četvrte četvrtine podigla do osam viška (66:74) te je uz male tektonske poremećaje uspjela prema samoj završnici otići s više od dva posjeda prednosti (70:79).


Adem Mekić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Zakomplicirali su “Salezijanci” još jednom život favoriziranim gostima, dvjema tricama Tonija Jelenkovića prišuljali su se na samo dva minusa (78:80), no Zadar je preživio zahvaljujući skoku u napadu u posljednjem napadu nakon čega je Mazalin s jednim pogođenim bacanjem potvrdio stopostotni učinak u hrvatskom prvenstvu. Do tog dosega predvodnikom se pokazao Mazalin koji je zabio 13 koševa, Vujačić je doprinio s 12 ubačaja, a Žganec je dodao 10. Kod Bosca su prednjačili Katanović s 19 i Jelenković sa 17 ubačaja.