Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Premijer liga

Zadar prošetao Savskom

Autor: Paulo Sarić

28.09.2023. 20:48
Zadar prošetao Savskom

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL



Košarkaši Zadra uvjerljivo su krenuli u obranu naslova prvaka Hrvatske. Družina Danijela Jusupa je u „derbiju koji to nije bio“ u prvom kolu Premijer lige na gostujućem parketu pred petstotinjak gledatelja nadigrala financijskim problemima izmučenu Cibonu rezultatom 81:99 i time na najbolji mogući način otvorila novu sezonu. Toliko spominjano jamstvo indijske banke koje je trebalo „Cibosima“ omogućiti registraciju novopridošlih igrača na koncu nije prihvaćeno, pa su Zagrepčani u susret ušli sa samo petoricom seniorskih igrača u sastavu te je već od samog otvaranja bilo jasno da u takvoj postavi ne mogu parirati motiviranoj družini s Višnjika. I sam pogled na Draženov dom, otužno prazan od ikakvih reklama, s djelomično zagušenim svjetlima u gledalištu i s gotovo komornom glazbom prilikom zagrijavanja, davao je sumorno realnu sliku nekadašnjeg europskog velikana koji je večeras izgledao ogoljeno do gole kože.


Domagoj Vuković (KK Cibona)

FOTO: Goran Stanzl/Pixsell


Furiozan start


Prvi poeni na susretu bili su djelo Luke Božića kojem su trebale tek tri sekunde da „skine poklopac s domaćeg obruča“, što je samo nagovijestilo ritam koji smo gledali do kraja poluvremena. Sukladno najavama trenera Jusupa, Zadrani su krenuli fokusirano i odlučno od prve minute ne dozvolivši ni tračak nade „Vukovima“ da mogu nešto ušićariti iz sinoćnjeg susreta. Agresivna obrana i brza igra u napadu nisu ostavljale prostora puno Zagrepčanima koji su odmah upali u rezultatski deficit, da bi Karlo Žganec polaganjem i dodatnim slobodnim bacanjem na ulasku u petu minutu odveo svoju momčad i na prvu dvoznamenkastu prednost (7:17). Nakratko je odgovorio Ivan Majcunić, nakon čega je uslijedilo osam vezanih koševa Zadra, što je dovelo do prve reakcije s klupe Cibone pri rezultatu 9:25. Prva četvrtina je protekla u potpunoj dominaciji branitelja naslova prvaka Hrvatske koji je dominirao u svim segmentima košarkaške igre te je u drugu dionicu unio ugodnih 14 poena prednosti.


Manja kriza i povratak


Gotovo nedodirljivo izgledali su momci u plavim dresovima u tim trenucima te se činilo da igračima koje je s klupe vodio Bariša Krasić prijeti potpuni debakl, no da i u ovako oslabljenom sastavu itekako „imaju zube“ domaćini su pokazali na otvaranju druge četvrtine kada su na krilima Majcunića i kapetana Krešimira Radovčića serijom 9:0 prišli na samo pet poena zaostatka (30:35). Bila je to, ipak, samo kraća „crna rupa“ u igri dalmatinskog sastava koja je na koncu blagotvorno djelovala na Zadrane. Dario Drežnjak je odmah uzvratio tricom, sedmom svoje momčadi, nakon čega se ponovno pokazala obrana sa samog otvaranja susreta koja je punih šest i pol minuta ostavila domaćine bez poena iz igre pa je semafor pred odlazak na veliki odmor pokazivao visokih plus 19 iz perspektive gostujućeg sastava (35:54).


KK Cibona - KK Zadar

FOTO: Goran Stanzl/Pixsell




Potpuna dominacija u skoku pretočena u čak 18 uhvaćenih lopti više od suparnika te bolji šut za tri poena (8-19) trasirali su put Jusupovim trupama koje su ponovno zagospodarile parketom, a da situacija bude još nezahvalnija za Zagrepčane pobrinuli su se problemi s osobnim pogreškama visokih igrača domaće momčadi Domagoja Vukovića i Josipa Pavkovića koji su na parket „lansirali“ mladog Niku Bandova koji protekli tjedan uopće nije trenirao s momčadi, već je s mladom hrvatskom reprezentacijom nastupao na Europskom prvenstvu u košarci 3×3 koje se održavalo u grčkom Heraklionu, odakle se vratio sa zlatnom medaljom.


Opuštena kontrola


Zadar je u svlačionice odnio prednost 40:56 te se činilo da mirno brodi k pobjedi, no u nastavku nije pružio onako uvjerljivu igru iz prve četvrtine koja je „mljela“ protivnika, pa smo u pojedinim trenucima gledali puko odrađivanje posla s opuštanjem većeg stupnja nego bi bilo poželjno. Domaćine je na priključku držao Radovčić koji je odgovorio na dvije trice Marka Ramljaka, a da nije bilo raspoloženog kapetana Zadra koji je čak četiri puta bio precizan izvan linije 6.75 mogli su „Cibosi“ i ozbiljnije priprijetiti. Dvoboj kapetana viđen u trećoj dionici na koncu je otišao na stranu šibenskog razigravača u zagrebačkim redovima koji je vlastitim naporima dogurao svoju momčad na minus osam (66:74), no za ozbiljniju ugrozu nije bilo snage ni širine igračkog kadra. Zadar je izgubio ritam iz prvoga dijela, no „kontrola leta“ je savršeno funkcionirala, a kada se u početnim minutama četvrte četvrtine ponovno ukazala čvrsta obrana iz većeg dijela prvog poluvremena pitanje pobjednika je bilo riješeno.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Goran Stanzl/Pixsell


Kada je stao Radovčić, stala je i Cibona, dok je s druge strane napad Zadra bio neumoljiv pa su dva boda serijom 0:15 usmjerena prema jugu. Petoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je Marko Ramljak s 19 poena, šest asistencija i pet skokova, a pratili su ga Karlo Žganec i Arijan Lakić koji su dodali po 15 koševa, a valja istaknuti i dobru predstavu Lovre Mazalina koji je dodao tek poen manje, što je nadogradio s deset uhvaćenih lopti i pet uspješnih dodavanja. Kod Cibone su se posebno istaknuli Krešimir Radovčić s 23 koša i pet asistencija te Ivan Perasović koji je s klupe ubacio 22 poena.


CIBONA         81


ZADAR          99


(21:35, 19:21, 26:22, 15:21)


ZAGREB – Košarkaški centar Dražen Petrović. Gledatelja: 500. Suci: Josip Jurčević, Branimir Galić i Leo Roglić.


CIBONA: Vuković 8, Radovčić 23, Majcunić 14, Pavković 2, Aranitović 12, Perasović 22, Jakić, Crnogorac, Ferderber, Bandov, Krizmanić. Trener: Jakša Vulić.


ZADAR: Žganec 15, Mazalin 14, Lakić 15, Božić 6, Ramljak 19, Klarica 9, Vujačić, Njegovan 2, Jambrović 7, Drežnjak 12, Grbić. Trener: Danijel Jusup.


Šut za dva: Cibona 18-36 (50 %); Zadar 23-38 (60 %).


Šut za tri: Cibona 9-29 (31 %); Zadar 14-39 (35 %).


Sl. bacanja: Cibona 18-24 (75 %); Zadar 11-15 (73 %).


Skokovi: Cibona 27 (25 + 2); Zadar 54 (39 + 15).