Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA liga, 18. kolo

Zadar napravio veliki korak ka doigravanju

Autor: Paulo Sarić

29.01.2024. 21:54
Zadar napravio veliki korak ka doigravanju

Foto: Ivana Dergez/KK Cibona/ABA liga



Košarkaši Zadra upisali su vrijednu pobjedu protiv Cibone. Igrači Danijela Jusupa večeras su u posljednjem susretu 18. kola ABA lige slavili u velikom hrvatskom okršaju protiv povijesno najvećeg rivala rezultatom 71:88. Premda su bili lišeni usluga kapetana Marka Ramljaka, Zadrani su uspjeli nadoknaditi rani dvoznamenkasti minus te su mirnom igrom u nastavku susreta došli do bitnih bodova u lovu na doigravanje.


Skok Cibosa


Zadar je u utakmicu krenuo ojačan statistički najboljim igračem lige Lukom Božićem, kojem su od prve minute na parketu društvo pravili Karlo Žganec, Lovro Mazalin, Juan Davis i Arijan Lakić, dok su „Cibosi“ na klupi ostavili svoje najveće ovosezonsko pojačanje, oporavljenog Filipa Bundovića. Prve minute su protekle u borbenoj košarci u kojoj su se igrači morali dobrano namučiti za svaki poen, pri čemu je razvoj događaja išao na ruku domaćinima koji su na krilima rana četiri skoka u napadu preuzeli rezultatsku inicijativu.


Lovro Mazalin (KK Zadar) i Tomislav Mihael Buljan (KK Cibona)

FOTO: Ivana Dergez/KK Cibona/ABA liga


Nije se to svidjelo treneru Jusupu koji je vrlo brzo pozvao svoje igrače na opominjući razgovor, no on nije urodio željenim plodom jer su „Vukovi“ u prvoj četvrtini dominirali pod obručima i zahvaljujući tome diktirali tempo susreta. Zonska obrana i raspoložena visoka linija dali su rani impuls košarkašima iz Savske koji su na ulasku u devetu minut pobjegli i na dvoznamenkastu prednost (19:9), a minus je mogao biti i neugodniji po momke s Višnjika da razigran nije bio Mazalin koji je ubacio više od polovice koševa svoje momčadi pa se u drugu dionicu ušlo s devet poena viška za Cibonu (20:11).


Povratak prvaka




Muku su Zadrani u prvih deset minuta mučili po pitanju organizacije napada jer su otvorene pozicije, osim na niskom postu, mahom dolazile izvan linije 6.75, što je, znajući ovosezonske postotke šuta za tri poena Jusupove družine, nedvojbeno išlo na ruku domaćem sastavu, no kako je vrijeme odmicalo tako su i obje momčadi polako dolazile na radnu temperaturu, a to je više odgovaralo potentnijim gostima koji su malo po malo topili zaostatak. Skok je i dalje bio problem, „Cibosi“ su u početnih 14. minuta imali čak sedam drugih napada, ali konačno su stigli i dugo čekani poeni na nepostavljenu obranu pa se Zadar prišuljao na posjed zaostatka (28:25).


Jakov Mustapić (KK Cibona) i Juan Davis (KK Zadar)

FOTO: Ivana Dergez/KK Cibona/ABA liga


Bila je to prijeko potrebna iskra za dalmatinski sastav, no za njeno potpuno rasplamsavanje valjalo je sačekati samu završnicu prvog poluvremena kada su gosti krenuli u veliki nalet i serijom 0:13, okrunjenom tricom Lakića s istekom vremena, prešli u vodstvo. Dugo su suci vijećali je li beogradski vanjski igrač na vrijeme izbacio loptu, da bi na koncu procijenili da su desetinke igrale na korist Zadra, za plus četiri uoči nastavka (36:40).


Dominacija


Treća četvrtina je donijela bolju igru branitelja naslova prvaka Hrvatske koji je konačno povezao svoje redove i pronašao ritam koji ga je krasio u dosadašnjem dijelu sezone. Cibona je i dalje bila opasna, no Božić i Mazalin su držali svoju momčad na distanci, da bi trica Žganeca odvela goste i na do tada najviših plus sedam u 26. minuti (47:54). Nakratko je uzvratio Jakov Mustapić, ali smireniji su bili Zadrani u trećoj četvrtini, što se očitovalo u puno većoj grubosti domaćina, pri čemu je prednjačio Bundović koji je zaradio nesportsku osobnu pogrešku, uz nekoliko nekažnjenih laktova, i time trasirao bijeg igrača Danijela Jusupa u dvoznamenkaste vode.


Lovro Mazalin (KK Zadar) i Krešimir Radovčić (KK Cibona)


U posljednjih deset minuta ušlo se s 58:66 za košarkaše s Višnjika koji su uspostavili kontrolu skoka i na krilima agresivne obrane mirno branili prednost. Visoka linija je na svoja pleća stavila napadački teret, a jedina prava ugroza je dolazila od strane kapetana zagrebačkog sastava Krešimira Radovčića, no kada je najviše trebalo Zadrani su bili mirne ruke i mirno priveli susret kraju.


Luka Božić je s 22 poena, osam skokova i četiri asistencije bio najefikasniji u pobjedničkim redovima, a pratio ga je raspoloženi Lovro Mazalin s 15 koševa, dok je kod Cibone prednjačio Aleksandar Aranitović s 15 poena.