Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA liga, 18. kolo

Zadrani kompletni prema vučjem brlogu

Autor: Andrija Dešpoja

29.01.2024. 09:26
Zadrani kompletni prema vučjem brlogu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL



S dalmatinskog na vječiti hrvatski derbi poskočiti su bili primorani košarkaši Zadra, i to u hipu, bez prevelikog razmišljanja, što se moglo čak primijetiti i u završne tri minute sraza u petak na splitskim Gripama gdje su desetkovani ozljedama igrači Danijela Jusupa propustili veliku priliku da se prema Draženovom domu, gdje ih večeras od 20 sati očekuje Cibona, upute sa slašću trećeg ovosezonskog slavlja u međusobnim okršajima. Ipak, završnica u kojoj je Split zaostajao pet koševa (60:65) i koja je ulijevala nadu navijačima kluba s Višnjika da će se niz pobjeda kontra »Žutih« nastaviti, otišla je u potpuno obrnutom smjeru. Momčad Slavena Rimca, unatoč lošem napadačkom izdanju, pokazala je karakter i 7:0 serijom u posljednjih 180 sekundi utakmice zgotovila priču u svoju korist, a dojam je da su im tome uvelike olakšali Zadrani koji su se potpuno pogubili i na koncu bez ispaljenog metka zaključili do tih trenutaka tešku rovovsku bitku.


Danijel Jusup (KK Zadar)

Danijel Jusup (KK Zadar)


Loša završnica


Nejasno je potpuno ostalo kako su se odigrala posljednja dva napada, ili bolje reći nisu se odigrala, jer 25 sekundi prije kraja Zadar je imao napad na 65:65 koji je upropastio Petar Vujačić ne prebacivši se s loptom u drugo polje, dok je sedam sekundi prije kraja, pri rezultatu 67:65 Adem Mekić uzeo potpuno bizaran šut sa svoje polovice, neznajući da se mogao organizirati napad, a nakon toga se nije išlo na prekršaj te je tako 35 i kusur energetski vrlo intenzivnih minuta Jusupove momčadi na Gripama doslovno bačeno u vjetar. Na sva ta događanja u trima posljednjim minutama strateg Zadra nije imao baš konkretan odgovor iako se trudio uljepšati tragikomične poteze svojih štićenika neprelaznom obranom Splita kao i neigranjem Luke Božića i Marka Ramljaka, a utjehu je pak pronašao u činjenici da se izgubilo sa samo dva razlike, što je puno manje od osam koliko je Split zaostao u prvom dvoboju na Višnjiku.


– Imali smo svoje šanse, zadnju četvrtinu smo dali samo četiri koša, mislim da je to presudilo, Čini mi se da su nas otjerali daleko od koša, nismo mogli spuštati loptu lagano, izgubili smo neke lopte. Na vanjskim pozicijama nismo uspijevali loptu približiti košu, tu smo kiksali. Igrali smo bez Božića i Ramljaka pa smo došli u egal, treba to respektirati. Nismo igrali pretjerano dobro, ali me i iznenadilo da smo bili u prilici pobijediti, ipak su to dvojica vanjska igrača koja su nam izuzetno bitna. Ne bi bilo nezasluženo ni da smo pobijedili, a išli smo na kraju na ovaj prekršaj da ne igramo produžetke tako da, ako izgubimo, imamo bolju međusobnu koš-razliku, ipak je to nekakva prednost – komentar je bio Danijela Jusupa nakon neslavno završenog okršaja na Gripama, ali nije se za tim previše suze prolijevalo jer se fokus automatski prebacio na u ovom trenutku sigurno važniji abaligaški sraz s Cibonom. U regionalnim okvirima, za razliku od domaćih, pobjeda nosi puno više, a u tom kontekstu Zadranima je svakako cilj dosegnuti desetu kojom bi još više bili blizu plasmana u doigravanje, a čak se pritajeno cilja na šestu poziciju kojom se izmiče u eventualnom četvrtfinalnu od dohvata beogradskih euroligaša.


Aleksandar Aranitović (KK Cibona) i Marko Ramljak (KK Zadar)

Aleksandar Aranitović (KK Cibona) i Marko Ramljak (KK Zadar)


Povratak kapitalaca




U Draženovom domu se Jusup nada pomoći svojih kapitalaca, Božića i Ramljaka, što postavlja potpuno druge omjere uoči trećeg ovosezonskog dvoboja s »Vukovima« koji kada su u pitanju abaligaške utakmice imaju na raspolaganju cijeli sastav plus Filipa Bundovića koji se vratio u svlačionicu u petak i zabljesnuo protiv Cedevite Junior s 31 poenom.


– Nakon utakmice sa Splitom imali smo jedan dan za oporavak i pripremu za Cibonu koja za razliku od hrvatskog prvenstva u ABA ligi igra u skroz drugom sastavu. Njihov šut za tri poena mnogima predstavlja problem, nadam se da ćemo ga uspjeti svesti na neke postotke koji nam idu u prilog, da ćemo izgledati kao momčad i biti kompaktni. U Splitu smo igrali bez Ramljaka i Božića, vjerujem da će biti spremni za ovu utakmicu i participirati u malo većoj minutaži. Medicinska služba prati njihov oporavak, radimo sve što treba raditi da bi opet bili s nama – istaknuo je trener Zadra, dok je derbi s Cibonom najavio i kapetan Ramljak koji se u pravom trenutku vraća na teren nakon što je mjesec dana izbivao s njega zbog ozljede.


– Neće biti lagano. Cibona u regionalnoj ligi igra u punom sastavu, pokazali su da znaju odigrati ozbiljnu utakmicu protiv ozbiljnih protivnika. Tu su lideri Aleksandar Aranitović i Jakov Mustapić, ali imaju širinu. Vjerujem da mi nismo nešto naročito pali, bez obzira na ozljede, da ćemo ostati u dobrom ritmu, fizički i taktički se pripremiti i uspješno suprotstaviti Ciboni – kazao je kapetan momčadi s Višnjika.