Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Premijer liga, 18. kolo

Zadar pokleknuo u završnici dalmatinskog derbija

Autor: Andrija Dešpoja

26.01.2024. 20:57
Zadar pokleknuo u završnici dalmatinskog derbija

Foto: Ivica Čavka/KK Split



Treći dalmatinski derbi ove sezone koji se odigrao u sklopu 18. kola Premijer lige pripao je košarkašima Splita nakon neizvjesne završnice rezultatom 67:65. Epilog je to iznimno grčevite i negledljive utakmice u kojoj su prednjačile obrane, a u toj jednoj rovovskoj bitki na koncu su zadovoljniji izašli igrači Slavena Rimca koji su doslovno iščupali dva boda u završne tri minute utakmice, dostigavši osam zaostatka. Zadrani su odigrali, bez pomoći kapetana Marka Ramljaka i najkorisnijeg igrača Luke Božića, vrlo korektnih 35 i kusur minuta s naglaskom na granitnu obranu, no nestali su u ključnim trenucima, pali pod pritiskom domaće atmosfere na Gripama, što će potvrditi tek četiri poena zabijena u posljednjoj dionici i zbog toga se vraćaju kući s drugim porazom u hrvatskom prvenstvu koji ipak ima jednu pozitivnu konotaciju, a to je da su izgubili manje od osam razlike koliko je završio prvi susret i u izglednoj su poziciji da 22. kolo dočekaju na prvom mjestu poretka.



Raspoloženi Mazalin


Iako je Jusup krenuo s Juanom Davisom i Ademom Mekićem, igračima koji inače skupljaju tek mrvice u derbi utakmicama, zauzet je odlučan i čvrst obrambeni stav koji nikako nije odgovarao u zadnje vrijeme razigranim Splićanima. Primjetno je bilo od podbacivanja lopte s centra da borbenosti neće izostati ni na jednoj, ni na drugoj strani, a taj jedan požrtvovan pristup ubio je kreaciju pa je polovicom prve četvrtine na semaforu svjetlilo mršavih 7:8. „Žuti“ su pokazali izrazitu napadačku sterilnost na otvaranju, jedino je raspoložen bio Lewis Sullivan, dok se kod Zadra razigrao Lovro Mazalin koji je ušao s klupe i odmah donio razliku na parket male dvorane na Gripama. Vezao je Petrinjac, nakon što je skupio dva brza prekršaja, šest koševa, od čega su bila dva moćna zakucavanja, što je s ubačajem Drežnjaka odvelo goste do ugodnih šest plusa (13:19). No, nisu uspjeli to i zadržati u posljednje dvije minute prve dionice, jer su pogotci Mate Kalajžića i Tonija Perkovića vratili Splićane u rezultatsku ravnotežu (17:19). Veliki promet, a mala zarada – bio je dojam kojim se pristupilo drugom dijelu utakmice iz perspektive gostujuće momčadi, koja je dobila novi uzlet ulaskom u igru Petra Vujačića. Njegove dvije trice, uz jednu Mekića ponovno su podigle akcije Zadrana (26:30), međutim kontinuitet se nije uspijevao održati na obrambenom kraju terena gdje su malo-pomalo na svoje počeli dolaziti domaći bekovi, prije svih Kalajžić i Perković koji su u suradnji s Derekom Funderburkom povukli svoju momčad do najvećih četiri viška (40:36). Ali, ni njihovo veselje nije bilo predugog vijeka, pokvario je zadovoljstvo domaće publike šuterski raspoloženi Vujačić koji je u završnom napadu prvog poluvremena ubacio svoju treću tricu, čime se zaostatak Zadrana reducirao na pola koša (40:39).



Uspon pa pad


A igra na refule srećom po momke u plavim dresovima nije se nastavila i u trećoj četvrtini koju su Jusupovi igrači otvorili impozantnom serijom 7:0, tricu je zabio Davis, dok su dvice vezali Drežnjak i Žganec (40:46) te je Rimac morao posegnuti za minutom odmora u trećoj minuti nastavka. Trica i dvica Funderburka koje su uslijedile nisu puno pomogle „Žutima“ jer nisu imali rješenja na suprotnoj strani za izrazito živog Mazalina koji se pokazao najzaslužnijim što je Zadar do posljednje minute treće dionice pobjegao na dvoznamenkastu prednost (50:61). Zatvoreni su vješto svi prilazi košu, i da nije bilo dekoncentracije u zagrađivanju reketa kao i malog sudačkog poguranca, mogli su se gosti puno zadovoljniji uputiti prema deset minuta odluke. Ovako je domaćin uspio preko Runjića i Sullivana primiriti nabujale Jusupove igrače i s osam minusa (53:61) održati se u igri u posljednjoj dionici koja je očekivano donijelo grčevitu igru i malo poena, a Split se javio nakon proteka polovice vremena u četvrtoj četvrtini. Tricu je zabio Boris Tišma za primicanje na pet minusa (58:63), a na ulasku u završne dvije minute Shorter je dovukao svoje do potpunog egala (65:65). Na koncu se sve svelo na jednu loptu nakon promašaja Žganeca i Lakića za tri, dok su na drugoj strani promašili Shorter i Funderburk. Zadar je imao 18 sekundi za posljednji napad, no Vujačić nije uspio prenijeti loptu na svoju polovicu i „Žuti“ taj poklon nisu propustili, već su preko Funderburka došli do pobjedničkog ubačaja. Mazalin se pokazao najefikasnijim na obje strane s 20 koševa, a kod Splita su prednjačili Shorter i Fuderburk s 13 koševa.