Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Premijer liga, 18. kolo

Bez Božića u Rimčevu neveru

Autor: Andrija Dešpoja

26.01.2024. 13:27
Bez Božića u Rimčevu neveru

Foto: Luka Jeličić



Nakon što su prošlog vikenda dobili mali popust u vidu lakših protivnika, što Krka i Bosco u okvirima regionalne i domaće lige stvarno jesu, košarkaše Zadra u nadolazećem vikendu očekuje poprilično težak posao. Radi se o vezanim hrvatskim derbijima, prvi je na meniju dalmatinski koji ih vodi večeras na Gripe gdje će se tražiti učvršćivanje na poziciji jedan u Premijer ligi, dok u ponedjeljak Zadrane put vodi prema Draženovom domu gdje će se pretendirati na jubilarnu desetu abaligašku uspješnicu, ali protiv unatoč svim njihovim problemima dobre Cibone koja će biti kompletna i koja je uostalom jedina ove sezone od hrvatskih klubova uspjela poraziti momčad Danijela Jusupa. A da će postati drugima kojima je to pošlo za rukom svakako se nadaju igrači Slavena Rimca koji su nakon slavlja Zadra na Gripama u osmom kolu regionalne lige, sada već dalekog 17. studenog prošle godine, zakoračili pobjedničkim stazama i to je dovelo do toga da se dva i pol mjeseca kasnije na njihovom kontu nataloži čak 16 pobjeda iz 19 utakmica. Niz je to za svaku pohvalu, a jedino su, Cibona u hrvatskom prvenstvu te Crvena zvezda i nedavno Borac u ABA ligi, uspjeli u međuvremenu Splićanima uzeti mjeru, što je dokaz da su se u Rimčevoj svlačionici definitivno poklopile sve kockice u jedan impozantan pobjednički mozaik. A sve im se okrenulo na bolje nakon pogleda u ogledalo i priznanja da su promašili sa strancima početkom sezone, pa su ekspresno vratili poznata lica Shannona Shortera i Lewisa Sullivana, uz koje su ostali podigli svoju igru i samopouzdanje pa su se »Žuti« uspješno i u relativno kratko vrijeme metamorfozirali iz ružnog pačeta u goropadnog lava. S takvim stavom dočekuje se večeras dalmatinski rival koji im je još od lani ostao velikim dužnikom, a kamoli da se spominje nova sezona u kojoj su na 0-2 u međusobnim okršajima.


Ramljak u sastavu


A jesu li Zadrani sposobni i treći put ove sezone naći ispred Splita, pitanje je na koje nije znao dati precizan odgovor njihov trener Danijel Jusup. Nije mu ni za zamjeriti kada je i dalje desetkovanost najčešća riječ koja se može čuti posljednjih tjedana u i oko Višnjika jer ozljede kapetana Marka Ramljaka i najkorisnijeg igrača Luke Božića nisu još uvijek sanirane, i sve to donosi mnogo upitnika u pripremi paklenog vikenda u kojem se igraju dvije utakmice s visokim ulozima.





– Sigurno je da Luka neće biti s nama, Marko će biti, no koliko će i hoće li uopće moći participirati u igri o tom – potom. Obojica se cijelo vrijeme nalaze u posebnom programu, odvojeni su od ostalih, u procesu su rehabilitacije koja ide kako treba i medicinska služba to iz dana u dan prati, radimo sve što trebamo, no moramo čekati te odlučiti uzeti ili ne uzeti određeni rizik. Ne bi bilo dobro da krenu prerano i onda napravimo još veće zlo. Tako da što se tiče Luke ne isključujem mogućnost da će biti s nama u ponedjeljak na gostovanju kod Cibone – izjadao se Jusup s objektivnim problemima koji ga uistinu tište u ovim hladnim siječanjskim danima, a kako i neće kada je svjestan da je neizmjerno teško nadoknaditi ono što taj dvojac svaku utakmicu donosi na parket.


Pomoć navijača


No, isto tako je svjestan da se iz svoje kože ne može i sukladno tome je najavio dvoboj u kojem je sigurno domaćin u blagoj prednosti, i zbog širine i zbog sportske forme, kao i na račun domaćeg parketa.


– Počeli smo prije tri dana pripremu za tu utakmicu. Kao i uvijek, protiv Splita nas očekuje zahtjevan dvoboj. Oni su u evidentnom usponu forme i mislim da su se posložili i da je puno jasnije definirano tko što radi u momčadi i čim je to tako onda se dobije jedna mirnoća i samim time na kvaliteti igre. A to protivnicima, u ovom slučaju smo to mi, dodatno otežava posao. Igraju na domaćem terenu, a kod nas će dosta toga ovisiti u kakvom ćemo sastavu istrčati – kazao je strateg Zadra koji kada već teško može računati na kompletnu momčad nije propustio priliku pozvati navijače za pomoć, a poznavajući njihovu neograničenu odanost i praćenje kluba na gotovo svim gostovanjima gromoglasna podrška Tornada sigurno neće izostati na Gripama.


– Pozivam navijače koji su uvijek uz nas, da nam pomognu, da budu s nama i da nam pomognu izvući maksimum u ovom trenutku – poručio je trener Zadra uoči utakmice 18. kola Premijer lige koja počinje u 19 sati, uz izravan tv-prijenos na kanalu Maxsporta.


Želimo se revanširati


Uoči dolaska protivnika koji im svakako ne leži, u stožeru Splita se isto muče s ozljedama, pa je nakon Mate Kalajžića pod medicinsku skrb završio i Krešimir Ljubičić. No, svejedno Slavenu Rimcu to nije opravdanje pred dvoboj u kojem se žarko želi nadjačati dalmatinskog rivala.


– Kao i Zadar, tako i mi imamo određenih problema s ozljedama. Vidjet ćemo hoće li se oni moći zakrpati, dok je nama ozljeda Ljubičića dodatni problem. Bez obzira na to, mislim da će obje momčadi izaći vrlo motivirane na teren, s puno energije, a mi moramo gledati revanširati im se za ta dva poraza. U prve dvije utakmice su oni bili pametniji, hrabriji, i na kraju krajeva bolji. Zadar igra svoju prepoznatljivu igru, atipični su, s jako puno kontakt igre, »low-posta«, u obrani zatvaranja reketa, tako da ćemo morati biti jako pametni i točno znati što želimo u napadu. Nadam se da ćemo uz podršku publike odigrati jednu hrabru, borbenu utakmicu i doći do pobjede – kazao je strateg »Žutih«.