Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Premijer liga, 13. kolo

Ramljak i družina lakoćom riješili Šibenku

Autor: Andrija Dešpoja

17.12.2023. 19:47
Ramljak i družina lakoćom riješili Šibenku

Foto: Mate Komina



Nakon velikog trijumfa u petak u beogradskom Železniku, 48 sati kasnije je košarkaše Zadra očekivala 13. obveza u hrvatskom prvenstvu. Na svom Višnjiku ugostili su Šibenku u kojoj su bez ikakvih problema pronašli ukupno dvanaestu ovosezonsku žrtvu, svladavši je s 85:68. Tako se sastav Danijela Jusupa uspješno vratio na pobjednički kolosijek u Premijer ligi, nakon što se prethodne nedjelje okliznuo na Ciboni koja je s tek pet seniorskih igrača iznenađujuće odnijela puni plijen iz Krešinog doma. Nekih tristotinjak gledatelja na Višnjiku, od čega je barem polovica pripala dvjema rivalskim navijačkim skupinama, Tornadu i Funcutima, mogla je gledati očekivanu igru mačke i miša u kojoj je miša glumila Šibenka i bila uhvaćena u trapulu praktički nakon uvodnih deset minuta igre.


Božić na poštedi


Trener Zadra odlučio se na svoju prokušanu metodu da u utakmicama hrvatskog prvenstva, pogotovo ako uslijede netom nakon abaligaške obveza, poštedi svoje najistaknutije vedete, pa su se od prvih sekundi na parketu Krešinog doma našli Krševan Klarica kao alternacija Luki Božiću i Juan Davis koji je zamijenio Darija Drežnjaka. Trebalo je nekih sedam do osam minuta da se Zadrani nametnu protivniku kojem je u tom razdoblju glavu iznad vode s tri pogođene trice držao omaleni Amerikanac Antonyo Makale Foreman, pa se za prvo osjetnije vodstvo domaćih košarkaša morao čekati smiraj prve četvrtine. Tada se Jusupova momčad na krilima nadahnutog kapetana Marka Ramljaka te Krševana Klarice i Petra Vujačića počela uzdizati prema 16 viška (36:22) koje su zakaparili nakon proteka tri minute druge četvrtine.


Patrik Jambrović (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Nisu se gosti iz Krešimirova grada olako predavali, štoviše na krilima Luke Skorića i Mylesa Howarda u četiri minute su reducirali zaostatak za čak deset koševa (41:35), međutim sama završnica prvog dijela dvoboja potvrdila je kvalitetu domaće momčadi koja radi 13:3 seriju te se uoči odmor vraća na najvećih dotad 16 plusa (54:38). Zasluga za taj posljednji udar u prvom poluvremenu išla je svakako na adresu Ramljaka i Vujačića koji su taj dio susreta zaključili s dvoznamenkastim brojkama u rubrici zabijenih koševa. Kapetan je ubacio čak 19, uz šut 8-11, dok se mladi slovenski šuter predstavio u jednom opuštenijem izdanju, nego inače kada su u pitanju utakmice u Krešinom domu.


Drežnjak potvrdio




Povratak iz svlačionica nije donio nastavak igre Juspovog sastava iz prvog poluvremena. Na obje strane je došlo do napadačke krize, a malo veću korist su izvukli gosti koji su zaključili treću dionicu rezultatom 14:11 i uputili se prema odlučujućih deset minuta s 13 minusa (65:52), koji je nakon proteka minute igre u četvrtoj dionici sveden i na 11 koševa zaostatka (67:56). No, tu je ujedno i bio kraj nadanja Šibenke da bi mogla do eventualnog iznenađenja na Višnjiku, jer je Vujačić trećom svojom tricom vratio Zadar u ugodne vode (70:56), a točku na i u drugom ovosezonskom susjedskom derbiju potom je stavio tricom i dvicom uz dodatno bacanje Dario Drežnjak.


Petar Vujačić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Jusupova momčad se šest minuta prije kraja našla na 19 viška (78:59) te je u preostalom vremenu dopustila Šibenčanima priliku za častan poraz. Prvo ime susreta bio je Ramljak koji je zabio 25 koševa, dok su Vujačić i Klarica dodali 13 i 12 ubačaja. U gostujućim redovima Skorić je bio najefikasniji sa 16, dok je Foreman postigao 15 poena.