Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Trener Jurlina nakon osvajanja prvenstva

Pokazali smo da smo nekoliko klasa iznad konkurencije

Autor: Paulo Sarić

25.05.2023. 11:27
Pokazali smo da smo nekoliko klasa iznad konkurencije

Foto: Andrej Jančijev/KSZŽ



Demonstracija sile. U te bi se dvije riječi moglo sažeti izdanje juniora Zadra na šibenskoj završnici prvenstva Hrvatske na kojoj su se igrači Roka Jurline okitili zlatnom medaljom. Drugom u posljednje tri sezone. Premda su branitelji naslova iz Cedevite Junior bili favoriti uoči početka završnog turnira, Zadrani su se na koncu pokazali neprikosnovenima na parketu. Plod talentirane generacije, rada u omladinskom pogonu i odluke da se oformi razvojna momčad. U velikom finalu je čekala Cibona, no ni „Vukovi“ nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti ambicije mladića s Višnjika. Na koncu, okruglih plus 50 za zoran dokaz juniorske kvalitete i seniorskog potencijala.


– Osjećaj je predivan. Iskreno, mislim da još uvijek nismo svjesni koliko je ovo velika stvar s obzirom na dominaciju i način na koji smo došli do zlata. Dugo sam u sustavu, što kao igrač, što kao trener, i već godinama pratim završne turnire, ali se ne sjećam da je neka momčad ovako premoćno osvojila naslov – kazao je trener juniora Zadra Roko Jurlina, koji je po drugi puta u karijeri stavio nacionalno zlato oko vrata. Prvi puta mu je to pošlo za rukom još kao igraču, u starim Jazinama, sada već davne 2009. godine, kada je bio izabran i za najkorisnijeg igrača turnira.


Juniori KK Zadar

FOTO: Andrej Jančijev/KSZŽ


Individualni napredak

Zadrani su se u obje utakmice rano odvojili na dvoznamenkastu prednost, nakon čega su manje-više mirno kontrolirali događanja na parketu i održavali razliku, a posebno je impresivno bilo izdanje iz posljednjih deset minuta finalnog okršaja s Cibonom, kada je na naplatu stigao sav rad od početka sezone. Za potvrdu onoga što se već neko vrijeme znalo. Na Višnjiku raste izuzetno talentirana generacija.




– Nakon „Final Foura“, ali i nakon poluzavršnih turnira, o tome nema spora. Niti jedna momčad nam nije uspjela parirati niti u jednom segmentu igre. Naravno, bilo je tu određenih „crnih rupa“, ali čitavo vrijeme smo kontrolirali ritam i nametnuli se energijom, fizičkom spremom i tehničko-taktičkim elementima. Pokazali smo da smo nekoliko klasa iznad konkurencije, koja jest bila kvalitetna, no naš rad kroz čitavu sezonu je kapitaliziran na najbolji mogući način. Od početka natjecateljske godine smo pokazali zajedništvo, a igrači su, svi do jednog, ostvarili veliki individualni napredak. Na nama je da nastavimo raditi, a na klubu je da ih pokuša zadržati te da u doglednoj budućnosti postanu okosnica seniorskog sastava. Uvjeren sam da među momcima koji su osvoji naslov prvaka Hrvatske ima zaista potentnih mladića koji bi mogli dati veliki doprinos seniorskoj momčadi – istaknuo je trener juniora Zadra.


Zadarsko zlato nije plod rada samo jednog čovjeka, već pravi timski uspjeh, što je posebno naglasio trener Jurlina.


– Moram istaknuti čitav stručni stožer, počevši od kondicijskog trenera Marija Mandira kojem sam zahvalan na ovoj sezoni. Riječ je o velikom profesionalcu i vrhunskom znalcu, o čemu najbolje svjedoči podatak da je ponovno izabran za kondicijskog trenera seniorske reprezentacije, što je velika vrijednost kluba. Želim istaknuti i ulogu Tonija Matešića koji je s nama bio prvi dio sezone. Izuzetno mi je žao što nije ostao do kraja, no njegov doprinos trofeju je vrlo velik. Na koncu, tu je liječnička služba koju čine Šime Srzentić i Mladen Babić, obojica vrhunski ljudi i vrhunski profesionalci koji su odradili „lavovski posao“. Svi zajedno su nam pomogli doći do naslova prvaka Hrvatske.


Roko Lukić (juniori KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KSZŽ


Pet reprezentativaca

Pobjeda se proslavila kako i doliči, jer ne postaje se svaki dan prvak države, no već iduće jutro razmišljanja su usmjerena prema ljetu. Nastavku rada i daljnjem napretku zadarskih mladića.


– Igrači će dobiti tjedan dana slobodno, da se odmore i resetiraju, nakon čega nastavljamo s individualnim radom. Krajem šestog mjeseca počinju pripreme kadetske reprezentacije kojoj sam izbornik, a još jedna potvrda našeg dobrog rada jest i podatak da su čak petorica zlatnih juniora dobila pozive na širi spisak nacionalnih selekcija do 18 i do 20 godina. Oni će nastaviti trenirati kroz reprezentacije, gdje će imati kvalitetan rad s najboljim igračima u svojoj generaciji,  dok će preostali momci individualno raditi po klupskom programu. Nadam se da ćemo iduće godine napraviti novi korak naprijed pošto su samo Ivan Njegovan i Gabriel Karamarko izlazno godište, dok su svi ostali ulazni juniori i kadeti. Vjerujem da imamo još dosta toga za reći – poručio je Jurlina