Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Završni turnir

Juniori Zadra prvaci Hrvatske

Autor: Paulo Sarić

23.05.2023. 19:47
Juniori Zadra prvaci Hrvatske

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Juniori Zadra novi su prvaci Hrvatske! Po drugi puta u posljednje tri sezone mladi košarkaši s Višnjika okrunili su se naslovom najboljeg u državi, svladavši u današnjem velikom finalu vršnjake iz Cibone rezultatom 89:54. Sudeći po viđenome, potpuno zasluženo. Zagrepčani su tek prvih nekoliko minuta parirali mladićima Roka Jurline koji su vrlo brzo konsolidirali svoje redove i na krilima četiri dalekometna ubačaja čvrsto preuzeli uzde nad susretom. Precizni su bili redom Roko Lukić, Gabriel Karamarko, Jurica Zagoršak i Josip Badrak, za bijeg na ugodnih plus osam (22:14) na isteku devete minute.


Za odlazak Jurlininih đaka na dvoznamenkastu prednost valjalo je sačekati novu tricu, petu u dvoboju, ovoga puta djelo Vite Perkovića za bijeg na 32:22. Trener Cibone Ante Samac je reagirao minutom odmora i zamjenom čak trojice igrača, no nije to previše pomoglo mladim „Vukovima“ koje je uskoro „kaznio“ i Michael Ružić, da bi se na veliki odmor nakon još jednog dalekometnog ubačaja Lukića otišlo s ugodnih 49:32 iz zadarske perspektive. Uz dobar šut za tri poena, i gotovo svi ostali segmenti igre bili su na strani Zadra, što se prije svega odnosi na kontrolu skoka i broj poena iz suparničkih pogrešaka, pa je nalet Cibone sa sredine treće četvrtine, kada su Zagrepčani vezali sedam koševa bez odgovora, rezultirao tek pokojom „podignutom obrvom“ ljubitelja momaka u bijelim dresovima.


Primaknuli su, doduše, Karlo Križanac i Josip Pavković u dva navrata svoju momčad i na minus deset, posljednji put na isteku 30. minute, no sve dileme oko pobjednika i novog prvaka Hrvatske su nestale već na samom otvaranju četvrte dionice. Furiozno su Zadrani istrčali na parket, željni da s obje ruke zgrabe pehar za koji su čitave sezone pokazivali da im pripada. I napravili su to sa stilom. Čvrsta obrana nije ostavljala „ni milimetra“ košarkašima Cibone, a fluidan protok lopte u napadu je otvarao prostor za otvorene šutove pa je prednost udvostručena u tek nešto više od dvije minute, da bi se „zadarski tornado“ nakratko zaustavio tek na isteku 35. minute nakon serije 16:0. Semafor je tada pokazivao visokih plus 26 za igrače Roka Jurline (76:50) te je pitanje prvaka već odavno bilo riješeno, no nije to omelo mlade Zadrane da nastave s dominantnom predstavom te iz minute u minutu nastave povećavati razliku, sve do ogromnih 89:52, prije nego je Niko Bandov „počasnim polaganjem“ ublažio poraz Cibone.




Roko Lukić je s 20 poena i devet skokova bio najefikasniji među petoricom dvoznamenkastih u zadarskim redovima, a pratio ga je Vito Perković s 14 koševa i pet uhvaćenih lopti, dok je „Cibose“ s 19 poena predvodio Luka Frančešević.