Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najava treće utakmice

Jusup: Moramo biti spremni za rat

Autor: Paulo Sarić

03.06.2023. 12:20
Jusup: Moramo biti spremni za rat

Foto: Mate Komina



Negdje u trenutku kada je Luka Božić 44 sekunde prije kraja produžetka u drugom susretu splitskog dijela serije ubacio tricu za plus 11 Zadra, a s tribina se počela oriti pobjednička pjesma, poslalo je jasno da se u nedjelju sprema velika fešta na Višnjiku. Ulaznice za sutrašnji spektakl su rasprodane još u subotu ujutro, a svi sretnici koji su osigurali svoje mjesto u Krešinom domu već se danima pripremaju te iz svih krajeva Hrvatske organiziraju dolazak u Donatov grad. Svi uvjereni da će Zadar doći do svog 20. trofeja od osamostaljenja i novog naslova prvaka Hrvatske. Ipak, valja biti oprezan. Košarka je predivan sport upravo zbog činjenice što nudi mogućnost velikih preokreta te je izuzetno bitno da igrači zadrže smirenost i koncentraciju, odnosno da nastave s izdanjima s Gripa. Upravo je na to posebno upozorio trener Zadra Danijel Jusup u najavi sutrašnjeg trećeg susreta finala doigravanja prvenstva Hrvatske.


– Pred nama je treće finale. Sve utakmice sa Splitom su bile rat, borba i taktičko nadmudrivanje. Igramo pred svojom publikom te bih htio poručiti da će igrači i stručni stožer biti ratnici, kao što smo to bili i do sada, od samog početka sezone. Borili smo se, ratovali i svaku utakmicu davali sve od sebe. Tako moramo i ovu. Jednako tako, vjerujem i da će publika biti uz nas, kao što je bila i u Splitu gdje je svaku obranu i svaki napad igrala s nama. Takva atmosfera bi nam uvelike olakšala posao – kazao je u najavi nedjeljnog okršaja trener Zadra Danijel Jusup te posebno naglasio važnost pristupa utakmici.


– Sada moramo biti ratnici, a ne svečari. Budemo li dolazili nešto proslaviti, nećemo ništa napraviti. Moramo biti spremni za rat!


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


Zadržati koncentraciju




Zadar se već susreo sa sličnom situacijom. Ne i identičnom. Godine gospodnje 2010. upravo je Danijel Jusup bio na klupi momčadi s Višnjika koja je u prvom susretu u Zagrebu iznenadila tada moćnu euroligašku Cibonu i uzela rani „break“, kojeg je podebljala na domaćem parketu za tri meč-lopte. Razlika je tada bila u formatu finalne serije, pa je prva prilika propuštena u Savskoj, no fešta u Krešinom domu je bila pripremljena danima unaprijed, na tribine se natiskalo tek nešto manje od deset tisuća gledatelja, da bi na koncu gosti „ukrali pozornicu“ i usmjerili pobjedu prema glavnom gradu. Današnji Split je neusporedivo slabili od tadašnje Cibone, no iskustvo kazuje da je mentalna priprema izuzetno bitna pred nedjeljni krešendo.


– U pripremi za utakmicu je jako bitno da se igračima sve posloži ne samo na parketu, već i izvan njega i da ih se što je moguće manje remeti. Oni trebaju biti maksimalno fokusirani na svoje obveze i ne smiju se trošiti stvari na koje se ne trebaju trošiti, jer jedino tako možemo zadržati potrebnu svježinu. Od toga treba krenuti, jer se lako „izgori“ i prije nego što utakmica krene. Održali smo sastanak na kojem sam ih posebno upozorio na to da će klub napraviti sve ostalo, a da je na njima da se fokusiraju na igru i pravi životni ritam te da od njega ne odstupaju. Igračima sam prenio svoja prethodna iskustva i greške, jer bih sada neke stvari drugačije napravio. To je jedan napor koji treba prepoznati i momke pripremiti na nj kako ne bi upali u zamku koja bi ih dodatno izmorila. Naravno, pritisak nije samo na nama, već i na gostujućoj momčadi kojoj zasigurno neće biti lako igrati pred devet tisuća ljudi – istaknuo je 61-godišnji stručnjak.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


Taktičke korekcije


Zadar je na Gripama izgledao jako dobro. Obrana picka je bila na visokoj razini, taktički rizik s „puštanjem“ Lovre Runjića i Tonka Vuke se isplatio, borbenost je bila kao kod udarnih ukrajinskih postrojbi, a smirenost u ključnim trenucima kao kod sljedbenika istočnjačkih religija. Naravno, daleko od toga da je sve bilo savršeno, no propusti su već ukazani igračima.


– Nakon svake utakmice napravimo analizu i vidimo stvari koje smo dobro radili, a koje nismo te pokušavamo pripremiti pokoju taktičku varijantu. Nema tu velikih korekcija, ali i one sitne mogu puno značiti. Utakmice odlučuju detalji i sitnice. Jedna obrana, pokoji propust i dekoncentracija i ode utakmica u drugom smjeru. U prva dva susreta smo imali i ponešto sportske sreće, ali mislim da smo nju zaslužili – poručio je Jusup, otkrivši i da će oporavljeni Sani Čampara biti s momčadi na klupi. Koliko će participirati na parketu, ostaje za vidjeti.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


Pritisak


Osim samog pritiska osvajanja naslova, Zadranima na ruku ne ide ni tradicija koja govori da ove sezone još uvijek ne znaju za domaću pobjedu nad „Žutima“. Doduše, sva tri susreta su bila izuzetno izjednačena o čemu najbolje govori podatak da je ukupna koš razlika tek jednoznamenkasta u korist Splita.


– Nije lako. Koliko se ja sjećam sve utakmice su bile tijesne. To je sve pritisak s kojim se moramo nositi, no to pokušavam i ne spominjati igračima. Pritisak je sam po sebi velik i pokušavam ne stavljati dodatni teret na igrače. Trebamo doći igrati košarku i biti spremni na to da ćemo utakmicu ili dobiti ili izgubiti i da su obje varijante realne. Dođeš li na susret s pritiskom da moraš pobijediti ili u strahu da ćeš izgubiti to je kao da ideš u rat, a siguran si da ćeš poginuti. Poginut ćeš sigurno. Realno je da se utakmica dobije, ali i da se utakmica izgubi. S time se treba nositi. Što se kaže, u Božje ruke – zaključio je Jusup.


Utakmica se igra u nedjelju u dvorani Krešimir Ćosić s početkom u 20 sati.