Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nadomak naslova

Na krilima Božića Zadar do vodstva 2-0 u finalnoj seriji

Autor: Andrija Dešpoja

01.06.2023. 22:21
Na krilima Božića Zadar do vodstva 2-0 u finalnoj seriji

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Ako je pobjeda u prvoj utakmici bila velika, onda druga uspješnica u finalnoj seriji ostvarena tek 48 sati potom košarkašima Zadra je gigantska. Pobjeda je to koja ih je nakon prvog dijela serije odigranog na Gripama dovela u vodstvo od 2-0 čime se stiglo na samo koračić od četvrtog naslova prvaka Hrvatske. Ovog puta za slavlje su trebali igrači Danijela Jusupa krvariti 45 minuta, i vraćati se iz ponora od sedam koševa zaostatka u završne dvije minute, za što je jedini krivac bjelovarski Superman, Luka Božić, koji je bio presudan čimbenik u produžetku. Potvrdili su Zadrani u ovom finalu da su košarkaški, ali i atletski dominantniji od Splita, no naravno, sve to treba još i potvrditi, a za to će već prvu priliku Jusupova momčad imati u nedjelju na svom Višnjiku.


Teško do poena


Dva dalekometna ubačaja Mavre i jedan Shortera natjerali su Danijela Jusupa da potroši svoj prvi time-out već na isteku treće minute utakmice. Zadar je praktički od podbacivanja lopte s centra uletio u mlin “Žutih”, te je izuzev ubačaja Božića za 2:0 dugih šest minuta bezuspješno pokušavao zabiti iz igre, a na drugoj strani igrači Splita letjeli su terenom i vrlo brzo se našli na dvoznamenkastoj prednosti (14:3). Podulju i iznimno neugodnu rezultatsku nizbrdicu uspio je zaustaviti košem i dodatnim bacanjem (14:6) Žganec koji nekoliko trenutaka kasnije pogađa prvu zadarsku tricu i potpuno vraća goste u ravnotežu (15:13). Međutim, puni bolji dojam u prvih deset minuta “Žuti” su potvrdili preko Sullivana i Shortera (19:13), dok su Zadrani ipak dočekali svojih “pet minuta” u drugoj četvrtini.


Navijači KK Zadar u Splitu

Navijači KK Zadar u Splitu


Trebalo je izgleda neko vrijeme da se namjesti gostujuća obrana, a kada se uspjelo vezati nekoliko uspješnih obrana i napada, Splićani su počeli podsjećati na onu momčad iz drugog poluvremena prve utakmice. Najveća zasluga za povratak na početne postavke (26:26) četiri minute prije odlaska na odmor pripale su isturenim Jusupovim vedetama, Božiću i Ramljaku. Uslijedio je tricaški obračun Ukića i Žganeca, no odstojanje je ostalo isto (34:34), da bi u završnih 60 sekundi šou na Gripama ukrali gosti, a u glavnim ulogama su bili Davis, Božić i Ramljak. Prva dvojica su efektno poentirala za 34:38, a kapetan je sa zvukom sirene potvrdio puno bolju energiju gostiju blokiravši Nelsona na polaganju. Tako se unatoč katastrofalnom šutu u početnih 15 minuta utakmice (8-27), Jusupova momčad prema nastavku uputila s puno optimizma da se može do drugog breaka u finalu.


Božićev niz




Naravno, “Žuti” nisu mislili izvijesiti bijelu zastavu, krenuli su u nastavak, kao i na otvaranju, paljbom s vanjskih pozicija. Vuko i Shorter su podigli, malo i potonulu, splitsku publiku, ali na drugoj strani neumoljivim se pokazao Drežnjak koji je održavao stečevinu iz prvog dijela (42:47). Ipak, u gostujućim redovima nije se pazilo na Vuku koji polovicom treće dionice pogađa još tri trice, jednu je u međuvremenu zabio i Nelson te se Split iznenada iz gubitne našao u dobitnoj situaciji (58:53). Srećom, nabujali žuti potok su uspjeli u smiraj treće četvrtine zaustaviti tricama Drežnjak i Davis te se Zadar uoči odlučujuće dionice našao na posjed zaostatka (59:62). Dobre vijesti po Jusupa i društvo stigle su nakon trice Mekića kojom se prema završnih šest minuta otišlo s potpuno poravnatim izgledima (64:64). Nije se s tom matematikom slagao Shorter koji je veže dvije trice i odvodi Split na četiri viška (70:66), a na ulasku u posljednje dvije minute američki bek podiže vodstvo “Žutih” na sedam koševa (75:68). No, nije moglo bez uzbuđenja u preostalom vremenu, Božić zabija sedam koševa zaredom za izjednačenje (75:75), 33 sekunde do kraja utakmice.



Split je se naravno preko Shortera odlučio za završni napad, no njegov pokušaj, kao ni Božićev na kontra strani nisu pronašli svoj cilj i otišlo se u dodatnih pet minuta. Tamo je pak postojala tek jedna momčad. Zadrani su poput kažnjeničke bojne protutnjali produžetkom, a sve je zapravo bilo riješeno nakon proteka uvodnih devedeset sekundi, nakon trica koje su isporučili Drežnjak i Žganec dok je koš za 75:83 zabio Mekić. To je i prelomilo pitanje vlasnika pobjede u drugoj utakmici do koje je Zadrane predvodio Božić s 30 koševa, 15 skokova i sedam asistencija, a pratio ga je Drežnjak s 19 ubačaja. Kod Splita je najefikasniji bio Shorter s 20 koševa, dok je 18 ubacio Vuko.


SPLIT 84 (75) – ZADAR 94 (75)


(19:13, 15:25, 28:21, 13:16, 9:19)


SPLIT – Mala dvorana na Gripama. Gledatelja: 3000. Suci: Denis Hadžić, Franko Gracin i Bojan Kruljac.


SPLIT: Sullivan 3, Gizdavčić, Kalajžić 7, Tišma, Runjić 6, Ukić 9, Vuko 18, Shorter 20, Jukić, Perkušić, Nelson 7, Mavra 14. Trener: Srđan Subotić.


ZADAR: Davis 7, Klarica, Sikirić, Žganec 15, Matulina, Lakić, Mekić 9, Drežnjak 19, Božić 30, Ramljak 12, Šantelj 2. Trener: Danijel Jusup.


Šut za dva: Split 13-34 (38%); Zadar 20-42 (47%).


Šut za tri: Split 15-37 (40%); Zadar 10-29 (34%).


Sl. bacanja: Split 13-21 (61%); Zadar 24-27 (88%).


Skokovi: Split 40 (29+11); Zadar 43 (33+10).