Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA liga, 1. kolo

Debakl Jusupove družine u Morači

Autor: Andrija Dešpoja

30.09.2023. 20:34
Debakl Jusupove družine u Morači

Foto: Filip Roganović/KK Budućnost/ABA liga



Premijeru u novoj sezoni ABA lige košarkaši Zadra neće pamtiti po dobrome. Susret u Podgorici kontra Budućnosti glatko je otišao na stranu crnogorske momčadi s rezultatom 103:73, a igrači Danijela Jusupa nisu ni po čemu ličili na momčad koja je prošle sezone bila hit regionalne lige. Previše crnih rupa Zadra, koje su u nekim trenucima bile i poprilično zabrinjavajuće, kao i tek dvoje iole raspoloženih igrača, definitivno su najveći uzroci katastrofalne predstave na otvaranju nove regionalne sezone.  Kako su Jusupovi igrači odigrali prvo poluvrijeme nisu ni zaslužili pomisliti, a kamoli tražiti iznenađenje usred Morače. Nudio se domaćin tijekom uvodnog dijela utakmice, davao prilike na pladnju košarkašima Zadra da se i bitnije rezultatski odvoje, no katastrofalan obrambeni skok kao i smušenost u zatvaranju kontranapada Budućnosti značio je i rani susret s povećim minusom. Imali su igrači Petra Mijovića nakon šest minuta igre devet viška (20:11). čime su dobili i polet za nastavak poluvremena, pa su se početkom druge četvrtine uspeli do 14 plusa (36:22).


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Filip Roganović/KK Budućnost/ABA liga


Nakon dobrih dionica McKinleya Wrighta i Vladimira Mihailovića, priključio se u drugoj dionici Colbey Ross, a na drugoj strani jedini je uspijevao nešto pogoditi Luka Božić. Kada se u smiraj druge dionice u napadačkom dijelu priključio i drugi gostujući igrač, Karlo Žganec, počela se i topiti velika prednost “Đetića”. No, dalje od pet zaostatka (39:34) Zadrani ipak nisu stigli, dok su u završnoj minuti prvog dijela uspjeli upropastiti sav obrambeni trud, dopustivši Mihailoviću i Iliću da vrate Budućnost na dvoznamenkasto vodstvo (46:34). Šteta da su Jusupovi igrači zapucali u tom razdoblju čak osam slobodnih bacanja, promašili deset trica i dopustili domaćinu deset napadačkih skokova, jer to je bilo previše popusta za momčad koja nakrcana kvalitetnim pojedincima.


Nije ni povratak iz svlačionica donio raspoloženiji Zadar koji se istina trudio u tim trenucima, no protiv treće po budžetu momčadi u ABA ligi nije uspijevao doći do izglednije prilike za povratak u rezultatski egal. Zamirisalo je na tako nešto početkom treće dionice, Božić i Lakić su vezali nekoliko ubačaja te spustili minus na devet koševa (51:42), no uslijedio je ekspresni odgovor domaćih košarkaša koje je predvodio tandem Mihailović-Ross, a priključili su im se potom Ilić i Magee te se prema završne tri minute treće dionice otišlo s 18 plusa na kontu Budućnosti (68:50).


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Filip Roganović/KK Budućnost/ABA liga




Unatoč još 13 minuta do kraja, tu je priči o mogućem pothvatu Zadra u crnogorskoj metropoli bio i kraj. Budućnost je još i podebljala svoju prednost, dok su Zadrani zapravo jedva čekali da se završi utakmica. Božić je uz Žganeca jedini zaslužio prolaznu ocjenu u Podgorici. Bjelovarac je ubacio 22 koša, i uhvatio šest lopti te podijelio četiri asistencije, dok je centar Zadra zabio 18 poena uz pet skokova. U redovima domaćina istaknuo se Mihailović s 24 ubačaja.