Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ABA LIGA

Jusup: Skromno, s obje noge na zemlji, tražit ćemo svoju priliku

30.09.2023. 10:13
Jusup: Skromno, s obje noge na zemlji, tražit ćemo svoju priliku

Foto: MARIN SUšIć/HKS



Košarkaši Zadra nisu se imali priliku ni pošteno ohladiti nakon rutinskog prošetavanja Savskom ulicom, jer su automatski po završetku prvog kola domaćeg prvenstva kontra Cibone morali sve misli usmjeriti k današnjem premijernom ispitu u ABA ligi. Otvaranje nove regionalne sezone igračima Danijela Jusupa upriličit će se u glavnom gradu Crne Gore, gdje će u 18.30 sati izaći na megdan Budućnosti, s kojom su imali priliku nedavno odigrati četvrtfinalni dvoboj Superkupa ABA lige.


Tada je završilo relativno laganom pobjedom domaćina koji su sveli svoje goste na samo 58 poena, no nije strateg Zadra u toj utakmici mogao računati na Luku Božića, kao ni na nedavno pristiglog Petra Vujačića. A kada su kompletni, Zadrani su svakako težak zalogaj za svakog u regiji, pa i za Budućnost koja je poslije Partizana i Crvene zvezde najviše uložila u svoj »roster« tijekom ljeta.


Trebat će vremena


Pored toga, Dalmatinci u Podgoricu stižu osokoljeni pobjedom u Draženovom domu, iako Jusup nije bio zadovoljan onim što su prikazali njegovi štićenici u tom ogledu, a da su mogli i trebali bolje svjestan je i Karlo Žganec, zadarska uzdanica pod obručima.




– Dobro smo otvorili susret, napravili razliku, kvalitetno igrali na defenzivnoj strani parketa i u napadu imali dobra rješenja, no kasnije smo nešto spustili razinu igre. Cibona nas je dobivala u tranziciji i vratila se u utakmicu. Nikad nije lako protiv »Cibosa«, bez obzira na sastave i probleme. Jednostavno, trebat će nam vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Zadovoljni smo pobjedom, ali smo svjesni da moramo bolje igrati – istaknuo je Žganec nakon pobjede nad »Vukovima«, kazavši da će se prava forma morati tražiti u budućem razdoblju.


Teško je očekivati neke veće promjene po tom pitanju na jednom od najtežih terena u regiji, ipak ako postoji neki termin u kojem sastav kao što je Budućnost može imati lošiji dan, onda je to sigurno uvodni dio sezone u kojem njihov strateg Petar Mijović ima težak zadatak uklopiti čak deset novih igrača koji su ovog ljeta sletjeli na Moraču, od čega je sedam Amerikanaca. Posljednji su stigli šuter Brandon Paul, koji je zamijenio Camerona Reynoldsa, te atletski vrlo potentni francuski krilni centar Yoan Makoundou, što je dokaz da su Podgoričani odlučili napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu, prije svega na europskim parketima gdje u Eurokupu pucaju jako visoko. Svjestan je svega navedenog i zadarski stručnjak na klupi aktualnog prvaka Hrvatske koji smatra da se protivniku može napraviti šteta ako mu se odgovori na pravi način u napadu.


Napad najbolja obrana


Prošle sezone u obje utakmice su slavili Podgoričani, no ona na Višnjiku koja je iskliznula Zadru iz ruku (103:104), s prokockanih deset plusa u zadnje dvije minute, pokazala je da je rješenje za rebus zvan Budućnost u kvalitetnoj napadačkoj izvedbi.


– Protiv Budućnosti smo već odigrali jedan dvoboj, nedavno u Superkupu. Oni su ove godine drugačije koncipirani nego prošle te im je naglasak na obrani. U Morači su nas limitirali na 58 poena te sam rezultat govori što nam je tamo bio najveći problem, no s druge strane obrambeno smo jako dobro izgledali. Budemo li kompletni, s Lukom i Petrom, vidjet ćemo kako ćemo izgledati i hoće li nam biti lakše razbiti njihov pritisak na loptu i linije dodavanja. U utakmicu, kao i svaku, trebamo ući s velikim samopouzdanjem, ali jednako tako i skromni s obje noge na zemlji te iz obrane u obranu, iz napada u napad, tražiti svoju priliku – naznačio je Jusup recept do dobrog rezultata, dok je njegov najbolji pojedinac u derbiju s Cibonom, kapetan Marko Ramljak (19 poena i šest skokova), potvrdio da se radi o teškom iskušenju te da njegovi suigrači i on ne smiju uzimati za ozbiljno lošije rezultate Budućnosti u pripremnom razdoblju.


– Oni igraju agresivnije negoli to je to bio slučaj prošle sezone. Protiv nas su u Podgorici igrali čvrsto i jako na loptu, pritišću prvo dodavanje i nije jednostavno igrati protiv takvih momčadi. Budućnost ima veliku širinu, a u međuvremenu je potpisala još dvojicu igrača. S druge strane, nije izgledala dobro u predsezoni gdje je poražena od Cibone, a nisu zadovoljni ni izdanjima na Superkupu, što će ih dodatno motivirati pred početak ligaškog dijela natjecanja. Mi smo vidjeli što smo dobro radili, a što nismo. Sada kada nam se vraća Luka i kada je stigao Petar, vjerujem da će nam biti puno lakše igrati te da će se i nas nešto pitati. Neće to biti nimalo lagan susret, ali kao i uvijek ići ćemo iz utakmicu u utakmicu i slijediti put koji nam je donio rezultat prošle sezone. Fokusirani smo na svoja izdanja iz dana u dan, iz susreta u susret, i vjerujem da ćemo pružiti dobre igre – zaključio je Ramljak pred dvoboj u Podgorici, za koji je upitan nastup Adema Mekića.


Makedonski reprezentativac je otputovao s momčadi u Crnu Goru, no zbog ozljede lože će vjerojatno preskočiti susret u Podgorici.


PIŠE: ANDRIJA DEŠPOJA